Norra Vallgrund – Månadens by i Österbotten

03.03.2022 kl. 11:30
Norra Vallgrund är en skärgårdsby ute på Replot, Korsholm. Det bor för närvarande 330 personer i byn. Majoriteten har svenska som modersmål, men här pratas också finska och engelska. Största delen av byns befolkning har ett jobb i Vasa eller i Korsholms kommun.

För att orientera dig kan vi berätta att Norra Vallgrund är en skärgårdsby ute på Replot. Från Norra Vallgrund är det 7 km till Replot centrum, till den vackra Replotbron drygt 10 km och 30 km in till Vasa centrum. Norra Vallgrund var för länge sedan det första landområde som steg ur havet och den högsta punkten i hela Replot-Björköby, Hallonback (21,4 m.ö.h.), finns i Norra Vallgrund. Det här får du mer information om genom att lyssna på den audioguide som Världsarvet i Kvarken rf producerat inom projektet Människan och landhöjningen om Vallan.

I Norra Vallgrund, eller “Norrbyin”, bor för närvarande 330 personer. Majoriteten har svenska som modersmål, men här pratas också finska och engelska. Största delen av byns befolkning har ett jobb som utgår från Vasa eller inom Korsholms kommun. Byn har också många privata företagare inom olika branscher. Vallgrund skola är gemensam för båda Vallgrundbyarna och området Brändövik-Söderudden och har detta läsår 54 elever. Bredvid skolan finns dagis. Utomhuspedagogik som tillämpas i skolskogen utgör ett viktigt tyngdpunktsområde både i skola och dagis.

I Norra Vallgrund hamn böljar sig en fin rad av båthus längs strandlinjen. I hamnen finns drygt 80 båthus. En del är byggda förra århundradet eller ännu tidigare och en del nybyggda. Norra Vallgrund skifteslag erbjuder båtplatser vid flera olika bryggor för både bybor och fritidsboende som har sommarstuga på någon av holmarna utanför Norra Vallgrund.

Det finns många olika föreningar att välja mellan för den som gillar gemenskapen i föreningslivet. En del föreningar är gemensamma för hela skärgården, som t.ex. IF Kvarken och Folkhälsan. Folkhälsan ordnar årligen simskola vid simstranden nere i hamnen.

Vi har både rink intill skolan och en fotbollsplan med frisbeegolfbana mellan Vallgrundbyarna. På Antis-back, som ligger intill kommunens bostadsområde, finns byns pulkbacke.

Skräddar-Antas stuga är en byaförening med syftet att bevara en del av den gamla byatraditionen, samt bidra till ökad sammanhållning och gemenskap i byn. I verksamheten, som riktar sig till alla åldrar, ingår olika evenemang som t.ex. påskäggsjakt, skräpplockning, sommarcafé med sju sorters kakor, sommarprat med olika tema, höstaktiviteter, samt nyårsringning.

Norra Vallgrund Uf har långa anor. Föreningen har funnits i 100 år och under de senaste åren har Uf-lokalen fått ett betydande ansiktslyft. Fastlagssoppan i februari är ett uppskattat evenemang i byn.

Det finns fina fiskevatten i Vallgrund och Vallgrund fiskargille planterar årligen ut fiskyngel för att öka tillgången till fisk. Norra Vallgrund Jaktklubb, som är gemensam för Norra Vallgrund och Brändövik-Söderudden, har många aktiva jägare med ett genuint intresse för jakt.

Under 2022 säkrar Vasa elnät elförsörjningen genom samgrävning med operatörerna JNT och Elisa. Många hushåll som inte ännu har haft fiberanslutning ser fram emot förbättrade förbindelser.

Det här var kort om Norra Vallgrund. För att skapa dig en egen bild av byn, hälsar vi dig välkommen, antingen med bil, motorcykel eller cykel om du gillar längre turer, eller varför inte komma med båt till Norra Vallgrund hamn? Genom att t.ex. följa Skräddar-Antas stuga via Facebook eller Instagram kan du ta del av en del av det som är på gång i byn.

Texten av Skräddar-Antas stuga och Norra Vallgrund skifteslag finns på webbplatsen aktion.fi.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Framtidsfrekvensen som verktyg för byautveckling

I Finlands Byars senaste nyhetsbrev ingår bland mycket annat info om att byarna Pohjois-Savo och Päijät-Häme börjat att använda workshopmetoden Framtidsfrekvensen för att utarbeta byaplaner.Läs mera »
17.03.2023 kl. 13:00

Konceptet Habitability togs väl emot i Bryssel

Den 7–8 mars besökte en delegation från den europeiska öföreningen ESIN Bryssel för att lyfta fram ärenden som rör öar över hela Europa, däribland konceptet Habitability, bobarhet på svenska.Läs mera »
16.03.2023 kl. 12:00

Öppna Byarnas dag är Finlands största byaevenemang

Målet med Öppna Byarnas dag är att öka byaturismen och samtidigt lyfta fram byarnas mångsidiga verksamhet. Evenemangen presenterar byarna för turister och potentiella nya invånare.Läs mera »
15.03.2023 kl. 11:00

Webbinarium om platsoberoende efter pandemin

Den 21 mars hålls ett webbinarium om hur situationen ser ut för platsoberoende arbete och de möjligheter det skapar.Läs mera »
13.03.2023 kl. 12:00

Årets Unga Lokala Aktör 2023 sökes!

Finlands Byar rf:s framtidsutskott för ungdomar söker aktiva ungdomar som främjar byaverksamhet inom sitt närområde eller inom ett mer vidsträckt område.Läs mera »
10.03.2023 kl. 12:00

Elävä Kainuu Leader sköter byaverksamheten i Kajanaland

Kainuun Nuotta ry:s konkurs har lett till att styrelsen för Finlands Byar beslutit avbryta utbetalningen av statsbidraget för Kainuun Nuottas byaverksamhet. Elävä Kainuu Leader ry blir temporär administratör.Läs mera »
09.03.2023 kl. 12:00

Distansarbetet bidrar till bättre produktivitet

Studier över sambandet mellan distansarbete och produktivitet visade att distansarbete bidrog till bättre produktivitet, samtidigt som kvalitet inte påverkades negativt.Läs mera »
08.03.2023 kl. 12:00
Bild med information om projektet.

Kom i gång med byns distansarbetshubb

Har ni i er by önskat att det skulle finnas ett utrymme för distansarbete, men aldrig riktigt tagit tanken längre? Nu finns det en enkel guide med nyttiga tips hur man kommer i gång med en distansarbetshubb i sin hemby.Läs mera »
08.03.2023 kl. 12:32

Webbinarieserie om att använda trender i arbetet

Webbinarieserien hjälper dig att dra nytta av trenderna i ditt arbete genom att introducera dig för några enkla verktyg.Läs mera »
08.03.2023 kl. 10:00

Ansökan om energibidrag för föreningshus är öppnad

Finlands Hembyggdförbund delar ut prövningsbaserade bidrag till samfund som äger föreningshus på grund av ökade el- och värmekostnader.Läs mera »
07.03.2023 kl. 12:00

Färskt nyhetsbrev från SILMU

SILMU har utkommit med ett nytt nyhetsbrev som innehåller bl.a. info om att Leader-avtalen undertecknades och att SILMU gör en turné i sitt verksamhetsområde och informerar invånarna.Läs mera »
06.03.2023 kl. 11:00

Perus är Månadens by i Österbotten

Perus by ligger drygt 12 km öster om Kristinestads centrum. Byns absoluta pärla är det historiskt värdefulla kraftverksområdet Pärus Fors, som inledde sin verksamhet redan 1918.Läs mera »
03.03.2023 kl. 13:00

Vårens Byadagar hålls i Alavus

Finlands Byar ordnar vårens Byadagar 2023 i Tuuri, Alavus 19-20 april. Anmälan öppnar i mars.Läs mera »
02.03.2023 kl. 12:00

MANE sammanfattar landsbygdspolitiken 2022

Vad hände inom landsbygdspolitikens område ifjol? Landsbygdspolitiska rådet (MANE) har gjort en lista över händelser.Läs mera »
02.03.2023 kl. 11:00

Starkt stöd för att hålla landsbygden bebodd

Enligt en undersökning som gjorts är finländarna starkt för att beslutsfattare bör satsa i landsbygdens livskraft och se till att förutsättningarna för boendet upprätthålls även på landsbygden. Läs mera »
28.02.2023 kl. 13:00

Landsbygdsorganisationer bildade ett gemensamt forum

Syftet med forumet Leve landsbygden! är att intensifiera samarbetet mellan landsbygdens mångtaliga organisationer, att skapa en gemensam framtidsvision och att stärka landsbygdens roll som aktör.Läs mera »
28.02.2023 kl. 11:00

Landsbygdsveckan – en ny nationell arena i Sverige

Landsbygdsveckan, som äger rum den 2-7 maj, vill öka kunskapen, stärka nätverken och öka engagemanget för landsbygdernas utveckling. Landsbygdsveckan anordnas under Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd. Läs mera »
27.02.2023 kl. 13:00

Arbete för krisbeständiga byar

Finlands Byars verksamhetsledare Aleksi Koivisto skriver om byatryggeten på landsbygden och om föreningens byatrygghetsprojekt. Läs mer vad Koivisto skriver och övrigt i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
23.02.2023 kl. 12:00

Gränsöverskridande samarbete i Tornedalen gav mersmak

Några av vinsterna med Tornedalen 2020:s gränsöverskridande turismprojekt i Sverige och Finland är bl.a. 20 nya företag, en rad nya attraktiva produkter och tjänster, samt vad en utsuddad gräns kan innebära för samarbetet.Läs mera »
16.02.2023 kl. 11:00

Med 7 miljoner euro förverkligar Aktion många olika projekt

Aktion Österbotten kommer att satsa på unga, företag, smarta byar och byautveckling. Alla dessa är centrala och viktiga målgrupper för att behålla och utveckla livskraften och livskvaliteten i Österbotten.Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:00

Kimo – Månadens by i Österbotten

Vad är det bästa med Kimo? Lugnet på landsbygden, relativt nära till allt, 5 min. till Oravais centrum, 20 min. till Vörå och ca 40 min. till Vasa. Grannar på lagom avstånd, bostad mitt i naturen och alla känner alla. Läs mera »
13.02.2023 kl. 12:00

Med Sverige som EU:s ordförandeland – vad händer inom landsbygdspolitiken?

Sverige fungerar just nu som EU:s ordförandeland., så vad händer särskilt inom landsbygdspolitiken och -utvecklingen? Nätverksmorgon den 22 februari öppnar upp för vad som är aktuellt.Läs mera »
13.02.2023 kl. 10:00

Finlands Byar söker nya personer och idéer till flera utskott

Nu erbjuds möjligheten att gå med i stadsdelsutskottet, internationella utskottet och trygghetsutskottet. I utskotten kan medlemmar påverka hur ärenden förbereds och samtidigt skapa nätverk med andra.Läs mera »
10.02.2023 kl. 13:00

Webbinarium om förnybar energi och energigemenskaper

Ett internationellt webbinarium på temat förnybar energi och energigemenskaper hålls 14.2. Under webbinariet presenteras fyra exempel kopplade till förnybar energi eller energigemenskaper.Läs mera »
06.02.2023 kl. 11:00

Senaste nyhetsbrevet från SILMU

SILMU har utkommit med ett nytt nyhetsbrev som innehåller bl.a. info om att SILMU är godkänd som Leader-grupp för programperioden 2023-2027 och info om Byacoacher.Läs mera »
03.02.2023 kl. 12:00