Rejpelt är Månadens by i Österbotten

12.05.2023 kl. 09:00
Rejpelt är den största byn i Vörå. Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu jobbpendlar en del bybor till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå.

Vi syns på Bjärji!

Var ska en artikel om Rejpelt by börja, om inte på Storberget. Mitt på Storberget, Bjärji, står byns föreningshus med det kännspaka smala gröna tornet. Här finns paviljongen, vars runda golv har nötts av dansglada österbottningar, och Fädernegården som berättar om byns historia. Runt berget går ett motionsspår som nyligen rustats upp.

Rejpelt är den största byn i Vörå. För knappt hundra år sedan fanns en tätt bebyggd bykärna i Leistus, Storby och Pörnullbacken, men i och med nyskiftet på 1930-talet flyttades hälften av gårdarna ut till andra delar av byn. I dag står många gårdar tomma. Flyttvågen gick först till Amerika, sedan till Sverige, södra Finland eller bara till Vasa. De flesta byborna har släktingar i Sverige och USA.

Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu finns ett femtontal aktiva bönder i byn, och en handfull av dem har nötboskap, grisar eller pälsdjur. En del bybor jobbpendlar till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå. Två framgångsrika byggföretag kommer från Rejpelt, Byggtjänst H-E Storlund och Simons Hus/Simons Element. Storlunds har bland annat byggt Fiskets Hus i Vasa. Simons Hus, som har ett femtiotal anställda, levererar huspaket till hela landet.

Bosättning redan på järnåldern

Ortnamnet Rejpelt, på finska Rekipelto, finns nedtecknat redan 1543. Det finns skrivet i olika versioner på 1500-talet: Rekepeltt, Rekenpeltt, Reikepelt, Rekypeltby och Rekipeldo by. Som många andra namn i trakten har det finskt ursprung. Pelto betyder åker, medan förledens betydelse är oklar.

Men det har bott folk här i trakten mycket tidigare än så. Arkeologiska utgrävningar på Pörnullbacken och Kaparkullen inom en halv kilometer från Storberget visar att det fanns bosättning där under största delen av järnåldern. De intensivaste bosättningsfaserna inföll på 300- och 400- talet, och på 600- och 700-talet, då det antagligen var en hel by på Pörnullbacken. Då Rejpelt skola byggdes på Kaparkullen 1893 hittades flera järnåldersfynd, bland annat vapen, glaspärlor och bronssmycken. Också skolan är historia i dag. Den stängdes 2020 och eleverna flyttades till Koskeby skola i centrum av Vörå.

Vandring i facklornas sken

Rejpelt Hembygdsförening är den samlande kraften i byn. I fjol satsade föreningen stort på att rusta upp det 1,5 kilometer långa motionsspåret som går runt Storberget. Det invigdes i slutet av oktober med Fackelrundan, då ett hundratal personer gick eller sprang runt spåret i skymningen i facklornas sken. Dagen därpå var det både terrängritt med käpphästar och ett motionslopp för barn och unga.

Tanken är att motionsspåret ska vara tillgängligt för alla. Det är möjligt att gå rundan med barnvagn. Många vandrare har hittat hit, både bybor och folk längre ifrån. Föreningen planerar också att rusta upp en längre vandringsled längs den gamla kyrkstigen till Storkyro.

Soldat Munter bodde här

Också hembygdsmuseet Fädernegården och Munters torp är väl värda ett besök. Bostadshuset på Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga byggd i Leistus 1852. Här finns också en loftbod, där gårdens unga flickor bodde sommartid, en liten bod inredd till skomakarverkstad, en sädesbod och en ria. Byggnaderna är hitflyttade från olika delar av Rejpelt, förutom väderkvarnen som kommer från Korsnäs.

Ett stycke från Fädernegården står soldattorpet Munters torp. Torpets sista invånare var småbarnslärarinnan Maria Munter. Hon avled 96 år gammal 1972, och inredningen är bevarad som den var vid hennes död. Maria Munters morfar var Johan Munter, soldat nummer 80 i Kungliga Österbottens regemente. Johan Munter stupade i Finska kriget 1808, och det sägs att han var förebild för soldaten Munter i Fänrik Ståls sägner av J. L. Runeberg.

Under Vörådagarna i början av juli är Fädernegården och Munters torp öppna för allmänheten, övriga tider är det möjligt att besöka dem enligt överenskommelse. Vörådagarnas huvudfest den 9 juli hålls i år på Storberget.

Föreningshuset är en omtyckt lokal sommartid för bröllopsfester, födelsedagskalas, släktträffar och andra sammankomster. Köket är välutrustat, och det finns en festservis som också går att hyra.

Ett återkommande evenemang på Storberget är Veteranbilsträffen i augusti. Då kommer en hel karavan med amerikanare och andra gamla bilar rullande från Vasa. Den stämningsfulla Fackelrundan ser också ut att bli en tradition.

Vi syns på Bjärji!

Lotta Moring

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för maj är från webbplatsen aktion.fi.

Rejpelt bys föreningshus                                                                                                      Foto: Olav Westlin

Guidebok för evenemangsarrangörer

SILMU-byar och Leader SILMU producerade en guide för evenemangsarrangörer. I guiden finns det bl.a. tips om evenemangsplanering, säkerhet, tillstånd och anmälningar, kommunikation och marknadsföring.Läs mera »
16.05.2023 kl. 12:00

Webinarium om kundsäkerhet på friluftsleder

Onsdagen den 31 maj kl.14-15.30 ordnar TUKES ett webinarium där man mångsidigt informerar om kundsäkerheten vid olika friluftsleder.Läs mera »
15.05.2023 kl. 10:00

Finlands Byar vill lyfta upp viktiga landsbygdsfrågor i förhandlingar om regeringsprogrammet

Finlands Byar vill att det kommande regeringsprogrammet har en nationell strategi för distansarbetet, närskoletillägg för landsbygden och byaservicebussar i trafik.Läs mera »
11.05.2023 kl. 12:00

Seminarium om rurala stannare

Syftet med studien det rurala stannandets dynamik är att avgöra vilka faktorer som inverkar på människornas beslut att stanna på landsbygden. Ett seminarium om ämnet ordnas 23.5.2023 på Academill i Vasa och som hybrid.Läs mera »
10.05.2023 kl. 12:00

Webbinarium om landsbygdens digitala omvälvning

Den 26 maj hålls ett webbinarium om landsbygdens digitala förändring i dag och imorgon.Läs mera »
09.05.2023 kl. 12:00

Webbinarium om utländsk arbetskraft

Vad är kommunen vs arbetsgivarens ansvar vid arbetskraftsinvandring? Vilket ansvar har dagvården och skolan som aktörer för integration? Den 25 maj hålls ett webbinarium på temat utländsk arbetskraft.Läs mera »
09.05.2023 kl. 10:00

Kom ihåg infotillfället på svenska inför Öppna Byarnas dag!

Den 4 maj ordnas ett informationstillfälle på svenska om Öppna Byarnas dag online via Teams. Kom med och hör mer om denna speciella dag för alla Finlands byar med över 600 evenemang runt om i landet! Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:00

Ger varulevererans med drönare bättre service på landsbygden?

Kan drönare vara en del av lösningen för att långsiktigt förbättra servicen på landsbygden i Sverige? Enligt Cecilia Strokirk på RISE är svaret ja. Hon var med i ett projektteam som undersökte det senaste inom drönarleveranser. Läs mera »
26.04.2023 kl. 12:00

Ett nytt nyhetsbrev från HSSL

I tredje nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva presenteras duon som ska leda rörelsen det kommande året. Vidare ges info om den nya Balansrapporten, tips om intressant lösning och lyssning om Sveriges landsbygder m.m.Läs mera »
25.04.2023 kl. 12:00

Webbinarier om finansiering av grön omställning

Vid två virtuella tillfällen den 4 och 11 maj diskuteras den gröna omställningen och möjligheterna för EU-finansiering för till exempel bio- och cirkulär ekonomi. samt grön teknik.Läs mera »
21.04.2023 kl. 13:00

Koittila i Södra Savolax är Årets by i Finland

Byn Koittila i Kangasniemi, Södra Savolax är Årets by 2023.Utvecklingen av Koittila by med sina 190 invånare är målmedveten och långsiktig. Den lilla byn har satsat särskilt på byns marknadsföring och information.Läs mera »
20.04.2023 kl. 13:00

Stor uppslutning inför Landsbygdsveckan i Sverige

Programmet för Landsbygdsveckan (2-7.5) rymmer närmare 90 arrangemang från Pitebygden i Norrbotten till Klågerup i Skåne, varav många aktiviteterna är digitala. Invigning av Landsbygdsveckan sker den 2 maj Läs mera »
19.04.2023 kl. 13:00

Infotillfälle på svenska inför Öppna Byarnas dag

Den 4 maj ordnas ett informationstillfälle på svenska om Öppna Byarnas dag online via Teams. Kom med och hör mer om denna speciella dag för alla Finlands byar!Läs mera »
18.04.2023 kl. 13:00

Energikväll i Esse inom Smart energiby 3.0

Välkommen med på energikväll i Esse 27.4 och kartlägga ert områdes energi- och kunskapspotential, samt rita kartan mot en självförsörjande smart by inom energi.Läs mera »
18.04.2023 kl. 10:00

Byskolor utmanas att hålla byskolefika

Oravasaari skola och Finlands Byar rf utmanar alla byskolor att anordna byskolefika. Evenemanget äger rum tisdagen den 23 maj, men varje skola bestämmer själv tidpunkten för evenemanget.Läs mera »
17.04.2023 kl. 12:00

Ett färskt Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byars senaste nyhetsbrev innehåller bl.a. info om kungörandet av Årets by, anmälan till Årets Leader-Byaprojekt, utmaning till byskolor att ordna byskolefika, samt lite aktuell info från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
13.04.2023 kl. 12:00

Smarta byar-diskussion till morgonkaffet

Oavsett om du är en erfaren byaaktör eller bara planerar sända in en ansökan, kom med ​​på ett virtuellt byamorgonkaffe för att höra och diskutera möjligheterna med smarta byar. Online-evenemanget hålls 25.4.Läs mera »
12.04.2023 kl. 14:00

Följ offentliggörandet av Årets by på riksplanet!

Vinnaren av Årets by 2023 offentliggörs 19.4 under festliga former i samband med vårens Byadagar i Tuuri, Alavus. Offentliggörandet är en del av Byadagarnas webbinarium, som börjar kl. 15.00.Läs mera »
12.04.2023 kl. 10:00

Böle – Månadens by i Österbotten

Böle är tillsammans med Pjelax en av de sydligast belägna byarna i Närpes, och som Bölebo anser man sig ha nära till allt, då man inte ligger längre från Närpes centrum än fem kilometer bort.Läs mera »
12.04.2023 kl. 10:00

KyläAreena – evenemang och mötesplats för lokala utvecklare

Kännetecknande för KyläAreena är diskussioner och innovativa idéer för landsbygdens och byarnas utveckling. År 2023 kommer evenemanget att äga rum i Salo från torsdag 31 augusti till fredag ​​1 september.Läs mera »
11.04.2023 kl. 08:00

Årets Leader-Byaprojekt ska utses!

Ansökningar till valet av Årets Leader-Byaprojekt på riksplanet är öppnad. Vilken organisation eller person som helst kan nominera ett byaprojekt, vilket bör ske senast den 20 april.Läs mera »
05.04.2023 kl. 13:00

Lampan slocknar inte i byagården!

I akt att påverka regeringsförhandlingarna skriver Finlands Byar i ett meddelande att man inte vill ha nedskärningar på landsbygden. Det är viktigt att livskraften på landsbygden stöds och att det finns verksamhet i byagårdarna.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:00

Kandidatvideon publiceras inför valet av Årets by

Varje vardag publicerar Finlands Byar en kandidat som är med i valet av Årets by på riksplanet. Först ut är Kellahti i Satakunta.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:00

Späckat nyhetsbrev om landsbygden från HSSL

Senaste nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva (HSSL) lyfter ideella urkrafter och uppmärksammar också den nationella landsbygdspolitiken som fyller fem år och en granskningsrapport från Riksrevisionen m.m.Läs mera »
23.03.2023 kl. 13:00