Replot – Månadens by i Österbotten för april

04.04.2022 kl. 12:37
Replot, byn på andra sidan Replotbron, erbjuder lite av det mesta. I dag är de ca 850 som har hittat sin plats på jorden i byn.

Vad tänker du på när du hör Replot? Bron? Restaurang Arken? Berny´s? Någonting långt bort från civilisationen? Den lutande kyrkan mitt i byn? Det mesta är rätt, förutom att vi nog är rätt civiliserade här ute också. Replot, byn på andra sidan Replotbron, erbjuder lite av det mesta. I dag är vi ca 850 som har hittat vår plats på jorden i byn.

Tidigare var största delen av byborna sysselsatta inom fiske och jordbruk. I dag är det andra näringar som ser till att vi har mat på borden. En del av oss pendlar in till fastlandet medan en del är egenföretagare eller anställd av något av de energiska företag som finns i byn. Bland dessa företag hittar vi allt från fiskförädling, gym och skördaraggregat till traktorer, escape room, snickare och byggfirmor.

Replot-Björkö skola gör det möjligt för skoleleverna att gå eller cykla till skolan som är en viktig knytpunkt där den ståtar tillsammans med grannen Replot daghem. I år är det lite över 80 elever i lågstadiet och ungefär lika många finner vi vid daghemmet.

Flera aktiva föreningar förgyller vardagen i byn. Vi har Folkhälsan som erbjuder allt från Jumppaskoj och qigong till skymningsskidning och digitala tematräffar. Sommartid ordnas även simskola för såväl barn som vuxna. Replot byaråd har sedan starten 2013 arbetat in ett fungerande koncept med evenemang som Vårskriet som arrangeras i samarbete med flera andra föreningar den 1 maj, Jul i Byn och en byajulkalender. Dessutom ger byarådet ut byns egen tidning, Replot ByaBlad, fyra gånger i året, samt så utses Årets Jessch varje år genom en nominerings- och röstningsomgång. Vinnaren utses traditionsenligt på Sim och Rodd som ordnas av Replot UF.

Vad är en jessch? En jessch, eller gärs som den heter på svenska, beskrivs på Wikipedia så här: ”Kroppsformen påminner om abborrens, men båda ryggfenorna är sammanvuxna. Ovansidan är fläckig i brunaktiga och grönaktiga färger. Buksidan är blekgul eller brunaktig. Fenorna är inte annorlunda färgade än resten av kroppen men är utrustade med taggar. Huvudet har ett antal slemfyllda gropar, vilket har givit fisken det alternativa namnet snorgärs.” Någon gång i tidernas begynnelse, eller nästan i varje fall, blev replotborna förärade med detta vackra namn.

Men tillbaka till saker som är på gång i byn. Förutom Folkhälsan och byarådet har vi också Replot UF som varje år bland annat ställer till med påskfirande, Sim och Rodd och en välbesökt byafest. Den 107-åriga UF-lokalen har också under de senaste åren genomgått en omfattande renovering och är i flitig användning. Skäriteatern huserar på Brännkull nere vid Replot hamn och här kan man njuta av såväl sommarteater som allsång och under de första veckorna på sommarlovet får barnen inta spelplatsen under lägren TeaterKrank och TeaterKnotten.

Sommartid kan man även passa på och besöka Replot museiförening och hembygdsmuseet som speglar ett typiskt skärgårdshemman. Men det tar inte slut här, utan marthorna har också sina gemytliga veckoträffar och stickcafé. Jaktklubben, båtklubben och IF Kvarken bidrar alla till våra mångfacetterade fritidsintressen.

Sist men inte minst har vi Replot FBK som har en stor betydelse för tryggheten i byn och grannbyarna. Replot FBK har förutom räddningsverksamheten även första delvård som rycker ut. Huvudstationen finns i Replot, men både i Södra Vallgrund som i Söderudden finns det tillhörande branddepåer.

Men hittar man ännu inte ”sin grej” bland det breda utbudet, så finns alltid skogen, havet och stränderna nästan vid husknuten. Så välkomna hit! Om ni vill följa med det som händer i byn kan vi rekommendera att ni följer Replot byaråd på Instagram eller Facebook.

Ha det bra!

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Kenneth Sundman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 4 med bokstäver: