Ger varulevererans med drönare bättre service på landsbygden?

26.04.2023 kl. 12:00
Kan drönare vara en del av lösningen för att långsiktigt förbättra servicen på landsbygden i Sverige? Enligt Cecilia Strokirk på RISE är svaret ja. Hon var med i ett projektteam som undersökte det senaste inom drönarleveranser.

Kan drönare vara en del av lösningen för att långsiktigt förbättra servicen på Sveriges landsbygd? Frågar du Cecilia Strokirk på RISE, Research Institutes of Sweden, så är svaret definitivt ja. Hon var med i projektteamet för projektet DiG som under 14 månader undersökte det senaste inom drönarleveranser. I slutet av år 2022 genomfördes en pilotstudie med varutransporter från butik till slutkonsument.

– Vi inledde med ett informationsmöte och några utbildningstillfällen för kunderna som skulle pröva den här servicetjänsten. Under pilotveckan var det sedan många som passade på att testa och alla fick sina leveranser mellan 15 och 20 minuter efter beställningen. Efteråt gjorde vi en enkät och fick mycket positiv respons, både vad gäller funktionalitet och säkerhet, säger Strokirk.

Enligt Strokirk kommer drönarleveranser att bli stort på landsbygden, det finns så många uppenbara fördelar när människor slipper köra långt för att posta ett brev eller köpa en liter mjölk. Miljövinsterna är samtidigt stora genom att antalet transporter minskar.

Men modellen står också inför ett antal utmaningar. En av dem rör juridiken som också hänger samman med säkerheten, men där har regelverket nyligen lättats upp när det gäller användningen av mellanluftrummet. En större utmaning är att hitta hållbara affärsmodeller som gör drönarleveranser tillgängliga för befolkningen i stort.

Mer info finns på webbplatsen landsbygdsnatverket.se. Här finns även länk till podden Landets avsnitt om projektet.

Kenneth Sundman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver: