Västerbotten värd för Landsbygdsriksdagen 2026

27.05.2024 kl. 12:38
Landsbygdsriksdagen anordnas återkommande av Hela Sverige ska leva sedan 1989 och är en av de största mötesplatserna i Europa för landsbygdsfrågor. Följande gång samlas man år 2026 i Skellefteå, Västerbotten.

Den svenska Landsbygdsriksdagen 2026 äger rum i Västerbotten och Skellefteå. Ett arrangemang som samlar deltagare från hela Sverige. Det är en jättelik mötesplats för civilsamhälle, offentliga aktörer och politiker.

Landsbygdsriksdagen anordnas återkommande av Hela Sverige ska leva (HSSL)sedan 1989 och är en av Europas största mötesplatser för landsbygdsfrågor. En viktig målsättning är att lyfta blicken mot framtiden, för att belysa möjligheter i lokalsamhället och utmana beslutsfattare att i större utsträckning möta behoven i Sveriges landsbygder.

– Det händer så oerhört mycket intressant i och med den industriella omvandlingen i norra Sverige, vilket såklart öppnar upp möjligheter men också innebär utmaningar. En given fråga för oss är hur den omställning som pågår kan inkludera både landsbygder och städer. Vi är därför mycket glada att kunna ta Landsbygdsriksdagen till Västerbotten och Skellefteå 2026, säger Terese Bengard, verksamhetschef för HSSL.

På Landsbygdsriksdagen samlas deltagare från alla nivåer i samhället för att prata om frågor som är aktuella i hela landet. Samtidigt ska de förutsättningar som gäller på platsen där Landsbygdsriksdagen äger rum prägla programmet. Det betyder att arrangemanget inte är möjligt att genomföra utan nära samverkan med lokala aktörer.

– Det känns mycket bra att Skellefteå och Västerbotten fått det här förtroendet. Vår region har upplevt ett enormt uppsving genom alla investeringar som skett och sker här. Många av dem som nu kommer hit för att arbeta vill gärna bo på våra landsbygder och tillför en redan kreativ kultur en extra injektion, säger Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

Mer info finns på webbplatsen helasverige.se.

Bildkälla; Hela Sverige ska leva
Foto: Nicklas Bromark

Kenneth Sundman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver: