Avsnitt om svenskspråkig verksamhet ur Finlands byars årsberättelse


Svenskfinlands Byar svarar för svenskspråkig verksamhet inom Finlands Byar, sprider information på svenska och skapar nätverk för byautveckling på svenska. Svenskfinlands Byar (SFB), upprätthålls av Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF).


Den svenska verksamheten har det lokala samhället som grundtanke men Svenskfinland som arbetsfält. Även kontakter till Åland är viktiga. Samarbetet med finlandssvenska förbund, de svensk- och tvåspråkiga LEADER-grupperna, samt andra landsbygdsrelaterade föreningar är också viktigt, såväl nationellt, nordiskt som europeiskt. Riktlinjen som Landsbygdspolitiska rådet antagit, platsbaserad politik, är även en ledstjärna för Svenskfinlands Byar.


Svenskfinlands Byar representerar det svenskspråkiga byafältet i Finlands Byars byautskott. SFB utgår ifrån de specialbehov som finns på det finlandssvenska fältet och främjar de möjligheter som de svenska organisationerna och nätverken ger.
Efter riksdagens småjusteringar i budgeten för år 2023 tilldelades Finlands Byar en extra pott på 300 000 euro. De regionala byaföreningarna och Svenskfinlands Byar tilldelades i sin tur 8 000 euro var, vilka var avsedda för att avlägsna ensamhet, minska riskerna med marginalisering och öka gemenskapen.


Stödfunktioner
För att skapa ett gott samarbete och stöda byaverksamheten i Svenskfinland, finns det sedan år 2020 en samarbetsgrupp bestående av representanter från de svensk- och tvåspråkiga regionala byaföreningarna; Varsinais-Suomen Kylät ry – Egentliga Finlands Byar r.f., Nylands Byar r.f. – Uudenmaan Kylät ry, samt Aktion Österbottens byaverksamhet och SILMU:s byasektion. I samarbetsgruppen ingår även Lokalkraft Leader Åland.
Svenskfinlands Byars samarbetsgrupp har hållit 7 online-möten under året enligt följande: 17.2, 20.3, 27.4, 25.5, 24.8, 24.10, 27.11. Under mötena har bland annat olika aktuella ämnen diskuterats i relation till byaverksamheten, sakfrågor såväl inom det finlandssvenska som inom det nationella landsbygdsutvecklingsfältet. Bland annat har agendan upptagit smarta byar-projekt, Hållbarhetsveckan, byacoachning, turnérunda i Svenskfinland med temat ensamhet och marginalisering, kommunikationsfrågor, den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen 2024, och Landsbygdsparlamentet 2024. Vid behov har inbjudna fått delta i mötena.
Personalen inom Svenskfinlands Byar har utbildat sig till Byacoacher och kan erbjuda stöd och kurser för byaföreningar i Svenskfinland tillsammans med de regionala byaombuden och – byarådgivarna.


Informationsspridning och kommunikation
Svenskfinlands Byar sprider information till byar, lokala aktionsgrupper och landsbygdsutvecklare via sociala medier. Informationen sköts via blogg, X, Instagram och Facebook. SFB startade upp en ny Facebook-sida och ett Instagram under 2023, via vilka 55 respektive 245 nya följare nåddes fram till slutet av 2023. Dessutom upprätthåller Svenskfinlands Byar hemsidan bya.fi med nyheter som rör bya- och landsbygdsutvecklingen i Svenskfinland.
En central roll inom Svenskfinlands Byar är att producera information på svenska och göra översättningar från finska till svenska åt Finlands Byar. SFB har även bidragit med aktuella nyheter på svenska till Finlands Byars nyhetsbrev. Svenskfinlands byar säkerställer att byar har tillgång till information och nätverkande även på svenska, vilket i många byar är avgörande för en fungerande verksamhet.


Evenemang
Öppna Byars dag firades traditionsenligt andra lördagen i juni, 10.6.2023, Svenskfinlands Byar synliggjorde de byar och föreningar i Svenskfinland som deltog. Svenskfinlands Byar ordnade även ett informationstillfälle på svenska online, riktat till alla svenskspråkiga organisationer som ville veta mera om medverkan på Öppna Byars dag.
Under 2023 inledde Svenskfinlands Byar en regionturné som fortsätter in på 2024. Hösten 2023 besökte vi Nyland, Österbotten och Åland. Turnén var delvis en satsning inom årets fokus på inkludering och delaktighet, att minska ensamhet och marginalisering i byn. I förverkligandet av turnén gjordes inkluderades flertalet samarbetsparter med sakkunskap inom temat. Folkhälsans förbund bidrog med talturer om meningsfullt engagemang och integration i föreningsverksamheten. Yrkeshögkolan Novia och Centria, samt Åbolands Ungdomsförbund har bidragit med erfarenheter och verktyg för inkludering av unga i förenings- och byaverksamhet.
Svenskfinlands Byar har under året bland annat medverkat på Kyläareena i Salo 30–31.8, informationsmöten för byaombuden, byadagarna i Tuuri 19-20.4 och byaombudens sommardagar i Närpes 14-16.6, samt i en del av Finlands Byars och övriga samarbetsparters seminarier, evenemang och utbildningar.


Internationella nätverk
Interreg projektet Smart Ruralities bjöd in till nätverkande med landsbygds- och byaaktörer från Norrbotten och Västerbotten (Sverige) för workshop i Malax 17.8 och på studiebesök till den västerbottniska landsbygden i Skellefteå 20–22.9. Svenskfinlands Byar medverkande aktivt i projektets aktiviteter och diskussioner kring byautveckling. Medverkan bidrog med värdefullt erfarenhetsutbyte och goda exempel på hur livskraften i byar upprätthålls i Sverige. Kunskapsutbyte och nya intryck från nordiska grannländerna är inspirerande för det svenskspråkiga byafältet.


Projektverksamhet
Under 2023 inleddes planeringen av ett gemensamt all finlandssvenskt Smarta-byar projekt, regionala byaföreningarna involverades i arbetet och en ansökan om förberedande projekt lämnades in.
Övrig projektverksamhet inom SLF som är nära förankrad med byaverksamheten är landsbygdsutvecklingsprojektet Klimatsmarta byar i Österbotten och landsbygdspolitiska nätverksprojektet Hållbarhetsveckan – landsbygden som vägvisare.
Den 1 november 2022 inleddes projektet Klimatsmarta byar i Österbotten. Projektet har delfinansiering genom Aktion Österbotten och planeras pågå i 18 månader. Projektet arbetar med vad man på byanivå kan göra för att vara klimatsmarta i sin verksamhet. Under år 2023 har projektet fortgått och bland annat ordnat flera informationstillfällen online och skapat kontakter med föreningar och organisationer. Projektet fortsätter 2024
med flera satsningar för miljön i Österbotten. Målsättningarna med projektet är att öka klimatmedvetenheten i föreningsverksamhet och på sikt bland invånarna i de samhällen där föreningarna är verksamma. Under projektet kommer en databas med goda råd och exempel att upprättas och workshopar eller seminarier ska ordnas för att öka kunskapen om miljöarbete, på de områden där behov identifieras.
Landsbygdspolitiska KEHÅ nätverket Hållbarhetsveckan – landsbygden som vägvisare, inledde verksamheten i september 2021, och pågår fram till juni 2024. Nätverksprojektet förverkligas av Svenska lantbrukssällskapens förbund i samarbete med Finlands Byar och regionalvetenskapen vid Åbo Akademi. Via Finlands Byar involveras ett brett nätverk av landsbygdsaktörer från hela landet, och regionalvetenskapen vid Åbo Akademi deltar som vetenskaplig samarbetspart.