Svenskfinlands Byar - verksamhetsplan 2025

Inom Svenska lantbrukssällskapens förbund SLF hanteras landsbygdsutvecklingen av Svenskfinlands Byar och det landsbygdspolitiska KERÄ-nätverket (2024–2027). Svenskfinlands Byar har som mål att stötta byar och byaföreningar i deras verksamhet genom att skapa förutsättningar för ett livskraftigt landsbygdssamhälle. Svenskfinlands Byar ansvarar för den svenskspråkiga delen inom Finlands Byar, sprider information, ordnar skolningar och evenemang, och bygger nätverk för landsbygdsutveckling på svenska. Verksamheten för att stärka byarna i Svenskfinland har fortgått i över trettio år.  

 

Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF) fungerar som värdorganisation för Svenskfinlands Byar och ansvarar för redovisningen av statsbidraget från Finlands Byar.   

 

Tyngdpunkter 2025 

Ökad synlighet och kommunikation för Svenskfinlands Byar 

  • Förbättra den digitala och fysiska närvaron genom att stärka kommunikationen och skapa mer engagerande innehåll på svenska för olika målgrupper. 
  • Utvecklingsarbete och nätverkande för landsbygdsutvecklare 
  • Stödja och samverka med byar och landsbygdsutvecklare för att skapa starkare och mer livskraftiga lokalsamhällen. 
  • Utveckling av hållbarhetsarbete på landsbygden genom landsbygdspolitiska nätverksarbetet (KERÄ-nätverket 2024-2027). 

 

Konkreta åtgärder: 

 

Kommunikation och stöd för landsbygdsutveckling 

  • Svenskfinlands Byar producerar och sprider material på svenska, inklusive inspelade informationstillfällen som görs tillgängliga för allmänheten. Svenskfinlands Byar arrangerar skolningar och evenemang för att hjälpa landsbygdsutvecklare och frivilliga att möta aktuella behov och nya utmaningar. Vi erbjuder byarna möjligheten att anlita Byacoacher på svenska.  
  • Vi deltar gemensamt i kommunikationen och spridning av information om Finlands Byars centrala kampanjer, såsom Öppna Byars dag, Öppna Julbyar, Årets sämsta byväg och årliga premieringar.  
  • Svenskfinlands Byar jobbar för en ökad synligheten genom att skapa attraktivt och engagerande innehåll för sociala medier. Säkra tillgång till professionella bilder och rörligt material genom att bygga upp en egen bildbank. Vi samarbetar med Finlands Byar kring tvåspråkigt material för nyhetsbrev, bidra med nyheter till regionala- och samarbetsparters nyhetsbrev.  
  • Fortsätta underhålla och utveckla samarbetet med de regionala byaföreningarna genom regelbundna möten och skolningar. Svenskfinlands Byar upprätthåller samarbetsgruppen som består av de en- och tvåspråkiga regionala byaföreningarna – Aktion Österbotten rf:s byaverksamhet, Egentliga Finlands Byar rf, Nylands Byar rf och SILMU rf:s byasektion (SILMU-byar), samt Leader Åland och möts digitalt en gång i månaden. I samarbetsgruppen förs bland annat diskussioner om olika aktuella ämnen i relation till byaverksamheten, sakfrågor såväl inom det finlandssvenska som inom det nationella landsbygdsutvecklingsfältet. Beroende på teman bjuds även utomstående med på möten.   
  • Arrangera skolningar och evenemang för att hjälpa landsbygdsutvecklare och frivilliga att möta aktuella behov och nya utmaningar. 
  • Svenskfinlands Byar eftersträvar även att bli den främsta organisation som sammanställer och tillgängliggör relevant information om landsbygdsutveckling på svenska i Finland. 
  • Svenskfinlands Byar finns på sociala medier (Facebook, Instagram och X) och upprätthåller webbsidan bya.fi.  

 

 

Utveckling och nätverkande 

  • Svenskfinlands Byar organiserar virtuella landsbygdsträffar på svenska som samlar personer från olika sektorer inom landsbygdsutveckling. Syftet är att skapa dialog och dela erfarenheter som stärker det lokala engagemanget och den nationella samordningen.  
  • Svenskfinlands Byar jobbar i nära samarbete med Finlands Byars arbetsteam, och har representation i byautskottet och, via samarbetsgruppens medlemmar, även i övriga utskott.  
  • Det nationella, nordiska och europeiska samarbetet utgör en viktig referensram för arbetet inom Svenskfinlands Byar. Även Åland inbjuds speciellt till samverkan med Svenskfinlands Byar. På den regionala nivån samverkar Svenskfinlands Byar med byaombuden för de svensk- och tvåspråkiga regionala byaföreningarna, samt med de svensk- och tvåspråkiga Leader-grupperna. Svenskfinlands Byar samverkar även med andra civilsamhället organisationer och föreningar.  
  • Vi påbörjar planeringen för Landsbygdsriksdagen 2026 i samarbete med kärngruppen som inkluderar Nylands Byar, Pomoväst och Landsbygdsnätverket. Under året hålls även en utvärderingsträff för att analysera och reflektera över Landsbygdsriksdagen 2024 och dra lärdomar inför framtiden. 
  • Svenskfinlands Byar gör projektsatsningar för en livskraftig landsbygd. Vidareutvecklar och ansöker om medel för gemensamma finlandssvenska projekt, såsom Smarta Byar-projektet, med målet att främja innovation och utveckling i de finlandssvenska byarna. Identifiera och genomföra fler projektsatsningar som kan stärka landsbygden på lång sikt. I vår projektverksamhet eftersträvar vi att svara på de behov som finns ute på fältet och skapa lösningar som inte bara hjälper de som deltar i projekten utan som hjälper alla framåtsträvande byar på den Finlandssvenska landsbygden. 

 

Landsbygdspolitiska KERÄ-nätverket 

Det landsbygdspolistiska nätverket KERÄ - För hållbara landsbygder och en rättvis omställning, Oikeudenmukaisen siirtymän ja kestävien maaseutujen puolesta koordineras av Svenska lantbrukssällskapens förbund 2024–2027 och genomförs i samarbete med Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Maaseudun Sivistysliitto. Nätverksprojektet fokuserar på aktuella hållbarhetsfrågor nationellt, regionalt och lokalt, samt lyfter alla aspekter av hållbarhet: ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt.  

 

  • Utveckla Hållbarhetsveckan som en nationellt heltäckande evenemangvecka. 
  • Stärka Hållbarhetsveckan verksamhetsmodellen som en arena för dialog om landsbygdens hållbarhetsfrågor och sprida konceptet nationellt för att synliggöra hållbara lösningar för landsbygden och främja landsbygdsinvånarnas möjligheter till en hållbar vardag. För att utveckla Hållbarhetsveckan förstärks samarbetet med kommissionen för hållbar utveckling och landskapsförbunden. 
  • Arrangera och skapa engagemang för Hållbarhetsveckan 2025. Hållbarhetsveckan arrangeras årligen vecka 39, dvs. 22-28.9.2025. Svenska lantbrukssällskapens förbund har genom KERÄ-nätverket huvudansvaret för evenemangsveckans arrangemang och koordinering. Inför Hållbarhetsveckan ordnas informationstillfällen, skolningar och görs kommunikationsinsatser för att involvera landsbygdsaktörer, från föreningar, företag och kommuner till nationella organisationer i arrangemanget.  
  • Sparra och handleda organisationer samt kommuner i hållbarhetsarbete via befintliga nätverk. Bistå med kunskap och verktyg för organisationers hållbarhetsövergång (föreläsningar/material/verktyg) 
  • I samarbete med konsortiets övriga medlemmar och KERÄs sakkunnignätverk bistå med stöd till beslutsfattande i ärenden som berör den regionala jämlikheten i hållbarhetsfrågor, indikatorer för uppföljning av platsbaserade hållbarhetslösningar och lokala initiativ samt rättvisa och delaktighet i frågor gällande markanvändning och energiomställning.  
  • Nätverkets kommunikation sker i första hand via nyhetsflöde och blogg på landsbygdspolitik.fi samt landsbygdspolitikens kanaler på sociala medier. Kommunikationen gällande specifikt Hållbarhetsveckan sköts via hallbarhetsveckan.fi och de kanaler som är knutna till evenemangsveckan.