Nätverket SALT jobbar för att få unga att stanna eller återvända till hemorten

08.04.2022 kl. 12:00
Landsbygdspolitiska rådet och skärgårdsdelegationen finansierar ett gemensamt nätverksprojekt som tar fasta på barnens och ungdomarnas intresse och kunskap för sin egen boendemiljö.

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi får två års finansiering av Jord- och skogsbruksministeriet för att leda temanätverket SALT – Skärgård och landsbygd i samverkan. Målet är att få unga att stanna på eller återvända till hemorten.

Visionen om ett gott liv är ledstjärnan både i det nationella skärgårdsprogrammet och i landsbygdsprogrammet. Ett gott liv får sin början i en trygg barndom och uppväxttid. Genom att från tidig ålder skapa en positiv hembygdsidentitet, växer förutsättningarna att ungdomarna vill stanna kvar eller återvända till hemorten efter sina studier och bidra till att skapa livskraftiga skärgårds- och landsbygdssamhällen.

För första gången finansierar Landsbygdspolitiska rådet och skärgårdsdelegationen, båda vid jord- och skogsbruksministeriet, ett gemensamt nätverksprojekt. Nätverket, som finansieras på två år med cirka 250 000 euro, heter SALT – Skärgård och landsbygd i samverkan och leds av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi.

– För att skapa en ny och modern skärgårds- och landsbygdskultur är barnens och ungdomarnas intresse och kunskap för sin egen boendemiljö A och O. Det här tar vi fasta på i projektet, säger projektledare Cecilia Lundberg vid Skärgårdsinstitutet.

Under åren 2022-2024 kommer det nya temanätverket att jobba med att skapa en landsomfattande skärgårds- och landsbygdsakademi för barn och unga, med Skärgårdshavets Unesco biosfärområdes pedagogiska verksamhet som förebild. Även det relativt nya skolämnet skärgårdskunskap – där högstadieelever får ta del av både gammal och ny skärgårdskunskap – kommer att lyftas fram som ett gott exempel inom projektet.

– I praktiken renodlar vi inom projektet biosfärområdets pedagogiska verksamhet till en mall som ska vara applicerbar på alla skärgårds- och landsbygdskommuner i landet. Genom det kan kommunerna sedan bygga upp egna skärgårds- och landsbygdsakademier. Det kan till exempel betyda att man tar in skärgårds- eller landsbygdskunskap i skolornas verksamhet, vilket samtidigt ökar förståelsen för hur miljön och vårt klimat mår och hur vi med gemensamma krafter kan bygga upp ett hållbart samhälle, säger Lundberg.

Verksamheten piloteras på två språk i minst fyra olika skärgårdskommuner och landsbygdskommuner runtom i landet. Verksamma lärare, lärarutbildare och pedagogikstuderande utgör en viktig kärna för arbetet på de olika områdena. Underlag för vetenskapliga studier kring platsidentitet hos barn och unga tas inom projektet fram under ledning av ämnet regionalvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

Aktörer:
Projektets kärna utgörs av ett konsortium med kännedom om och erfarenhet av skärgårds- och landsbygdsfrågor. I det ingår Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi som driver nätverket och projektet i samarbete med ämnet regionalvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi, företaget inom landsbygdsutveckling Brand-Sofi, samt Skärgårdshavets UNESCO biosfärområde.

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi ligger administrativt under Centret för livslångt lärande (CLL), Svenskfinlands största enhet för vuxenutbildning. Åbo Akademis långa erfarenhet av skärgårdsforskning förs idag vidare bland annat genom HAVET, ett av de profilområden inom forskning som 2017 skapats gemensamt med Åbo universitet.

Skärgårdsinstitutet driver under åren 2021-2023 även projektet Habitability – för livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden, med finansiering via arbets- och näringsministeriet, som ska lägga grunden till ett fungerande skärgårdsnätverk på nationell gräsrotsnivå.

Mera information:
Cecilia Lundberg, projektledare för SALT
e-post: cecilia.lundberg@abo.fi
tel. 046 920 2007
Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi: www.skargard.fi

Uppgifterna ingår i Åbo Akademis pressmeddelande (5.4).

Gullkrona i Skärgårdshavet
Bildkälla: Wikimedia Commons   

Guidebok för att utveckla smarta landsbygder

Smart Rural-projektet har samlat erfarenheter från de 21 byar som ingått i projektet och publicerat dem i en guidebok för att bli en smart landsbygd.Läs mera »
07.11.2022 kl. 13:00

Sista delen av webbinarieserien Stolt över byn behandlar landsbygdsboendets utveckling

Befrämjandet av flyttning till landet är inte bara försäljning av tomter och hus. Webbinarieserien Stolt över byn avslutas med den fjärde delen som tar upp landsbygdsboendets utveckling.Läs mera »
04.11.2022 kl. 12:00

Finlands Byar ger ut räddningspaket för byskolor

Landsbygdens byskolor har minskat med mer än 90 procent. I arbetsgruppen som utarbetat ett räddningspaket kom man fram till att barns jämlika utbildningsmässiga grundläggande rättigheter kränks i Finland.Läs mera »
03.11.2022 kl. 12:00

Kalax är Månadens by i Österbotten

Byn Kalax med över 300 personer ligger ett stenkast från Närpes centrum. Här finner du trevliga bybor, många natursköna platser och sevärdheter. Vargholmen och paviljongen Oasen är ett par exempel.Läs mera »
02.11.2022 kl. 10:00

En mer globaliserad eller tynande landsbygd? – seminarium om kompetensbrist

Vi behöver utbildnings- och yrkesbetingad invandring och flyttning till landet, så att vi kan tillhandahålla tjänster i kommuner och byar och säkra arbetskraft till landsbygdsföretag. Läs mera »
01.11.2022 kl. 13:00

Temakväll som vill inspirera till lokal utveckling och innovation

Under kvällen presenterar professor Malin Lindberg kunskaper och exempel om social innovation i civilsamhället. Vi får även ta del av inspirerande innovationsexempel från österbottniska föreningar.Läs mera »
31.10.2022 kl. 12:00

Resolution från finlandssvenska Landsbygdsriksdagen 2022

Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som hölls 26-27.10 på Kasnäs, Kimitoön, med unga och en hållbar framtid som huvudtema, har antagit en resolution.Läs mera »
27.10.2022 kl. 12:00

Svenskfinlands Byar lanserar videoserie för att främja flytt till landsbygden

I en videoserie på tre filmer får vi bekanta oss med tre olika livsöden som alla har en sak gemensamt, de valde lugnet, naturen och gemenskapen som finns på landsbygden och i skärgården.Läs mera »
26.10.2022 kl. 17:00

Ungdomsutskott vill se fler unga i föreningarnas styrelser

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar utmanar byaföreningar, ungdomsföreningar och andra liknande lokala föreningar att välja en eller flera ungdomar till sin styrelse.Läs mera »
25.10.2022 kl. 12:00

Centralorganisationer vädjar om stöd för samlingslokaler

De ökade el- och bränslepriserna innebär ökade underhållskostnader, något som också under normala förhållanden skulle vara svårt att klara av för husägare som är allmännyttiga sammanslutningar.Läs mera »
24.10.2022 kl. 13:00

Vad är en smart by? – webbinarium & seminarium

Den 1 november hålls ett webbinarium & seminarium om landsbygden som en plats att bo på och byarnas roll och ställning som producent av välfärd.Läs mera »
24.10.2022 kl. 11:00

Ställ redan nu en fråga till paneldeltagarna i Landsbygdsriksdagen!

Du kan redan på förhand ställa din fråga om unga och en hållbar framtid till paneldeltagarna i finlandssvenska Landsbygdsriksdagen. Det är även ännu möjligt att delta på distans.Läs mera »
21.10.2022 kl. 13:00

Oktober månads Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byars färska nyhetsbrev innehåller bl.a. organisationens riksdagsvalsprogram, info om höstens Byadagar, Öppna Julbyar och lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
20.10.2022 kl. 12:30

Finsk pessimism allmänhetens favorit i europeisk projekttävling

Puolangos pessimismprojekt valdes till favorit bland allmänheten i projekttävlingen Rural Inspiration Awards. Det finska melankoliska mentala landskapet och den särpräglade kommunala marknadsföringen biter inom EU.Läs mera »
20.10.2022 kl. 10:00

Miljötraditioner till heders i klimatarbetet

Aktörer inom förenings- eller byaverksamheten har reflekterat över hur man förr i tiden levde på ett sparsamt sätt i förhållande till naturresursernas utnyttjande. Landsbygdens Bildningsförbund genomför som bäst projekt som handlar om miljötraditioner.Läs mera »
19.10.2022 kl. 11:00

Utbilda dig till Byacoach i Svenskfinland

Genom att utbilda dig till Byacoach, får du tillgång till presentationsmaterial och kommer med i ett landsomfattande nätverk som stöder dig i ditt dagliga arbete med byar och föreningar på landsbygden i Svenskfinland.Läs mera »
18.10.2022 kl. 13:00

Årets nyländska by sökes

Med valet av Årets nyländska by vill Nylands Byar rf och SILMU-byar lyfta fram byarnas mångsidiga verksamhet, öka medvetenheten om byaverksamheten och dela med sig av goda exempel.Läs mera »
18.10.2022 kl. 12:00

Landsbygdsboendets utveckling diskuteras på webbinarium

Den 8 november avslutas webbinarieserien Stolt över byn med det fjärde webbinariet som behandlar landsbygdsboendets utveckling.Läs mera »
17.10.2022 kl. 10:00

Landsbygdsboendets framtid diskuteras i Seinäjoki

Landemia-projektet ordnar ett diskussionstillfälle om landsbygdsboendets framtid 16.11 i Seinäjoki. Även Landemia-projektet och dess forskningsresultat presenteras, och så hålls en paneldiskussion.Läs mera »
14.10.2022 kl. 11:00

Höstens Byadagar hålls i Jyväskylä

Byadagarna, Kyläpäivät, som hålls 2-3.11i Jyväskylä, är ämnade för bl.a. byaombud, de regionala byaföreningarnas ordföranden, andra förtroendemän och tjänstemän, byaprojekt och bo på landet-projekt.Läs mera »
13.10.2022 kl. 11:00

Byaföreningar – anmäl ert evenemang till Öppna Julbyar!

Finlands Byar förverkligar konceptet Öppna Julbyar i samarbete med de regionala byaföreningarna. Målet är att erbjuda byarna möjlighet att få nationell och lokal synlighet för sina evenemang.Läs mera »
12.10.2022 kl. 12:00

Finlands Byar har publicerat sitt riksdagsvalsprogram

Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram: Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023. Programmet innehåller sju målsättningar.Läs mera »
12.10.2022 kl. 10:00

Fota Finlands sämsta byväg!

Var kan man hitta de sämst underhållna byvägarna? Utgående från insända foton väljs de åtta sämsta byvägarna ut av en jury för omröstning bland allmänheten, som röstar fram Finlands sämsta byväg. Läs mera »
11.10.2022 kl. 11:19

Anmälan till den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på distans är ännu öppen!

Du hinner ännu anmäla dig som deltagare på distans i den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på Kasnäs.Läs mera »
03.10.2022 kl. 14:00

Framtidens by – en kväll med tips om framtidstänkandets möjligheter

Med vilka medel kan framtidsvisionerna förverkligas genom handling? Byar och stadsdelar utmanas att vidga visionen om sin egen framtid.Läs mera »
23.09.2022 kl. 12:00