Med 7 miljoner euro förverkligar Aktion många olika projekt

15.02.2023 kl. 11:00
Aktion Österbotten kommer att satsa på unga, företag, smarta byar och byautveckling. Alla dessa är centrala och viktiga målgrupper för att behålla och utveckla livskraften och livskvaliteten i Österbotten.

Aktion Österbotten har beviljats 7 miljoner euro med vars hjälp man utvecklar sitt verksamhetsområde och landsbygden mellan Kristinestad i söder till Karleby i norr. Leader finansieringen har beviljats för åren 2023-2027.

– Vi är mycket nöjda och glada över tilldelningen, med 7 miljoner euro kan vi förverkliga många olika projekt och förbättra vårt lokalsamhälle, konstaterar verksamhetsledare Mathias Högbacka. Även denna gång lyckades Aktion Österbotten få mest i euro och cent av samtliga 52 Leader-grupper i Finland, vilket gläder Högbacka.

”Även denna gång lyckades Aktion Österbotten få mest i euro.”

Leader-gruppen Aktion Österbotten beviljar finansiering för landsbygdens företag och allmännyttiga föreningar. Föreningens verksamhet styrs nu av den nya utvecklingsstrategin Vårt Österbotten, där FN:s globala Agenda 2030 målsättningar även genomsyrar strategin.

– Hållbar utveckling är allas sak, det framkom starkt redan i förberedelsearbetet. I Österbotten har man redan gjort mycket för att befrämja hållbar utveckling. Trots att Agenda 2030 är ett globalt verksamhetsprogram, så kan man befrämja det genom mycket lokala åtgärder. En av våra målsättningar är att hjälpa projektaktörerna att agera ansvarsfullt, argumenterar utvecklingsexpert Piritta Syrjälä.

– Det är viktigt att öppna upp diskussionen och påvisa exempel på vad hållbarhet är. Mycket görs i hållbarhetens tecken, men tyvärr har vi i viss mån varit dåliga på att berätta om detta utåt. Var och en kan göra en skillnad beträffande hållbarhet, bara alla hjälps åt så kan vi göra underverk tillsammans, säger Högbacka.

Livskraften och livskvaliteten

Aktion Österbotten kommer att satsa på unga, företag, smarta byar och byautveckling. Alla dessa är centrala och viktiga målgrupper för att behålla och utveckla livskraften och livskvaliteten i Österbotten.

– Vår målsättning är att skapa ett ännu bättre Österbotten, som är öppet, tolerant och familjevänligt, som ligger i framkant då det kommer till innovationer och lösningar, där invånarna och företagarna andas framtidstro, säger Syrjälä och Högbacka.

Högbacka hoppas att man kan börja finansiera projekt i april/maj. Man kan börja planera sina projekt redan nu, strategins tyngdpunkter och de centrala målsättningarna kring hållbar utveckling finns redan på föreningens hemsida.

-I Österbotten ser man mycket positivt på framtiden, fast det funnits mycket osäkerhet runt om i världen. Problemlösningsansatsen var stark och tankegångarna mitt uppe i en kris präglades inte av desperation utan i stället av förberedelser och självhushållning, konstaterar Syrjälä.

Texten är skriven av Kirsi Tikkanen och finns på webbplatsen aktion.fi.

Välfärdsområden fick skrivelse om landsbygdssäkring

Ett informationspaket från HYMY-nätverket har sänts till1 379 fullmäktigeledamöter inom välfärdsområden för att stöda platsbaserade beslut, som har stor betydelse i livet och vardagen.Läs mera »
22.09.2023 kl. 11:42

Finlands Byar vädjade om bidrag för byaservicebussar

Finlands Byar har genom ett ställningstagande velat att regeringen i budgetförhandlingarna, som avslutades 19.9, stödjer välfärdsområdena med ett nytt investeringsbidrag för byaservicebussar.Läs mera »
20.09.2023 kl. 11:07

Nyhetsbrev från HSSL med mycket om skolan i landsbygder

Riksorganisationen Hela Sverige ska levas första nyhetsbrev för hösten riktar särskilt fokus mot skolorna i landsbygder. Men det finns som vanligt även en hel massa annat att läsa om.Läs mera »
18.09.2023 kl. 13:10

Infotillfälle om projektet Klimatsmarta byar i Österbotten

Kom med på ett inspirerande infotillfälle online torsdagen dem 28 september om pr4jektet Klimatsmarta byar i Österbotten. och hör hur din förening eller by kan ta del i projektet.Läs mera »
18.09.2023 kl. 10:40

Till gemensamt försvar för byskolorna

Aleksi Koivisto på Finlands Byar skriver att avskaffandet av byskolor inte ger direkta besparingar för kommunerna. Läs mer vad Koivisto skriver och övrigt i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
15.09.2023 kl. 13:01

Landsbygdsnätverkets verksamhet 2024 planeras

Alla som vill, ka delta i planeringsarbetet för verksamheten inom Landsbygdsnätverket. Det gemensamma planeringsarbetet inleds med en enkät, som finns i Landsbygdsnätverkets senaste nyhetsbrev. Rösta på din favorit!Läs mera »
14.09.2023 kl. 11:32

Lär dig om byaplaner på plattformen Kylämme.fi!

Ikväll (13.9) kl. 17.30-18.30 hålls den första av fyra utbildningar i användningen av plattformen Kylämme.fi. På utbildningen går man igenom uppgörandet av byaplanen och användningen av plattformen.Läs mera »
13.09.2023 kl. 12:15

Eugmo är Månadens by i Österbotten

På ön Prästasholmen i Larsmo kommun finns byn Eugmo. Byn har en av nejdens finaste vandringsleder. I byn finns en liten bybutik Piaslivs som specialiserat sig på svenska produkter och vida känd för Nisses biffar.Läs mera »
12.09.2023 kl. 10:18

Lokala aktörer prisbelönades under KyläAreena i Salo

Finlands Byar prisbelönade synnerligen förtjänstfulla lokala aktörer under KyläAreenans festgala i Salo 31.8. Utmärkelser gavs bl.a. till Årets landsbygdsprofil, Årets landsbygdsaktör och Årets Unga Lokala Aktör.Läs mera »
08.09.2023 kl. 13:20

EU:s landsbygdsfinansiering stöder företagsverksamheten

.Mikro- och småföretag på landsbygden kan ansöka om stöd för att inleda och utveckla sin verksamhet. Åren 2014–2022 beviljade NTM-centralerna i Västra Finland och Leader-grupperna sammanlagt 189 miljoner euro.Läs mera »
05.09.2023 kl. 13:20

Björköbybon Ida Björkman är Årets Unga Lokala Aktör

Ida Björkman från Björköby i Korsholm har fått ta emot utmärkelsen Årets Unga Lokala Aktör 2023 för en betydande och långvarig insats för byaverksamheten. Emottagandet skedde under Finlands Byars evenemang KyläAreena i Salo.Läs mera »
04.09.2023 kl. 13:44

Svenskfinlands Byar turnerar för gemenskap och delaktighet i byn

Svenskfinlands Byar bjuder under höstens turné i Svenskfinland och på Åland på inspiration, tid för diskussioner och färdkost för hur var och en av oss kan bidra till gemenskap och delaktighet i byn.Läs mera »
30.08.2023 kl. 12:38

Leader- och byaaktörer förbereder sig för en politisk höst

Aleksi Koivisto på Finlands Byar skriver att regeringsprogrammet har goda saker för landsbygdsutveckling, men att risken för nedskärningar oroar. Läs mer vad Koivisto skriver och övrigt i Finlands Byars nyhetsbrev. Läs mera »
29.08.2023 kl. 12:52

Nytt team bakom Svenskfinlands Byar

Nora, Kenneth och Roger jobbar för Svenskfinlands Byar. Nora Backlund jobbar med byaverksamheten i Svenskfinland. Kenneth Sundman är informatör och Roger Norrgård jobbar med byar i Österbotten. Läs mera »
23.08.2023 kl. 12:36

Aktionsgruppen I samma båt söker en projektarbetare

Projektarbetaren jobbar på deltid, och i huvudsak inom ungdomsbidrag och Ung företagare-verksamheten, med att marknadsföra bidrag och hjälpa till med projektberedning och -behandling.Läs mera »
21.08.2023 kl. 13:16

Föreningshusbesök i Lojo

Projektet Föreningshus i utveckling arrangerar besök och utbildning vid föreningshuset Åsvalla i Lojo den 6 september. På programmet föreningshusens infokort och servicemanualer, byatrygghet med mera.Läs mera »
18.08.2023 kl. 13:06

Rural Pact diskuteras i podden Landet

Europas landsbygder ska bli starkare, uppkopplade, motståndskraftiga och ännu mer välmående. För att nå den visionen lanserar EU en landsbygdspakt som olika aktörer kan ansluta sig till.Läs mera »
16.08.2023 kl. 14:11

De Haas verksamhetsledare på heltid för Leader Åland

Det känns skönt att få förtroende att fokusera på Leader fullt ut, säger Alexandra de Haas, som tidigare arbetat deltid för organisationen. Jag ser verkligen framemot den nya programperioden som börjar på riktigt i höst.Läs mera »
29.06.2023 kl. 13:00

Anmälan är öppen till Hållbarhetsveckan!

Hållbarhetsveckan ska vara en arena där organisationers hållbarhetsarbete synliggörs och öppna upp för diskussion kring frågor i hållbarhet inom regionen. Hållbarhetsveckan är ett årligen återkommande evenemang.Läs mera »
28.06.2023 kl. 13:00

”Någonting har hänt med hur folk upplever landsbygden”

Det hände nog någonting under pandemin, menar forskaren Kenneth Nordberg, som vill rentav kalla det för ett paradigmskifte i synen på landsbygden. Vad är landsbygden för något egentligen och vilken roll har den i samhället?Läs mera »
27.06.2023 kl. 11:00

Årets femte nyhetsbrev från HSSL

I senaste nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva hittar du genvägar till bl.a. reflektion i poddar och blogginlägg, fördjupning i Balansrapporter, inspiration i HSSL:s verksamhetsberättelse och omvärldskoll.Läs mera »
26.06.2023 kl. 11:00

Nätverksarbete viktigt för EU:s politik för landsbygdsutveckling

Insatserna från nätverken ENRD och NRN för genomförandet av EU:s politik för utveckling av landsbygden ledde till att intressenter blev mer involverade i det dagliga genomförandet av landsbygdsutvecklingsprojekt.Läs mera »
22.06.2023 kl. 12:00

Webbinarium om att ordna eget evenemang under Närmatsdagen

Den 28 juni arrangeras ett webbinarium som presenterar tanken bakom en Närmatsdag, samt att det ges tips och idéer på hur man kan delta och ordna ett eget evenemang under Närmatsdagen som hålls 9 september.Läs mera »
21.06.2023 kl. 11:00

Den nya perioden välkomnas i Landsbygdsnätverkets nyhetsbrev

I början av året inledde Landsbygdsnätverket en finansieringsperiod för EU:s jordbrukspolitik som ger nytt innehåll för arbetet med att utveckla jordbruket och landsbygden. Tips ges för den nya perioden.Läs mera »
20.06.2023 kl. 11:00

Diskussion om naturbaserade lösningar inom SOTE-tjänster

Ett diskussionstillfälle om framtidens SOTE-tjänster och naturbaserade metodlösningar hålls på SuomiAreena 27.6. Diskussionen kan ses gratis på plats i Björneborg eller på MTV Katsomo, direkt eller inspelad.Läs mera »
19.06.2023 kl. 11:00