Finlands areal – 95 procent landsbygd, 68 procent glesbygd

Av Finlands areal är cirka 95 procent landsbygd, 68 procent glesbygd och 15 procent skärgårdsområden. I landsbygds- och skärgårdsområdena finns nästan 1,5 miljoner stadigvarande bosatta personer och drygt 2,9 miljoner deltidsbosatta. På landsbygden finns 35 procent av verksamhetsställena för vårt lands företag och 68 procent av varuexporten baserar sig på råvaror och produkter som fås från landsbygden. Därtill utgör bioekonomin 16 procent av bruttonationalprodukten.

I landsbygdspolitiska redogörelsen definieras landsbygds- och skärgårdsområden utifrån de områdesindelningar baserade på geografiska data som utarbetats i den nationella klassificeringen av stads- och landsbygdsområden.

 

Aktuellt

Välmående människor – från insjö till utskär

Finlands skärgårdsting är slutseminarium för temanätverket Habitability – För livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden. Seminariet går av stapeln 4-5.12 vid Åbo Akademi.Läs mera »
Kenneth Sundman
10.11.2023 kl. 12:00

Lär dig mer om Habitability-konceptet i Pellinge!

Habitability-projektet jobbar för livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden. Kom med och lär dig mera om bobarhet och diskutera det kommande skärgårdsnätverkets verksamhet!Läs mera »
Kenneth Sundman
08.11.2022 kl. 11:00

Temanätverket Habitability kör i gång med utbildningen

Konceptet bobarhet, Habitability, är ett verktyg för utvecklingen av öar och mindre samhällen, präglade av sin närvaro till vatten. Nu startar utbildningen inom temanätverket Habitability med första workshopen.Läs mera »
Kenneth Sundman
03.01.2022 kl. 11:15

Nationellt skärgårdsnätverk kring bobarhet skapas

Nu ska konceptet habitability användas för att analysera öarnas bobarhet och skapa ett nationellt nätverk på gräsrotsnivå.Läs mera »
Kenneth Sundman
05.11.2021 kl. 11:00

Vad är Svenskfinlands Byar?

Svenskfinlands Byar är ett samarbetsforum för landsbygdsutveckling i Svenskfinland. Organisationen, som upprätthålls av Svenska lantbrukssällskapens förbund, har ett nära samarbete med de lokala aktionsgrupperna.

Svenskfinlands Byar är inte en takorganisation som vill styra byarnas utveckling, utan vill istället erbjuda byar stöd i deras utveckling och möjlighet att lära av varandra.
 

Läs mer om oss här!