Pellinge är Årets nyländska by 2023 – hedersomnämnande till Bredvik

05.12.2022 kl. 10:00
"Som pellingebor har vi den fina möjligheten att vara aktiva och få förverkliga våra idéer och prova oss fram på vad som passar oss", säger pellingeborna själva.

Pellinge är en ögrupp med 250 invånare i Borgå skärgård. Befolkningen på öarna blir mångfaldig via fritidsboende för det finns över 1800 sommarstugor och ett tillägg till befolkningen är också de 17 000 turister som besöker Pellinge skärgård. Pellinge är en aktiv ”by” med ett stort antal företag i förhållande till antalet invånare. Det finns många aktiviteter och evenemang på ön under hela året. Föreningsverksamheten är aktiv och samverkan mellan olika aktörer spelar en nyckelroll.

Med öbornas egna ord: ”Att bli utsedd till Årets nyländska by är en fin eloge för allt det arbete som görs och har gjorts på Pellinge. Som pellingebor har vi den fina möjligheten att vara aktiva och få förverkliga våra idéer och prova oss fram på vad som passar oss. Det finns en plats för alla och därför kommer mycket utveckling inifrån. Skärgården och avståndet till Borgå sätter och har alltid satt sin prägel på livet här.

Pellinge är som en liten bäck, i ständig rörelse och där det blir stopp söker bäcken en ny fåra att rinna i och komma vidare men är ändå likväl samma bäck. Idag är Pellinge en kombination av traditionella näringar och moderna företag, gamla anor och nyskapade traditioner. En aktiv skärgårdsby som är bobar året om.”

Juryn beslutade också att ge ett hedersomnämnande. Det beviljades till Bredvik, en stadsdel i Esbo, med cirka 3800 invånare. Enligt juryn underhålls och utvecklas Bredvik målmedvetet och hembygdens anda vårdas, verksamheten är riklig och mångsidig och kommunikationen sköts väl.

Mer info finns i pressmeddelandet på webbplatsen itukylat.fi.

För barnen på Pellinge finns byarådets eget eftis, där man också har ett nyöppnat kafé.
Foto: Erika Englund

Kenneth Sundman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 7 med bokstäver: