Till gemensamt försvar för byskolorna

15.09.2023 kl. 13:01
Aleksi Koivisto på Finlands Byar skriver att avskaffandet av byskolor inte ger direkta besparingar för kommunerna. Läs mer vad Koivisto skriver och övrigt i Finlands Byars nyhetsbrev.

Nationella centret för utbildningsutvärdering konstaterade i sin utredning 2023 att avskaffandet av byskolor inte ger direkta besparingar för kommunerna. Många kommunala beslutsfattare har märkt samma sak: vågen av nedläggning av byskolor har inte medfört de önskade besparingarna till kommunerna. Driftkostnaderna för grundutbildningen har stigit hela tiden, trots nedläggningarna.

Vågen av skolnedläggningar har alltså inte medfört de önskade besparingarna för kommunerna. Det är dags att utveckla byskolor. En ny byskola öppnade 2022 i Rautio, Kalajoki. Skolan är en del av ett multiservicecenter. Dagtid är fastigheten byskola och på kvällarna är den ett centrum för hobbyn i hela byn. Skolsköterskan tar hand om både byskolans ungar som gummorna i den egna byn.

Det här skriver Finlands Byars verksamhetsledare Koivisto bl.a. i sin text i föreningens nyhetsbrev (september 2023). Förutom Koivistos text kan man bl.a. läsa om att Finlands Byar prisbelönade synnerligen förtjänstfulla lokala aktörer under KyläAreenans festgala i Salo, Hållbarhetsveckan 25.9-1.10, att Finlands Byar har en kommunikationspraktikant, info om byafaddrar. Öppna Julbyar, info om byacoacher, ansökan om företags- och projektstöd som har öppnat, info från regionala byaföreningar, samt lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.

Finlands Byars Uutiskirje (september 2023) finns att läsas på webbplatsen uutiskirje.suomenkylat.fi.

Kenneth Sundman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 8 med bokstäver: