Pjelax är Månadens by i Österbotten

08.01.2024 kl. 13:29
Ungefär 10 kilometer från Närpes centrum ligger Pjelax by med ca 400 invånare. Pjelax är en levande by, med bland annat byabutik, byagård, paviljong, lågstadieskola och dagis, Byabutiken är uppskattad av byborna.

Pjelax är den by i Närpes som ligger längst söderut, cirka 10 kilometer från Närpes centrum. Här bor det cirka 400 personer. Pjelax är en levande by, med byabutik, byagård, paviljong, lågstadieskola och dagis. Ungdomsföreningen har också en ungdomslokal som byns ungdomar kan använda.

Byns byabutik är uppskattad av byborna, villaägare och andra förbipasserande då man också kan äta lunch där under vardagar. Pjelax Byaråd köpte upp före detta banken och gjorde om den till en byagård som bybor och andra kan hyra för olika ändamål. Annat som också kan nämnas om för Pjelax del, är de flertalet vindkraftsparker som nu finns belägna i byn.

Sommartid kan man spela fotboll, tennis, frisbeegolf och volleyboll. Vill man i stället ta det lugnt kan man åka ner till stranden för att ta ett dopp. Vintertid kan man åka skridskor på planen vid skolan eller skida vid det el upplysta skidspåret mitt i byn.

Utöver detta finns det också ett gäng aktiva jägare och marthor. Jägarna har som tradition att bjuda byns invånare på köttsoppa på våren. Pjelax har också ett levande näringsliv, här finns flera företag som växthusföretag, jordbruk – både växtodlings- och djurgårdar, företag inom sophantering, frisör och maskinreparatör, för att nämna några.

Befolkningsmängden har ökat en aning i Pjelax med omnejd. Årligen byggs det nya egnahemshus och nu är det även bestämt att Pjelax Lågstadieskola ska byggas ut. Detta byggprojekt inleds under 2024 och i samband med detta så flyttas även dagiset i anslutning till skolbyggnaden. Detta visar att invånarna och beslutsfattare tror på att Pjelax är en levande by, också i framtiden!

Ett annat aktuellt projekt är utveckling av Rörgrundsområdet. Rörgrund (på närpesiska: Grånne) är beläget vid Pjelaxfjärden. På området finns det förutom paviljongbyggnad, som ägs av ungdomsföreningen, också en båthamn och simstrand. Runt hela Rörgrund finns båthus som påminner om dåtidens fiske och sjöfart på området. Vissa båthus är ännu i aktiv användning som förråd. Båthamnen består av en vågbrytare med plats för ett 30-tal båtar och en gästhamnsplats.

Utvecklingsprojekt Rörgrund är ett initiativ från ungdomsföreningen att få liv i hela området igen. Både vad gäller aktivitet i och runt paviljongen, inkluderat ökat besöksantal till simstrand och båthamn. Syftet med utvecklingen av området är att återskapa en plats för möjliggörande av kultur, samarbete och gemenskap i olika former för hela Syd-Österbotten med omnejd. Byakänslan och ungdomsföreningen behöver ett återuppväckande och restaureringen av Rörgrund är ett steg till att skapa detta. I december beviljades projektet ett bidrag på 300 000€ från Frans Henriksons testamentsfond. Detta gladde hela byns invånare och nu finns det verkligen möjligheter att påbörja projektet och till en början restaurering av paviljongen.

Om allt går som det ska kommer också Pjelax att ha en nyrenoverad paviljong med en vinterbonad serveringsdel som kan användas året om. Där planeras många olika evenemang i framtiden så det är att hålla utkik på ungdomsföreningens Instagram-sida @pjelaxuf för uppdateringar angående projektet.

Välkommen till Pjelax!

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för januari är från webbplatsen aktion.fi.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Kenneth Sundman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver: