Temanätverket Habitability kör i gång med utbildningen

03.01.2022 kl. 11:15
Konceptet bobarhet, Habitability, är ett verktyg för utvecklingen av öar och mindre samhällen, präglade av sin närvaro till vatten. Nu startar utbildningen inom temanätverket Habitability med första workshopen.

För första gången någonsin finns det nu ett verktyg uttryckligen för utvecklingen av öar och mindre samhällen, präglade av sin närvaro till vatten. Konceptet bobarhet, Habitability, är nära besläktat med FN:s hållbarhetsmål, Agenda 2030. Men där hållbarhetsmålen kan kännas globala och lite abstrakta, tar bobarhetskonceptet ner frågorna på en mycket lokal nivå. Att vara bobar betyder att det finns jobb, bostäder, skola, färjor, gemenskap o.s.v. – i korthet: det som förutsätts för att kunna vara ett hållbart samhälle, som kan ta hand om sina människor, sköta sin natur och vårda det omgivande havet eller vattenområdet.

Bobarhetskonceptet utvecklades på ön Kökar, Åland, under åren 2018-2020. En bobarhetsanalys görs genom att mäta hur samhället mår inom sju olika delområden: platsidentitet, energi, kommunal service, miljö – både på land och till havs, lokal ekonomi, färskvatten och välmående människor. Mätningarna görs genom 45 olika indikatorer.

Arbets- och näringsministeriet har genom Egentliga Finlands förbund beviljat Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi finansiering för temanätverket Habitability fram till och med 2023. Samarbetsparter är 12 Leader-grupper med skärgårdsområden, samt föreningen Finlands öar rf. Projektet arbetar också i nära samarbete med den nationella skärgårdsdelegationen.

Man hoppas att arbetet resulterar i bobarhetsanalyser för många öar runt om i Finland. Genom bobarhetsanalysen kan man tydligt peka på det som behöver åtgärdas, men också det positiva som ön eller området borde lyfta fram betydligt mer. En bobarhetsanalys är en viktig utgångspunkt för vidare utvecklingsarbete, till exempel fick ön Kökar EU-finansiering på över 1 miljon euro, delvis för att deras analys kunde peka på bristerna i öns hållbara energiförsörjning. Ett annat faktum är att vi på nationell nivå saknar tillförlitlig kunskap och fakta om våra bebodda öar.

Inom temanätverket arrangerar Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi utbildningar, workshoppar och möten kring bobarhet i de deltagande skärgårdsområdena. Nätverket är tvåspråkigt och fungerar också som en brobyggare mellan de olika språkområdena. Åtta workshops utgående från de olika delområdena inom bobarhetsanalysen kommer att arrangeras, varav fyra arrangeras som fysiska träffar. De olika Leader-grupperna och föreningen Finlands öar utser deltagarna till de fysiska träffarna, medan de digitala utbildningsdagarna är öppna och gratis för alla intresserade.

Under nätverksträffarna får deltagarna information och handledning kring bobarhetskonceptet, men vi får även möjlighet att samverka och utbyta goda erfarenheter, höra det nyaste kring ö- och skärgårdsforskning och möta öbor runtom i Finland. Vi kommer också att få en inblick i hur olika nationella nätverk i Europa är uppbyggda, eftersom representanter för dem kommer att delta i varje nätverksträff.

Workshop 1 – Temanätverket Habitability, bakgrund och bobarhetsanalys arrangeras tisdagen den 1 februari kl. 13-16 på Zoom. Utbildningsdagen är öppen och gratis för alla intresserade.

Uppgifterna är från webbplatsen sameboat.fi med länk till anmälan.

Fyren Rajakari på ön med samma namn i Erstan
Bildkälla: Wikimedia Commons

Besök på föreningshuset Malmåsa i Raseborg

Vi bekantar oss med föreningshuset Malmåsa i Prästkulla, Raseborg där sakkunniga specialister berättar om avfallshantering, olika energialternativ, samt information om tillgänglighet och om marknadsföringskanalen kylatilat.fi.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:30

Nylands Byar söker en kontorssekreterare på deltid

Till kontorssekreterarens uppgifter hör översättning, förberedning och skrivare vid möten, evenemangs arrangemang, kommunikation, medlemsfakturering och underhåll av medlemsregistret, samt koordinering av det svenskspråkiga projektet.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:00

Uttalande från ELARD, PREPARE och ERCA till stöd för civilbefolkningen i Ukraina

De tre europeiska landsbygdsorganisationerna ELARD, PREPARE och ERCA har tillsammans gjort ett uttalande till stöd för civilbefolkningen i Ukraina.Läs mera »
02.03.2022 kl. 11:00

Årets Unga Lokala Aktör sökes

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar söker aktiva ungdomar som främjar byaverksamhet i sitt eget område eller i en bredare omfattning.Läs mera »
01.03.2022 kl. 11:00

Att inte synas ventileras i podden Hela Sverige pratar

Mattias Barsk berättar om varför han startade kontot ”Inte på kartan”. Kontot lyfter upp exempel där delar av Sverige inte är med på kartan eller där den geografiska kunskapen saknas eller förståelsen för platsen.Läs mera »
22.02.2022 kl. 10:30

Läromedel för samhälleligt företagande på landsbygden

Syftet med ViSEnet-projektet var att stöda utvecklingen av samhälleligt företagande genom att producera läromedel, specifikt riktat till landsbygdssamhällen.Läs mera »
11.02.2022 kl. 13:30

Sudielånskompensationen skapar jämställdhet i Finland

Studielånskompensationen är en samhällspolitisk morot, där vinnarna är landsbygdsområden och unga utbildade kvinnor.Läs mera »
21.02.2022 kl. 13:00

Senaste Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byar har utkommit med årets andra nyhetsbrev som bl.a. innehåller ordförandens hälsningar och utbildningar samt webbinarier.Läs mera »
11.02.2022 kl. 12:30

Utbildning inför Öppna Byarnas dag

Den 11 juni är det åter dags för Öppna Byarnas dag. Inför evenemanget ordnar Finlands Byar under våren flera webbinarier för att dela information om hur man arrangerar en lyckad Öppna Byarnas dag för den egna byn.Läs mera »
08.02.2022 kl. 09:00

Stolt över byn-webbinarier

I slutet av mars inleds webbinarieserien Ylpeydellä kylästä (Stolt över byn) som vill ”boosta” landsbygdsinflyttningen.Läs mera »
08.02.2022 kl. 08:30

Webbsidor och medlemsregister i skick! – utbildning för föreningar

Utbildning för ibruktagande av Yhdistysavain.fi-servicen för webbsidor och medlemsregister.Läs mera »
28.02.2022 kl. 08:15

Dags för Årets-nomineringar i Österbotten

Nu är det hög tid att nominera kandidater till årets utnämningar i Österbotten – Årets by, Årets landsbygdsaktör, Byaverksamhetens vägvisare och Årets landsbygdsansikte.Läs mera »
07.02.2022 kl. 11:00

Leader-verksamheten får 11 miljoner i tilläggsfinansiering

Leader-grupperna får 11 miljoner euro i tilläggsfinansiering under nästa EU-programperiod.Läs mera »
04.02.2022 kl. 11:00

Anmälan öppen till Europas största landsbygdsmöte

Svenska Landsbygdsriksdagen ska äntligen genomföras i maj i Jönköping efter att ha varit uppskjutet två år på grund av pandemin.Läs mera »
03.02.2022 kl. 11:30

Konkreta verktyg ska lyfta landsbygder i Sverige

Tillväxtverket i Sverige lanserar konkreta verktyg och en vägledning som ska underlätta för kommuner, regioner och myndigheter att skapa utveckling i landet.Läs mera »
03.02.2022 kl. 11:00

Närservicemodell med byasjukskötare i Korpilahti

I byar i Korpilahti har man på några år utvecklat en närservicemodell, där sjukvårdsservicen kommer till hemmet.Läs mera »
01.02.2022 kl. 13:00

Nätverksprojektet Hållbarhetsveckan främjar landsbygdsaktörers delaktighet

Ett viktigt led i förverkligande av projektet och spridningen av Hållbarhetsveckan är att engagera unga på landsbygden i konkreta initiativ för en hållbar utveckling. Läs mera »
01.02.2022 kl. 12:30

Färskt nyhetsbrev från SILMU

Utvecklingsföreningen SILMU rf har publicerat ett nytt nyhetsbrev.Läs mera »
01.02.2022 kl. 12:00

Informationsbrev från Nylands Byar

Årets första informationsbrev från Nylands Byar upptar aktuella teman.Läs mera »
28.01.2022 kl. 12:30

Sundom – Månadens by i Österbotten

Böcklingen, fritidsanläggningen Öjberget och Meteoria Söderfjärden är några saker som är förknippade med Sundom, som är en stor snabbväxande by och stadsdel i Vasa med över 2500 invånare. Läs mera »
28.01.2022 kl. 12:00

JSM söker en specialsakkunnig inom landsbygdspolitik

Jord- och skogsbruksministeriet lediganslår en tjänst som specialsakkunnig vid enheten för utveckling av landsbygden vid ministeriets livsmedelsavdelning.Läs mera »
27.01.2022 kl. 09:30

Välkommen att delta i Svenskfinlands Byars Teams-kurs!

Vi lär oss grundläggande funktioner och inställningar, samt hur man ordnar sitt eget Teams-möte.Läs mera »
27.01.2022 kl. 09:00

Utbildning för byarna inför Öppna Byarnas dag

Den 11 juni är det åter dags för Öppna Byarnas dag. Inför evenemanget ordnar Finlands Byar under våren flera webbinarier för att dela information om hur man arrangerar en lyckad Öppna Byarnas dag för den egna byn.Läs mera »
25.01.2022 kl. 13:00

Kampanjen Stolt över byn lyfter fram finländarnas kärlek till byar

Genom kampanjen Stolt över byn utmanas finländarna att berätta vad som får dem att uppleva stolthet över en plats som är betydelsefull för dem. Läs mera »
20.01.2022 kl. 10:30

”Tillräckligt att lära och stövlarna är stora” – Aleksi Koivisto

Finlands Byars verksamhetsledare Aleksi Koivisto skriver i organisationens nyhetsbrev, att det är en glädje att komma med i de lokala utvecklarnas gäng. Jag fick äran att börja mitt drömjobb som er verksamhetsledare.Läs mera »
20.01.2022 kl. 09:30