Replot – Månadens by i Österbotten för april

04.04.2022 kl. 12:37
Replot, byn på andra sidan Replotbron, erbjuder lite av det mesta. I dag är de ca 850 som har hittat sin plats på jorden i byn.

Vad tänker du på när du hör Replot? Bron? Restaurang Arken? Berny´s? Någonting långt bort från civilisationen? Den lutande kyrkan mitt i byn? Det mesta är rätt, förutom att vi nog är rätt civiliserade här ute också. Replot, byn på andra sidan Replotbron, erbjuder lite av det mesta. I dag är vi ca 850 som har hittat vår plats på jorden i byn.

Tidigare var största delen av byborna sysselsatta inom fiske och jordbruk. I dag är det andra näringar som ser till att vi har mat på borden. En del av oss pendlar in till fastlandet medan en del är egenföretagare eller anställd av något av de energiska företag som finns i byn. Bland dessa företag hittar vi allt från fiskförädling, gym och skördaraggregat till traktorer, escape room, snickare och byggfirmor.

Replot-Björkö skola gör det möjligt för skoleleverna att gå eller cykla till skolan som är en viktig knytpunkt där den ståtar tillsammans med grannen Replot daghem. I år är det lite över 80 elever i lågstadiet och ungefär lika många finner vi vid daghemmet.

Flera aktiva föreningar förgyller vardagen i byn. Vi har Folkhälsan som erbjuder allt från Jumppaskoj och qigong till skymningsskidning och digitala tematräffar. Sommartid ordnas även simskola för såväl barn som vuxna. Replot byaråd har sedan starten 2013 arbetat in ett fungerande koncept med evenemang som Vårskriet som arrangeras i samarbete med flera andra föreningar den 1 maj, Jul i Byn och en byajulkalender. Dessutom ger byarådet ut byns egen tidning, Replot ByaBlad, fyra gånger i året, samt så utses Årets Jessch varje år genom en nominerings- och röstningsomgång. Vinnaren utses traditionsenligt på Sim och Rodd som ordnas av Replot UF.

Vad är en jessch? En jessch, eller gärs som den heter på svenska, beskrivs på Wikipedia så här: ”Kroppsformen påminner om abborrens, men båda ryggfenorna är sammanvuxna. Ovansidan är fläckig i brunaktiga och grönaktiga färger. Buksidan är blekgul eller brunaktig. Fenorna är inte annorlunda färgade än resten av kroppen men är utrustade med taggar. Huvudet har ett antal slemfyllda gropar, vilket har givit fisken det alternativa namnet snorgärs.” Någon gång i tidernas begynnelse, eller nästan i varje fall, blev replotborna förärade med detta vackra namn.

Men tillbaka till saker som är på gång i byn. Förutom Folkhälsan och byarådet har vi också Replot UF som varje år bland annat ställer till med påskfirande, Sim och Rodd och en välbesökt byafest. Den 107-åriga UF-lokalen har också under de senaste åren genomgått en omfattande renovering och är i flitig användning. Skäriteatern huserar på Brännkull nere vid Replot hamn och här kan man njuta av såväl sommarteater som allsång och under de första veckorna på sommarlovet får barnen inta spelplatsen under lägren TeaterKrank och TeaterKnotten.

Sommartid kan man även passa på och besöka Replot museiförening och hembygdsmuseet som speglar ett typiskt skärgårdshemman. Men det tar inte slut här, utan marthorna har också sina gemytliga veckoträffar och stickcafé. Jaktklubben, båtklubben och IF Kvarken bidrar alla till våra mångfacetterade fritidsintressen.

Sist men inte minst har vi Replot FBK som har en stor betydelse för tryggheten i byn och grannbyarna. Replot FBK har förutom räddningsverksamheten även första delvård som rycker ut. Huvudstationen finns i Replot, men både i Södra Vallgrund som i Söderudden finns det tillhörande branddepåer.

Men hittar man ännu inte ”sin grej” bland det breda utbudet, så finns alltid skogen, havet och stränderna nästan vid husknuten. Så välkomna hit! Om ni vill följa med det som händer i byn kan vi rekommendera att ni följer Replot byaråd på Instagram eller Facebook.

Ha det bra!

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Maj månads Uutiskirje från Finlands Byar

Årets femte nyhetsbrev från Finlands Byar innehåller bl.a. text om frivilligarbete, anmälan till Saimen LOKAALI, webbinarium om landsbygdens ungdomar, Byautmaningen, samt lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
19.05.2022 kl. 13:30

Samla upplevelsepoäng i Byautmaningen!

Samla 30 upplevelsepoäng och dela din byaupplevelse på sociala medier på hashtags #kylähaaste2022 #TeeSeKylillä #BynsNamn.Läs mera »
19.05.2022 kl. 11:30

Finlands dialoginsats 2021 – Bildningsalliansen en av många som tilldelas erkännandet

Bildningsalliansen får som en av 66 aktörer ta emot erkännandet Finlands dialoginsats 2021. Erkännandet tilldelas aktörer som jobbar för att främja demokrati och konstruktiv dialog.Läs mera »
18.05.2022 kl. 13:00

Landsbygdsnätverkets verksamhetsberättelse 2021 är publicerad

Ingen kan summera året 2021 obemärkt av coronan, men inom nätverksverksamheten lät man ändå inte coronan påverka takten.Läs mera »
18.05.2022 kl. 11:00

En levande landsbygd utgör grunden för försörjningsberedskapen

Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen betonade I sitt öppningstal under MANE:s sammanträde 10.5 betydelsen av en levande landsbygd som grund för beredskapen och försörjningsberedskapen i hela landet.Läs mera »
17.05.2022 kl. 13:00

Kimitoön plats för den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen

Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen hålls den 26-27 oktober på Kasnäs hotell på Kimitoön i Åboland. Programmet kommer att uppta ämnen som ungdomar, klimat, skärgårdsfrågor, CAP27 och smarta byar.Läs mera »
12.05.2022 kl. 10:35

Svenska landsbygdsskolor blev stabil punkt för flyktingar

En del av Sveriges landsbygdsskolors erfarenheter från flyktingvågen 2015 var att engagemanget var stort men att det även uppstod ett stort tomrum när de nya eleverna försvann lika plötsligt som de kom.Läs mera »
10.05.2022 kl. 10:00

Byar och kommuner främjar tillsammans flyttning till landet

Det beslut som Finlands Byar tog, att satsa på att främja flyttning till landet, återspeglades förra året bl.a. i ny videoproduktion, webbplatsen maalleasumaan.fi, infokvällar om att bo i en by och medias synlighet.Läs mera »
09.05.2022 kl. 13:39

Projekttävling inför Landsbygdsgalan i Kurikka i höst

Under Landsbygdsgalan i Kurikka belönas programperiodens mest framstående projekt och företag som fått företagsstöd. Projekten och företagen väljs ut genom en projekttävling.Läs mera »
06.05.2022 kl. 13:10

Byagården i Djupsund en av finalisterna till Hederspriset för bra renovering

En av finalisterna till priset för bra renovering av föreningshus är Byagården i Djupsund i Vörå.Läs mera »
06.05.2022 kl. 12:00

Samverkan mellan kommuner och föreningar – SMIL-projektets slutseminarium

Samverkan mellan kommuner och föreningar kommer att bli allt viktigare på landsbygden. Kom med på slutseminariet för Åbo Akademis forsknings- och utvecklingsprojekt SMIL den 10 maj i SFV-huset G18 i Helsingfors.Läs mera »
05.05.2022 kl. 13:00

Om att vara öbo i podden Landet

Karaktäristiskt för skärgården i Sverige är de många öarna med få invånare på varje ö. Detta ställer särskilda krav på all form av samhällsservice som skola, vård, omsorg och kommunikationer.Läs mera »
05.05.2022 kl. 12:00

Hållbar utveckling en del av byarnas vardag

Projektet Sujuva arki, parempi elämä visar att arbetet i byarna för en miljömässig, ekonomisk och social hållbar utveckling, är en del av vardagen. Läs mera »
04.05.2022 kl. 12:00

Webbinarium under Byadagarna i Tammerfors

Vårens Byadagar i Tammerfors samlar runt 60 personer. Det erbjuds även ett två timmars webbinarium den 4 maj som är avgiftsfritt.Läs mera »
02.05.2022 kl. 12:30

Lappfors – Månadens by i Österbotten

Byn Lappfors har ca 306 invånare och finns belägen i Pedersöre kommun. De senaste åren har inflyttningen till byn varit livlig och det finns många barn i byn, som ger goda möjligheter inför framtiden.Läs mera »
02.05.2022 kl. 11:00

Senaste informationsbrevet från Nylands Byar

Nylands Byar har publicerat sitt tredje informationsbrev för i år med info om bland annat föreningens kommande årsmöte, nättidningen Nylands Byar, hedersomnämnandet till Bromarv och anmälan till Öppna Byarnas dag.Läs mera »
28.04.2022 kl. 12:00

Landsbygdssäkring – erfarenheter och områden för utveckling

Genom konsekvensanalys av landsbygden har man försökt öka dialogen mellan de olika parter som är involverade i de förändringar som berör landsbygden.Läs mera »
26.04.2022 kl. 12:00

Sami Tantarimäki börjar jobba som sakkunnig inom landsbygdspolitiken

Den sakkunniges arbetsuppgifter är bl.a. att utveckla och genomföra uppdrag inom den nationella landsbygdspolitiken.Läs mera »
26.04.2022 kl. 11:00

Senaste nyhetsbrevet från Finlands Byar

Årets fjärde nyhetsbrev från Finlands Byar innehåller bl.a. info om Veva-projektet, Årets by 2022 på riksplanet, infotillfälle 2.5 inför Öppna Byarnas dag om att göra reklam i Canva, samt lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
22.04.2022 kl. 12:30

Rautio i Norra Österbotten är Årets by

Byn Rautio i Kalajoki, Norra Österbotten har valts till Årets by på riksplanet. Hedersomnämnanden gavs till Bromarv i Raseborg, Nyland och Lastunen i Lempäälä, Birkaland.Läs mera »
20.04.2022 kl. 11:00

Stolt över byn – webbinarium om samarbete och projektens möjligheter

Samarbete och projektens möjligheter tas upp i nästa webbinarium i Stolt över byn-serien.Läs mera »
19.04.2022 kl. 10:30

Så mycket bättre – om nätverkande i podden Landet

Vad är egentligen poängen med att nätverka? Vilken nytta ger det och hur gör man för att skapa och driva ett framgångsrikt nätverk?Läs mera »
13.04.2022 kl. 11:00

Informationstillfälle på svenska inför Öppna Byarnas dag

Den 11 juni ordnas Öppna Byarnas dag som är Finlands största publikevenemang. För att delta i Öppna Byar behöver ni bara anmäla er by till evenemanget och sedan kan ni själva välja vad ni vill göra i er by. Läs mera »
12.04.2022 kl. 12:30

Temanätverket Habitability – workshop hölls om platsens identitet

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi arrangerade den 5 april en workshop på Karlö. Workshopen handlade om habitability- eller bobarhetsanalysens första delområde och dess indikatorer. Läs mera »
12.04.2022 kl. 10:30

Anmälan till svenska Landsbygdsriksdagen stänger 19 april

Anmäl er nu till den svenska Landsbygdsriksdagen för att ta del av festligheter, samtal, seminarier, utfrågningar, utställningar och mycket mera.Läs mera »
11.04.2022 kl. 12:30