I Finland görs betydande insatser i form av frivilligt arbete varje år. Speciellt på landsbygden är talkoarbetet en viktig del av den lokala utvecklingen. I de Leader-projekt som finansierats ur landsbygdsprogrammet åren 2014–2021 har det utförts mer än 2,6 miljoner timmar talkoarbete. Arbetets ekonomiska värde är över 55 miljoner euro. Förutom fysiskt arbete ingår arbete med olika maskiner, vilket höjer summan.
Generellt kan det frivilliga arbetets värde inte mätas i pengar, men i det här fallet har man fått summan genom att multiplicera antalet timmar med 21 euro. I Leader-finansierade projekt är en enskild talkotimme värd 15 euro och en maskinarbetstimme 45 euro. Var femte talkotimme är maskinellt arbete. Genom talkoarbete täcker man (en del) projektens privata finansiering.
Det finns 54 Leader-grupper i Finland som finansierar olika utvecklingsprojekt på landsbygden. Med landsbygdsutveckling avses finansiering av lokal företagsverksamhet, föreningars eller invånares verksamhet, rådgivning, nätverksbyggande eller utbildning.
Under åren 2014–2020 har det använts cirka 300 miljoner euro ur offentliga medel i programmet för landsbygdsutveckling. Av detta har 42 procent kommit från EU, 38 procent från staten och 20 procent från kommunerna. Leader-grupperna hämtar betydande resurser till kommunerna på ett kostnadseffektivt sätt, då projekten planeras och genomförs lokalt. De lokala Leader-gruppernas styrelsemedlemmar bestämmer vilka projekt som ska finansieras. Investeringarna som gjorts i projekten skulle ha blivit avsevärt dyrare om de gjorts av kommunerna.
– Leader-finansieringen har en klar hävstångseffekt på regionernas ekonomi. När man jobbar på talko stärker det gemenskapen och människorna, samtidigt som föreningshus sätts i skick, nya aktivitetsplatser byggs och utflyktsmål samt landskap restaureras, konstaterar Heli Walls, utvecklingschef för Leader-arbetet vid Finlands Byar rf.
Ett exempel är aktivitetshallen för barn och unga som byggdes i Pöytyä i Egentliga Finland 2018 med hjälp av Leader-finansiering och privat finansiering från lokala företag och talkoarbete. Att bygga en sådan hall skulle ha kostat 800 000 euro, men tack vare projektet blev kostnaderna bara hälften av detta. De lokala utvecklingsprojekten stöder närdemokratin då de bygger på ett nerifrån upp-tankesätt och visar hur invånarna själva kan påverka sin närmiljö. Dessutom har talkoarbetet och Leader-gruppernas finansiering bidragit till att skapa tiotals nya näridrottsplatser, så som frisbeegolfbanor och naturstigar.
Att göra talkoarbete gör också människor lyckligare. Internationell forskning har visat att de som deltar i frivilligt arbete och välgörenhet påverkas. Till exempel visar tysk undersökning att personer som varje vecka deltog i frivilligt arbete som helhet var mer nöjda med sitt liv än personer som inte alls deltog i frivilligt arbete (Meier&Stutzer 2008).
Detta år är en övergångsperiod i landsbygdsprogrammets finansiering. Den nya finansieringsperioden börjar 2023 då Leader-grupperna igen kan finansiera projekt enligt nya riktlinjer.
Tilläggsuppgifter och intervjuer
Heli Walls utvecklingschef för Leader-arbete, Finlands Byar rf heli.walls@suomenkylat.fi, 045 327 1117
Laura Jänis specialsakkunnig, jord-och skogsbruksministeriet laura.janis@gov.fi, 02951 62090
Finlands Byars meddelande finns (på finska och svenska) på webbplatsen suomenkylat.fi.