Nyliberalismens död ger möjligheter för små landskap som Österbotten

16.08.2022 kl. 12:00
I nuläget är vi följaktligen i ett läge då en ersättare till nyliberalismen måste tas fram. Vad som kommer att komma går inte att förutse med exakthet, men de pågående kriserna har säkerligen en del att berätta.

Vi lever i omställningens tid. Sedan finanskrisen 2008 har det stått klart att samhällets system, som de strukturerats under efterkrigstiden, är förlegade och måste anpassas till den nya tidens krav. Det här blev tydligt framförallt på det ekonomiska och finansiella området, men också de demokratiska, sociala och ekologiska systemen hade redan en längre tid uppvisat besvärande brister. Det visade sig dock att en kursändring var svår att genomföra i praktiken, samtidigt som problemen blev allt mer uppenbara, till exempel genom den tilltagande klimatkrisen och framgångarna för brexit-rörelsen och trumpismen. När corona-pandemin slog till var därför förändringstrycket uppskruvat i många av samhällssystemen. Det är ju så att en radikal förändring ofta blir möjlig först i och med en kris.

Genom historien har stora skiften uppträtt vid vissa tidpunkter, mer eller mindre regelbundet. Ekonomen Nikolai Kondratieff identifierade i början av 1900-talet 50-åriga cykler baserade på den tekniska utvecklingen. Ofta har övergångarna karaktäriserats av samhällelig turbulens. Logiken är att vissa tekniska lösningar får, när de väl blir etablerade, omvälvande följder för hur samhället fungerar. Kondratieff identifierade ångkraften under första hälften av 1800-talet som starten på en första cykel, följt av järnvägar och telegrafen på 1800-talets senare del. Senare har elektricitet under första halvan av 1900-talet och transistorer och motorisering av transport under den andra halvan av 1900-talet lagt grunden för nya samhällskiften. Den underliggande teknologi som nu driver förändringen är informationsteknologin och robotiseringen.

I nuläget är det alldeles tydligt att samhällssystemens omställning inte hunnit med. Ett exempel är hur taxi, hotell, varuhus, media och olika kommunikationsverktyg idag kontrolleras av företag i Silicon Valley: en del av vinsten sipprar bort från de platser där aktiviteten genomförs, arbetsvillkor dikteras delvis annanstans, stater har inte ens möjlighet att kontrollera genomförandet av demokratiska val. Att stämpla in som i gamla tiders industrier passar allt färre yrken. Digitala bubblor ställer krav på mer direktkommunikation med de som berörs av olika frågor. Det är omvälvande förändringar av samhällsstrukturerna som krävs för att komma till rätta med sådana problem. På senare tid har vi ändå sett att flera av de här faktorerna är på väg att förändras.

Pandemin blev dödsstöten för det som brukar kallas nyliberalismen, eller Reaganomics, den amerikanska modell (och delvis brittiska) som från och med Reagan-administrationen förordat fria globala marknader, privatiseringar och minimal inblandning av staten. Nyliberalismens idéer hade en poäng under 1900-talets senare del, men har svårigheter att hantera dagens problem.

I nuläget är vi följaktligen i ett läge då en ersättare till nyliberalismen måste tas fram. Vad som kommer att komma går inte att förutse med exakthet, men de pågående kriserna har säkerligen en del att berätta. För det första pandemin, som visade hur sårbara de globala leveranskedjorna är, och att det finns skäl att både se till att det finns produktion av sjukvårdsartiklar och medicin i närheten och att sjukvårdssystemen inte bantats ner till bristningsgränsen. För det andra kriget i Ukraina, som ytterligare markerat betydelsen av en självförsörjningskapacitet. Även klimatkrisen pekar på mer regionala försörjningslinjer.

Dessa faktorer går alldeles på tvärs med nyliberalismens idéer, som ju förordade globalisering och så liten statlig inblandning som möjligt. I stället efterfrågas nu mer regionala system, en starkare roll för både staten och civilsamhället, och en omstrukturering av den industriella produktionen. Redan före pandemin såg vi tecken på vad som kan kallas en reindustrialisering av västvärlden, utgående från var energi produceras och råvaror är tillgängliga.

Den amerikanska ekonomen Dani Rodrik har föreslagit ”produktivism” som ett namn på den nya ism som är på väg att växa fram. Rodrik menar att produktion, arbete och regionalism kommer att ta den plats finanser, konsumism och globalisering haft i nyliberalismens tidevarv, det vill säga att regional produktion, tillgång till kvalitativa arbetsplatser och civilsamhällets utveckling blir de centrala utvecklingsfaktorerna.

Vad betyder det här för ett landskap som Österbotten? Vi ska komma ihåg att Österbotten är ett perifert landskap – det ligger långt utanför de mest dynamiska regionerna i Europa och världen. Österbotten präglas av landsbygd, om än relativt framgångsrik sådan. Även om exportindustrin är framgångsrik har regionen över tid varit en utflyttnings- snarare än inflyttningsbygd. Även om jag här dragit rätt tydliga konturer för vad som komma skall så är framtiden ändå oviss. Vi vet inte hur en kommande samhällsmodell kommer att se ut, men det som kan konstateras är att det är svårt att föreställa sig en modell som ger större utmaningar för små perifera regioner än nyliberalismen, som tvingade även de svagaste regionerna ut i den globala konkurrensen. Det finns också anledning att tro att markytor, tillgången till kvadratmetrar, får betydelse i och med en omställning till energiformer och regional produktion som kommer att kräva sådana. Lokal matproduktion ser också ut att få en allt större relevans. En landsbygdspräglad region med hög kompetensnivå på för framtiden relevanta områden ser därför ut att ha det väl förspänt.

En tid av omställning är turbulent. Politiska konflikter är oundvikliga och det finns risker att omställningen leder i destruktiva riktningar. Det är därför viktigt att insikten om den här omställningen omfattas av de centrala aktörerna i samhället, såväl som av befolkningen över lag.

Kenneth Nordberg
Forskardoktor, Regionalvetenskap, Åbo Akademi i Vasa

Andra nyhetsbrevet från landsbygdskommunikatörerna

Landsbygdskommunikatörernas andra nyhetsbrev innehåller bland annat info om en träff för landsbygdskommunikatörer 12.1.2024, kampanjer och plock från kommunikationen år 2023 och kommunikationsplaner för 2024.Läs mera »
20.12.2023 kl. 12:51

Följ nedräkningen inför svenska Landsbygdsriksdagen!

Via ett nyhetsbrev kan du kan följa med nedräkningen för Landsbygdsriksdagen i Sörmland den 24-26 maj 2024. I det första utskicket kan du bl.a. läsa om programmet och 100 skäl för att fara till *Sörmland.Läs mera »
18.12.2023 kl. 12:38

HSSL blickar tillbaka på året som gått

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) ser tillbaka på landsbygdsåret som gått. Bland annat avslöjar man i nyhetsbrevet vad som finns överst på deras önskelista – och vilken julklapp ingen vill ha men ändå behöver.Läs mera »
18.12.2023 kl. 10:55

Ett nytt Uutiskirje från Finlands Byar

I Finlands Byar rf:s senaste nyhetsbrev ingår bl.a. sammansättningen på styrelsen 2024, presentation av den nye ordföranden Arto Pirttilahti, info om firandet av vinnaren i tävlingen Finlands sämsta byväg m.m.Läs mera »
15.12.2023 kl. 13:20

Guide för hållbar utveckling i föreningarnas projektarbete

En guide har tagits fram för hållbar utveckling i föreningarnas projektarbete. Guiden behandlar ekologisk, social, kulturell och ekonomisk hållbarhet., samt ger föreningen idéer om hur man integrerar hållbarhetsprinciper i projekt.Läs mera »
12.12.2023 kl. 13:31

Edsevö – Månadens by i Österbotten

Edsevö nämns som en skild by år 1664. Vid folkräkningen 1548 fanns här fem hemman. De fyra stamlägenheterna Storgård, Bredarholm, Blässar och Rif/Nopisa utgör numera byns gårdsgrupper. Gamla byn har ca 130 invånare.Läs mera »
11.12.2023 kl. 12:42

Föreningars digitala synlighet och kommunens attraktionskraft

Ett webbinarium om att främja föreningars digitala synlighet och din kommuns dragnings- och attraktionskraft hålls 14.12. Projektet Digikylät maalla asumisen edistäjinä ordnar tillfället.Läs mera »
08.12.2023 kl. 13:00

Arto Pirttilahti vald till ny ordförande för Finlands Byar

— Jag ansökte om att bli ordförande i denna angenäma och växande organisation för att jag känner en passion för lokal utveckling, talkoarbete och att jobba för landsbygden, säger nyvalde ordföranden Arto Pirttilahti.Läs mera »
07.12.2023 kl. 13:35

Föreningars hemsidor fixas på Yhdistysavain.fi

De regionala byaföreningarnas medlemsföreningar inom Finlands Byars nätverk får förmåner genom Yhdistysavains tjänster., bl.a. för att skapa gratis standardsidor.Läs mera »
07.12.2023 kl. 10:06

Öppna Julbyar samlar mer än 500 evenemang

Tanken med Öppna Julbyar är att synliggöra byarnas och byaföreningarnas egna evenemang och samtidigt locka besökare till byarna och presentera deras mångsidiga verksamhet.Läs mera »
04.12.2023 kl. 12:16

Svara på enkät om byaverksamheten i Nyland!

Vad tycker man om byaverksamheten i Nyland? SILMU-byar genomför en byaenkät i samarbete med Nylands Byar som gäller hela landskapet. Svaren kommer att användas i utvecklingen av tjänster och som underlag för framtida projekt.Läs mera »
01.12.2023 kl. 13:07

Senaste Uutiskirje från Finlands Byar

I Finlands Byars nyhetsbrev kan man bland annat läsa om byskolor, Öppna Julbyar, resultatet från tävlingen Finlands sämsta byväg, slutseminariet för parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden med mera.Läs mera »
30.11.2023 kl. 12:38

Finlands sämsta byväg hittas i Nyland

Finlands sämsta byväg har utsetts genom en allmän omröstning på webben. Omröstningen vanns med en bild på en asfalterad väg som sändes in med texten ”Vauvakin saa maidon vaahdotettuna näillä kuopilla”.Läs mera »
23.11.2023 kl. 13:38

Svensk film vill sprida kunskap och inspiration om Leader

Lokal Utveckling Sverige (LUS), vill med filmen visa vad Leader är på ett överskådligt sätt. Man vill dels sprida kunskap om vad Leader är, dels få intresserade landsbygdsbor att söka kontakt med deras Leader-områden.Läs mera »
17.11.2023 kl. 11:12

Svara på enkät om utvecklandet av landsbygdskommunikationen i Egentliga Finland!

Den regionala landsbygdskommunikationen i Egentliga Finland har gjorts i samarbete mellan NTM-centralen i Egentliga Finland, kommunernas landsbygdstjänster och Leader-grupperna. Påverka utvecklingen genom att svara på en enkät!Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:08

Nyhetsbrev från HSSL med fullt fokus på landsbygderna

I Riksorganisationen Hela Sverige ska levas nyhetsbrev får vi bl.a. lära oss om unga i landsbygder, tittar in på svenska regeringens forum för civilsamhället och upptäcka möjligheterna med Europa, samt andra ämnen.Läs mera »
16.11.2023 kl. 10:50

Bosund är Månadens by i Österbotten

Vattnet har präglat Bosundborna genom historien och än i dag är det naturnära läget en av de saker som kännetecknar byn i Larsmo. Många av de ca 1000 invånarna har inte bara en bostad i byn, utan också en sommarstuga.Läs mera »
14.11.2023 kl. 10:56

Smarta byar-webbinarium till morgonkaffet

Smarta byar, digitalisering och mobila tjänster. är temat för Smarta byar-morgonkaffet 23.11. Vi får också gäster från våra grannar i väst till morgonkaffet och vi får höra exempel på Smarta byar-projekt från Sverige och Finland.Läs mera »
13.11.2023 kl. 10:31

Välmående människor – från insjö till utskär

Finlands skärgårdsting är slutseminarium för temanätverket Habitability – För livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden. Seminariet går av stapeln 4-5.12 vid Åbo Akademi.Läs mera »
10.11.2023 kl. 12:00

Svenskfinlands Byars turné besöker Lovisa

Svenskfinlands Byars turné i samarbete med Folkhälsan besöker Lovisa 16.11 kl. 18.30. Evenemanget om föreningsgemenskap och inkludering ordnas på Kompanjonskapshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3.Läs mera »
08.11.2023 kl. 13:45

Webbinarium om tvåspråkig kommunikation

Landsbygdsnätverket håller en tvåspråkig kommunikationseftermiddag den 24 november för att diskutera det som hör till god praxis vid tvåspråkig kommunikation. Även myndigheters kommunikation tas upp.Läs mera »
08.11.2023 kl. 12:01

Webbinarium diskuterar mobila tjänster i trafik

Under webbinariet ”Mobila tjänster i trafik på välfärdsområden” den 29 november får man höra om planerna i regeringsprogrammet, dela information om mobila tjänster och höra om praktiska erfarenheter.Läs mera »
07.11.2023 kl. 13:33

Landsbygdssäkring inom lagstiftningsarbetet diskuteras

Ett seminarium om landsbygdssäkring inom lagstiftningsarbetet ordnas 15 november i Lillaparlamentet, Arkadiagatan 3, i Helsingfors. Evenemanget kan även följas via riksdagens webbplats.Läs mera »
06.11.2023 kl. 13:05

Landsbygdsparlamentet 2024 – Vad, var, när?

Ett infotillfälle hålls online 10.11 om Landsbygdsparlamentet i Nurmes nästa höst. Evenemangsproducent Markkinointiosakeyhtiö i2 berättar om de teman kring vilka nästa års Landsbygdsparlament byggs upp.Läs mera »
03.11.2023 kl. 13:20
Föreläsningsutrymme, Saskia Halminen föreläser, publiken lyssnar

Livliga diskussioner om engagemang i byn när Svenskfinlands Byar besökte Ekenäs

Svenskfinlands Byar besöker som bäst våra svensk- och tvåspråkiga regionala byaföreningar, delaktighet och gemenskap i byn är träffarnas röda tråd. Turnén nådde Ekenäs 17.10.Läs mera »
02.11.2023 kl. 12:04