Nyliberalismens död ger möjligheter för små landskap som Österbotten

16.08.2022 kl. 12:00
I nuläget är vi följaktligen i ett läge då en ersättare till nyliberalismen måste tas fram. Vad som kommer att komma går inte att förutse med exakthet, men de pågående kriserna har säkerligen en del att berätta.

Vi lever i omställningens tid. Sedan finanskrisen 2008 har det stått klart att samhällets system, som de strukturerats under efterkrigstiden, är förlegade och måste anpassas till den nya tidens krav. Det här blev tydligt framförallt på det ekonomiska och finansiella området, men också de demokratiska, sociala och ekologiska systemen hade redan en längre tid uppvisat besvärande brister. Det visade sig dock att en kursändring var svår att genomföra i praktiken, samtidigt som problemen blev allt mer uppenbara, till exempel genom den tilltagande klimatkrisen och framgångarna för brexit-rörelsen och trumpismen. När corona-pandemin slog till var därför förändringstrycket uppskruvat i många av samhällssystemen. Det är ju så att en radikal förändring ofta blir möjlig först i och med en kris.

Genom historien har stora skiften uppträtt vid vissa tidpunkter, mer eller mindre regelbundet. Ekonomen Nikolai Kondratieff identifierade i början av 1900-talet 50-åriga cykler baserade på den tekniska utvecklingen. Ofta har övergångarna karaktäriserats av samhällelig turbulens. Logiken är att vissa tekniska lösningar får, när de väl blir etablerade, omvälvande följder för hur samhället fungerar. Kondratieff identifierade ångkraften under första hälften av 1800-talet som starten på en första cykel, följt av järnvägar och telegrafen på 1800-talets senare del. Senare har elektricitet under första halvan av 1900-talet och transistorer och motorisering av transport under den andra halvan av 1900-talet lagt grunden för nya samhällskiften. Den underliggande teknologi som nu driver förändringen är informationsteknologin och robotiseringen.

I nuläget är det alldeles tydligt att samhällssystemens omställning inte hunnit med. Ett exempel är hur taxi, hotell, varuhus, media och olika kommunikationsverktyg idag kontrolleras av företag i Silicon Valley: en del av vinsten sipprar bort från de platser där aktiviteten genomförs, arbetsvillkor dikteras delvis annanstans, stater har inte ens möjlighet att kontrollera genomförandet av demokratiska val. Att stämpla in som i gamla tiders industrier passar allt färre yrken. Digitala bubblor ställer krav på mer direktkommunikation med de som berörs av olika frågor. Det är omvälvande förändringar av samhällsstrukturerna som krävs för att komma till rätta med sådana problem. På senare tid har vi ändå sett att flera av de här faktorerna är på väg att förändras.

Pandemin blev dödsstöten för det som brukar kallas nyliberalismen, eller Reaganomics, den amerikanska modell (och delvis brittiska) som från och med Reagan-administrationen förordat fria globala marknader, privatiseringar och minimal inblandning av staten. Nyliberalismens idéer hade en poäng under 1900-talets senare del, men har svårigheter att hantera dagens problem.

I nuläget är vi följaktligen i ett läge då en ersättare till nyliberalismen måste tas fram. Vad som kommer att komma går inte att förutse med exakthet, men de pågående kriserna har säkerligen en del att berätta. För det första pandemin, som visade hur sårbara de globala leveranskedjorna är, och att det finns skäl att både se till att det finns produktion av sjukvårdsartiklar och medicin i närheten och att sjukvårdssystemen inte bantats ner till bristningsgränsen. För det andra kriget i Ukraina, som ytterligare markerat betydelsen av en självförsörjningskapacitet. Även klimatkrisen pekar på mer regionala försörjningslinjer.

Dessa faktorer går alldeles på tvärs med nyliberalismens idéer, som ju förordade globalisering och så liten statlig inblandning som möjligt. I stället efterfrågas nu mer regionala system, en starkare roll för både staten och civilsamhället, och en omstrukturering av den industriella produktionen. Redan före pandemin såg vi tecken på vad som kan kallas en reindustrialisering av västvärlden, utgående från var energi produceras och råvaror är tillgängliga.

Den amerikanska ekonomen Dani Rodrik har föreslagit ”produktivism” som ett namn på den nya ism som är på väg att växa fram. Rodrik menar att produktion, arbete och regionalism kommer att ta den plats finanser, konsumism och globalisering haft i nyliberalismens tidevarv, det vill säga att regional produktion, tillgång till kvalitativa arbetsplatser och civilsamhällets utveckling blir de centrala utvecklingsfaktorerna.

Vad betyder det här för ett landskap som Österbotten? Vi ska komma ihåg att Österbotten är ett perifert landskap – det ligger långt utanför de mest dynamiska regionerna i Europa och världen. Österbotten präglas av landsbygd, om än relativt framgångsrik sådan. Även om exportindustrin är framgångsrik har regionen över tid varit en utflyttnings- snarare än inflyttningsbygd. Även om jag här dragit rätt tydliga konturer för vad som komma skall så är framtiden ändå oviss. Vi vet inte hur en kommande samhällsmodell kommer att se ut, men det som kan konstateras är att det är svårt att föreställa sig en modell som ger större utmaningar för små perifera regioner än nyliberalismen, som tvingade även de svagaste regionerna ut i den globala konkurrensen. Det finns också anledning att tro att markytor, tillgången till kvadratmetrar, får betydelse i och med en omställning till energiformer och regional produktion som kommer att kräva sådana. Lokal matproduktion ser också ut att få en allt större relevans. En landsbygdspräglad region med hög kompetensnivå på för framtiden relevanta områden ser därför ut att ha det väl förspänt.

En tid av omställning är turbulent. Politiska konflikter är oundvikliga och det finns risker att omställningen leder i destruktiva riktningar. Det är därför viktigt att insikten om den här omställningen omfattas av de centrala aktörerna i samhället, såväl som av befolkningen över lag.

Kenneth Nordberg
Forskardoktor, Regionalvetenskap, Åbo Akademi i Vasa

Augusti månads Uutiskirje från Finlands Byar

Årets sjunde nyhetsbrev från Finlands Byar innehåller bl.a. en text om livskraftiga byar som kommunernas och städernas guldkorn, info om Saimen LOKAALI med Finlands Byars 25 års-gala och prisutdelning, samt lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
25.08.2022 kl. 13:00

Kom med på info– och idébytartillfälle inför Hållbarhetsveckan

Hurdant program blir det – vad hinner ännu planeras? Kom med på info– och idébytartillfälle inför Hållbarhetsveckan! på tisdag 30.8.Läs mera »
24.08.2022 kl. 13:30

Eget kraftverk och högt elpris ger klirr i kassan för Perus byaförening

Det senaste halvåret har varit bra för Perus byaförening. Efter år av mager inkomst från det egna kraftverket kan byaföreningen nu samla i ladorna. Kraftverket ger just nu flera tusen euro i månaden.Läs mera »
24.08.2022 kl. 12:00

Nu kan du anmäla dig till finlandssvenska Landsbygdsriksdagen!

Landsbygdsriksdagen 2022, som hålls 26-27.10 på Kasnäs, Kimitoön, firar bl.a. Europaåret för ungdomar genom att lyfta upp de ungas framtidsvisioner, utmaningar och möjligheter på landsbygden och i skärgården.Läs mera »
22.08.2022 kl. 11:00

Stolt över byn-webbinarierna fortsätter i höst

Webbinarieserien Ylpeydellä kylästä (Stolt över byn) fortsätter med det tredje webbinariet 13.9. Denna gång behandlas byakommunikationen, Viestintä – kylästä kuuluu.Läs mera »
19.08.2022 kl. 13:25

Fjällbyar och unga kvinnor är vinnare av den regionala studielånskompensationen

En regional studielånskompensation skulle vara ett reformvänligt experiment, som skulle uppmuntra unga att flytta till fjällen och landet.Läs mera »
16.08.2022 kl. 11:00

Rural Pact-konferens med samlat budskap om landsbygden

Uppstartskonferensen för Rural Pact, vilken genomfördes i Bryssel den 15-16 juni, samlade nästan 400 deltagare.Läs mera »
06.07.2022 kl. 12:00

Landsbygdsutvecklarna samlas till Landsbygdsgala i Kurikka i höst

Det är dags för Landsbygdsgalan som hålls 30 september. Förutom galan kommer det att finnas intressanta utflykter och en härlig skördemarknad på programmet.Läs mera »
06.07.2022 kl. 11:00

Vexala – Månadens by i Österbotten

I Vexala, halvön väster om Nykarleby stadskärna, bor ca 250 personer. Byns trumf är naturen med många öar, rika fiskevatten, frodiga blomsterängar och skogar med rikt djurliv.Läs mera »
06.07.2022 kl. 10:00

Hållbara lokalsamhällen tema på årets landsbygdsforskarträff i Villmanstrand

Förändringen mot ett hållbart samhälle och hållbara lokalsamhällen kräver mod och förmåga att tänka och agera på ett nytt sätt. På forskarträffen i Villmanstrand kan du diskutera, utbyta idéer och höra nya forskningsrön.Läs mera »
27.06.2022 kl. 13:40

Är landsbygden en möjlighet eller börda inom kommunalpolitiken?

Den huvudsakliga skiljelinjen i det kommunala utvecklingsarbetet går mellan kommunens centralort och den omgivande landsbygden. Utvecklingen av den senare bygger framför allt på lokalsamhällens aktivitet.Läs mera »
23.06.2022 kl. 13:00

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar vill ha fler distansarbetshubbar till byarna

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar uppmuntrar alla landsbygdskommuner, byaföreningar, byaföretag, ungdomsföreningar och lokala utvecklare att främja etableringen av distansarbetshubbar i den egna byn.Läs mera »
22.06.2022 kl. 13:00

Infrastrukturen i Åbolands skärgård utvecklas med en vägkarta fram till 2030

Åbolands skärgård lockar men infrastrukturen är redan överbelastad. Bristen på infrastruktur hotar de grundläggande förutsättningarna för både boende och företagande, och därför har man utarbetat en vägkarta för området.Läs mera »
21.06.2022 kl. 12:00

Finansiering finns att sökas för projekt som utvecklar turismen i glesbygden

Finansiering har utlysts för projekt som utvecklar natur-, mat-, fiske- och jaktturismen. Projektens verksamhet ska i huvudsak omfatta glest bebyggda områden.Läs mera »
21.06.2022 kl. 11:00

Landsbygdskommunernas livskraft bör betraktas som en helhet

Ett område som tappar sin befolkning kan vara livskraftig om det kan anpassa sig till förändringar genom innovativa medel som skapar ny livskraft.Läs mera »
20.06.2022 kl. 12:36

Hållbarhetsveckan ingick partnerskap med den europeiska hållbarhetsveckan

Landsbygdspolitiska nätverket Hållbarhetsveckan har ingått partnerskap med den europeiska hållbarhetsveckan för att bidra med initiativ från regionala programmen i Finland till den stora kontexten. Läs mera »
20.06.2022 kl. 10:00

Anmäl dig till Saimen LOKAALI i Villmanstrand!

Årets LOKAALI hålls i Villmanstrand den 26-28 augusti. Här samlas aktiva byaaktörer, representanter för Leader-grupperna, landsbygdsforskare och personer med intresse för lokal utveckling från hela Finland.Läs mera »
17.06.2022 kl. 13:00

Byskolearbetsgrupp ska stöda landsbygdsskolornas framtid

Finlands Byar har bildat en arbetsgrupp för byskolor som ska skapa visioner. kläcka idéer och upprätthålla dem. Det här och mycket annat finns att läsas i Uutiskirje.Läs mera »
16.06.2022 kl. 12:00

SILMU-byar delade ut pris för Årets byabedrift

Utvecklingsföreningen SILMU:s byasektion SILMU-byar har utsett Sakari Tähkäpää från Numminen i Mäntsälä till vinnare av utmärkelsen Årets byabedrift bland flera bra kandidater.Läs mera »
15.06.2022 kl. 12:00

Strömsö jubilerar med öppet hus – med i Öppna Byarnas dag

Strömsö har även blivit en av de mest populära turistattraktionerna i Vasa som lockar tusentals besökare varje år. När öppet hus ordnas blir det extra festligt. Tjugo år av TV-historia och 742 program av Strömsö firas11.6.Läs mera »
10.06.2022 kl. 12:00

Lyssna på reklaminslag för Öppna Byarnas dag!

Inför Öppna Byarnas dag har en reklamsnutt gjorts för radion.Läs mera »
09.06.2022 kl. 11:00

Avgående ordföranden för HSSL blickar tillbaka på 9 intensiva år

Nio intensiva år som ordförande för Hela Sverige ska leva har Åse Classon och Staffan Nilsson att se tillbaka på när de nu avgår.Läs mera »
08.06.2022 kl. 12:00

Kommunen som samskapare – SMIL-projektets slutrapport

För Åbo Akademis forsknings- och utvecklingsprojekt SMIL finns nu en slutrapport om samarbeten mellan kommunen och lokala föreningar.Läs mera »
08.06.2022 kl. 11:00

Talkoarbete för 55 miljoner euro inom Leader-projekt

Det har utförts mer än 2,6 miljoner timmar talkoarbete i de Leader-projekt som finansierats ur landsbygdsprogrammet åren 2014–2021. Arbetets ekonomiska värde är över 55 miljoner euro.Läs mera »
07.06.2022 kl. 12:00