Finlands Byar har publicerat sitt riksdagsvalsprogram

12.10.2022 kl. 10:00
Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram: Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023. Programmet innehåller sju målsättningar.

Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram. I programmets sju punkter slår man slag för rättvis omställning, barn och unga som landsbygdens framtid, närservicepiloter, trygghetskänslan som finns på landet, smidig trafik och fungerande nätförbindelser, multilokalitet, samt Leader- och byaaktörer vilka stärker landsbygdens livskraft. Läs Finlands Byars riksdagsvalsprogram i sin helhet här nere (eller i PDF-form på suomenkylat.fi):

Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023

Inledning
4000 byar och 52 Leader-grupper öser ut idéer! Frivilligt arbete bedrivs i byar och stadsdelar för att utveckla lokalsamhället. Gemenskapsanda, jämlikhet och generationsöverskridande är värderingar som Finland behöver i denna tid. Den finska landsbygden har en förtrollande kraft. Landsbygden lockar folk igen. I byarna kan du hitta Green Care-entreprenörer, ekologiska gårdar, nationalparker, vindkraft, vegetabiliskt protein, dansbanedanser, yogaretreater, ITE-konst, exportindustri, distansarbetare och olika slags finländare.

Landsbygden föder finländarna. Ett decentraliserat och enhetligt samhälle består av trygga hemtrakter. Allt fler drömmer om en bakgård och ett arbetsrum, det vill säga en rymligare vardag nära naturen. Samhället måste undanröja hinder för finländarnas drömmar. Vi vill bygga krishållbara lokala samhällen.

  1. BYBORNA SKA INTE BEHÖVA BETALA FÖR DEN GRÖNA ÖVERGÅNGEN
    Inflationen slår hårt mot finländare som bor och arbetar på landsbygden. Arbetsrese- och skatteavdrag ska riktas regionalt. Inhemsk energi och mat produceras hållbart på landsbygden. En rättvis omställning måste göras på ett socialt hållbart sätt, så att de som arbetar på landsbygden inte ensamma behöver betala för det. Byar som står sig mot förändringar stöder och driver på klimatåtgärder och främjandet av biologisk mångfald. Kolneutrala lokala energilösningar återanvänds, anläggs och testas i lokala samhällen. Kostnaderna för energirenoveringar av byagårdar kompenseras. Användningen av inhemsk biogas och biogasnätverket utökas med nya innovationer. Nätverket av laddningsstationer för gas- och elbilar byggs ut till byarna.
  2. BARN OCH UNGA ÄR LANDSBYGDENS FRAMTID
    Hela byn fostrar. Lokala daghem, familjedagvård och byskolor fungerar som dragningskraft för kommunerna. Landsbygdsbarnens resetider och inlärningsskillnader får inte längre öka jämfört med stadsbarnen. I regeringsprogrammet behövs en överenskommelse om ett tillägg på 10 miljoner euro till landsbygdens närskolor. Det lokala skoltillägget stöder tillgängligheten till utbildning, kommunens ekonomi och nativiteten. Ungdomars välbefinnande och psykiska hälsa stöds genom att införa Navigator-verksamhet till landsbygden. Försöket med den regionala studielånskompensationen kommer att uppmuntra högutbildade ungdomar att flytta till landsbygden och lösa kompetensbristen. Med modern regionalpolitik skapas retentions- och attraktionsfaktorer för att få unga kvinnor att flytta ut på landsbygden. Ett internt finländskt utbytesstudieprogram för ungdomar genomförs, där man kan bege sig från Berghäll till Kuhmo och Norra Karelens skogsklädda höjder kan utbytas mot Österbottens skärgård.
  3. INGEN CENTRALISERING – STARTA NÄRSERVICEPILOTER
    Tillgängligheten till offentliga tjänster får inte försämras på landsbygden. Centraliseringsutvecklingen måste hejdas. De nya välfärdsområdena sköter om hemvården och även likvärdiga social- och hälsovårdstjänster på glesbygdsområden. Det smarta välfärdsområdet investerar i en byaservicebuss. De mobila tjänsterna cirkulerar i byarna och förebyggande social- och hälsovårdstjänster förläggs till byagårdarna. Investeringsstödet för biblioteksbussar blir permanent. Bybutiksstödet fortgår, eftersom det möjliggör multiservicepunkter på landsbygden och stöder landsbygdens försörjningstrygghet. Nätverket med paketautomater utvidgas på landsbygds- och skärgårdsområden.
  4. TRYGGHETSKÄNSLAN FINNS PÅ LANDET
    I tider av nöd måste hjälpen komma snabbt och responsen måste vara rimlig för alla i Finland. Livskraftiga byar för med sig bosättning till hela Finland, och byaverksamheten upprätthåller sin del av säkerheten i landet. Styrkan i frivilligarbetet för med sig en fortsatt kontinuitet för säkerhetsverksamheten på landsbygden. Beredskap, försörjningstrygghet och krishållbarhet befrämjas i byar och stadsdelar. Byaverksamheten eliminerar ensamheten och förhindrar marginalisering. Bya- och stadsdelsaktörer utbildas för exceptionella förhållanden. Myndigheterna betraktar byar och lokala samhällen som centrala säkerhetspartners i den övergripande säkerheten.
  5. SMIDIG TRAFIK OCH FUNGERANDE NÄTFÖRBINDELSER I HELA LANDET
    Statens kollektivtrafikresurser måste också riktas till Finlands landsbygd. Staten bör stöda pilotprojekt för landsbygdstrafik, vilka ger stöd till försök med lånebilar och samåkning. I ett fungerande vägnät behöver menföre åtgärdas och med statens finansiering av väghållningen minskar reparationsskulden för landsbygdens vägnät. Lätta trafikleder byggs längs byns vägar för att befrämja cykelturism och -säkerhet. Byggandet av optisk fiber och ökningen av användaranslutningar måste offentligt främjas i områden där det inte byggs enligt marknadsvillkor.
  6. MULTILOKALT HEMLAND – LYCKAN ÄR ATT BO PÅ LANDET
    Grannarna är bekanta på landsbygden och det är en glädje att vara en del av gemenskapen. Finland blir alltmer multilokalt och en arbetsbaserad invandring och flyttning inom landet uppmuntras. Säsongsarbetare integreras genom byaverksamhet. Hinder för multilokalisering avlägsnas genom lagstiftning och beskattning. Både staten och företagen ökar den platsoberoende rekryteringen. Distansarbete och en platsoberoende vardag ger frihet, välbefinnande och flexibilitet. Låt oss uppmuntra kommuner att göra det enklare att göra om fritidsstugor till bostäder och skriva en utredning om det. Låt oss stöda en experimentell lag som liknar Japans lokala donationsmodell eller ett bredare pilotprojekt för skatteavdrag i Finland. Fastighetshandeln på landsbygden påskyndas genom att reformera ärvdabalk lagstiftningen och införa tidsfrister för avveckling av dödsbon.
  7. VI LEADER- OCH BYAAKTÖRER STÄRKER LANDSBYGDENS LIVSKRAFT
    Samhällsbaserad lokal utveckling skapar nya jobb, diversifierar tjänsterna och ger byarnas invånare möjlighet att arbeta för samhället och miljön. Utvecklingsmetoden nerifrån och upp måste stärkas. Föreningslagen bör förenklas och Patent- och registerstyrelsens avgifter göras mer skäliga. Leader-verksamhetsmodellen, som finns för byar, införs även till stadsdelar. Statsbidraget för byaverksamheten bör stärkas, eftersom varje euro för byaverksamhet genererar talkoarbete till ett värde av 90 euro. Vi stöder övergripande säkerhet, talkokultur och livskraften i samhällen i hela Finland.

Förlängd ansökningstid för deltagande i Årets nyländska by

Uttagningen av Årets by i Nyland är öppen för alla byar i Nyland och förslaget kan lämnas in av en förening eller sammanslutning som verkar i byn. Ansökningstiden är förlängd till 19 februari.Läs mera »
10.01.2024 kl. 10:54

Pjelax är Månadens by i Österbotten

Ungefär 10 kilometer från Närpes centrum ligger Pjelax by med ca 400 invånare. Pjelax är en levande by, med bland annat byabutik, byagård, paviljong, lågstadieskola och dagis, Byabutiken är uppskattad av byborna.Läs mera »
08.01.2024 kl. 13:29

Ansök om forsknings- och utvecklingsprojekt!

Finansiering för nationella forsknings- och utvecklingsprojekt på landsbygden kan sökas inom teman som bobarhet, integration och öppenhet, offentliga serviceåtaganden och förändringar i servicenätverket.Läs mera »
05.01.2024 kl. 11:30

Landsbygdsnätverksenheten – axplock från året som gått

Nätverkskoordinator Ann-Sofi Backgren ger axplock gällande svenskspråkig information, samt tips och idéer från året som gått, men även lite information om det som komma ska år 2024.Läs mera »
28.12.2023 kl. 12:52

Andra nyhetsbrevet från landsbygdskommunikatörerna

Landsbygdskommunikatörernas andra nyhetsbrev innehåller bland annat info om en träff för landsbygdskommunikatörer 12.1.2024, kampanjer och plock från kommunikationen år 2023 och kommunikationsplaner för 2024.Läs mera »
20.12.2023 kl. 12:51

Följ nedräkningen inför svenska Landsbygdsriksdagen!

Via ett nyhetsbrev kan du kan följa med nedräkningen för Landsbygdsriksdagen i Sörmland den 24-26 maj 2024. I det första utskicket kan du bl.a. läsa om programmet och 100 skäl för att fara till *Sörmland.Läs mera »
18.12.2023 kl. 12:38

HSSL blickar tillbaka på året som gått

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) ser tillbaka på landsbygdsåret som gått. Bland annat avslöjar man i nyhetsbrevet vad som finns överst på deras önskelista – och vilken julklapp ingen vill ha men ändå behöver.Läs mera »
18.12.2023 kl. 10:55

Ett nytt Uutiskirje från Finlands Byar

I Finlands Byar rf:s senaste nyhetsbrev ingår bl.a. sammansättningen på styrelsen 2024, presentation av den nye ordföranden Arto Pirttilahti, info om firandet av vinnaren i tävlingen Finlands sämsta byväg m.m.Läs mera »
15.12.2023 kl. 13:20

Guide för hållbar utveckling i föreningarnas projektarbete

En guide har tagits fram för hållbar utveckling i föreningarnas projektarbete. Guiden behandlar ekologisk, social, kulturell och ekonomisk hållbarhet., samt ger föreningen idéer om hur man integrerar hållbarhetsprinciper i projekt.Läs mera »
12.12.2023 kl. 13:31

Edsevö – Månadens by i Österbotten

Edsevö nämns som en skild by år 1664. Vid folkräkningen 1548 fanns här fem hemman. De fyra stamlägenheterna Storgård, Bredarholm, Blässar och Rif/Nopisa utgör numera byns gårdsgrupper. Gamla byn har ca 130 invånare.Läs mera »
11.12.2023 kl. 12:42

Föreningars digitala synlighet och kommunens attraktionskraft

Ett webbinarium om att främja föreningars digitala synlighet och din kommuns dragnings- och attraktionskraft hålls 14.12. Projektet Digikylät maalla asumisen edistäjinä ordnar tillfället.Läs mera »
08.12.2023 kl. 13:00

Arto Pirttilahti vald till ny ordförande för Finlands Byar

— Jag ansökte om att bli ordförande i denna angenäma och växande organisation för att jag känner en passion för lokal utveckling, talkoarbete och att jobba för landsbygden, säger nyvalde ordföranden Arto Pirttilahti.Läs mera »
07.12.2023 kl. 13:35

Föreningars hemsidor fixas på Yhdistysavain.fi

De regionala byaföreningarnas medlemsföreningar inom Finlands Byars nätverk får förmåner genom Yhdistysavains tjänster., bl.a. för att skapa gratis standardsidor.Läs mera »
07.12.2023 kl. 10:06

Öppna Julbyar samlar mer än 500 evenemang

Tanken med Öppna Julbyar är att synliggöra byarnas och byaföreningarnas egna evenemang och samtidigt locka besökare till byarna och presentera deras mångsidiga verksamhet.Läs mera »
04.12.2023 kl. 12:16

Svara på enkät om byaverksamheten i Nyland!

Vad tycker man om byaverksamheten i Nyland? SILMU-byar genomför en byaenkät i samarbete med Nylands Byar som gäller hela landskapet. Svaren kommer att användas i utvecklingen av tjänster och som underlag för framtida projekt.Läs mera »
01.12.2023 kl. 13:07

Senaste Uutiskirje från Finlands Byar

I Finlands Byars nyhetsbrev kan man bland annat läsa om byskolor, Öppna Julbyar, resultatet från tävlingen Finlands sämsta byväg, slutseminariet för parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden med mera.Läs mera »
30.11.2023 kl. 12:38

Finlands sämsta byväg hittas i Nyland

Finlands sämsta byväg har utsetts genom en allmän omröstning på webben. Omröstningen vanns med en bild på en asfalterad väg som sändes in med texten ”Vauvakin saa maidon vaahdotettuna näillä kuopilla”.Läs mera »
23.11.2023 kl. 13:38

Svensk film vill sprida kunskap och inspiration om Leader

Lokal Utveckling Sverige (LUS), vill med filmen visa vad Leader är på ett överskådligt sätt. Man vill dels sprida kunskap om vad Leader är, dels få intresserade landsbygdsbor att söka kontakt med deras Leader-områden.Läs mera »
17.11.2023 kl. 11:12

Svara på enkät om utvecklandet av landsbygdskommunikationen i Egentliga Finland!

Den regionala landsbygdskommunikationen i Egentliga Finland har gjorts i samarbete mellan NTM-centralen i Egentliga Finland, kommunernas landsbygdstjänster och Leader-grupperna. Påverka utvecklingen genom att svara på en enkät!Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:08

Nyhetsbrev från HSSL med fullt fokus på landsbygderna

I Riksorganisationen Hela Sverige ska levas nyhetsbrev får vi bl.a. lära oss om unga i landsbygder, tittar in på svenska regeringens forum för civilsamhället och upptäcka möjligheterna med Europa, samt andra ämnen.Läs mera »
16.11.2023 kl. 10:50

Bosund är Månadens by i Österbotten

Vattnet har präglat Bosundborna genom historien och än i dag är det naturnära läget en av de saker som kännetecknar byn i Larsmo. Många av de ca 1000 invånarna har inte bara en bostad i byn, utan också en sommarstuga.Läs mera »
14.11.2023 kl. 10:56

Smarta byar-webbinarium till morgonkaffet

Smarta byar, digitalisering och mobila tjänster. är temat för Smarta byar-morgonkaffet 23.11. Vi får också gäster från våra grannar i väst till morgonkaffet och vi får höra exempel på Smarta byar-projekt från Sverige och Finland.Läs mera »
13.11.2023 kl. 10:31

Välmående människor – från insjö till utskär

Finlands skärgårdsting är slutseminarium för temanätverket Habitability – För livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden. Seminariet går av stapeln 4-5.12 vid Åbo Akademi.Läs mera »
10.11.2023 kl. 12:00

Svenskfinlands Byars turné besöker Lovisa

Svenskfinlands Byars turné i samarbete med Folkhälsan besöker Lovisa 16.11 kl. 18.30. Evenemanget om föreningsgemenskap och inkludering ordnas på Kompanjonskapshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3.Läs mera »
08.11.2023 kl. 13:45

Webbinarium om tvåspråkig kommunikation

Landsbygdsnätverket håller en tvåspråkig kommunikationseftermiddag den 24 november för att diskutera det som hör till god praxis vid tvåspråkig kommunikation. Även myndigheters kommunikation tas upp.Läs mera »
08.11.2023 kl. 12:01