Finlands Byar har publicerat sitt riksdagsvalsprogram

12.10.2022 kl. 10:00
Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram: Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023. Programmet innehåller sju målsättningar.

Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram. I programmets sju punkter slår man slag för rättvis omställning, barn och unga som landsbygdens framtid, närservicepiloter, trygghetskänslan som finns på landet, smidig trafik och fungerande nätförbindelser, multilokalitet, samt Leader- och byaaktörer vilka stärker landsbygdens livskraft. Läs Finlands Byars riksdagsvalsprogram i sin helhet här nere (eller i PDF-form på suomenkylat.fi):

Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023

Inledning
4000 byar och 52 Leader-grupper öser ut idéer! Frivilligt arbete bedrivs i byar och stadsdelar för att utveckla lokalsamhället. Gemenskapsanda, jämlikhet och generationsöverskridande är värderingar som Finland behöver i denna tid. Den finska landsbygden har en förtrollande kraft. Landsbygden lockar folk igen. I byarna kan du hitta Green Care-entreprenörer, ekologiska gårdar, nationalparker, vindkraft, vegetabiliskt protein, dansbanedanser, yogaretreater, ITE-konst, exportindustri, distansarbetare och olika slags finländare.

Landsbygden föder finländarna. Ett decentraliserat och enhetligt samhälle består av trygga hemtrakter. Allt fler drömmer om en bakgård och ett arbetsrum, det vill säga en rymligare vardag nära naturen. Samhället måste undanröja hinder för finländarnas drömmar. Vi vill bygga krishållbara lokala samhällen.

  1. BYBORNA SKA INTE BEHÖVA BETALA FÖR DEN GRÖNA ÖVERGÅNGEN
    Inflationen slår hårt mot finländare som bor och arbetar på landsbygden. Arbetsrese- och skatteavdrag ska riktas regionalt. Inhemsk energi och mat produceras hållbart på landsbygden. En rättvis omställning måste göras på ett socialt hållbart sätt, så att de som arbetar på landsbygden inte ensamma behöver betala för det. Byar som står sig mot förändringar stöder och driver på klimatåtgärder och främjandet av biologisk mångfald. Kolneutrala lokala energilösningar återanvänds, anläggs och testas i lokala samhällen. Kostnaderna för energirenoveringar av byagårdar kompenseras. Användningen av inhemsk biogas och biogasnätverket utökas med nya innovationer. Nätverket av laddningsstationer för gas- och elbilar byggs ut till byarna.
  2. BARN OCH UNGA ÄR LANDSBYGDENS FRAMTID
    Hela byn fostrar. Lokala daghem, familjedagvård och byskolor fungerar som dragningskraft för kommunerna. Landsbygdsbarnens resetider och inlärningsskillnader får inte längre öka jämfört med stadsbarnen. I regeringsprogrammet behövs en överenskommelse om ett tillägg på 10 miljoner euro till landsbygdens närskolor. Det lokala skoltillägget stöder tillgängligheten till utbildning, kommunens ekonomi och nativiteten. Ungdomars välbefinnande och psykiska hälsa stöds genom att införa Navigator-verksamhet till landsbygden. Försöket med den regionala studielånskompensationen kommer att uppmuntra högutbildade ungdomar att flytta till landsbygden och lösa kompetensbristen. Med modern regionalpolitik skapas retentions- och attraktionsfaktorer för att få unga kvinnor att flytta ut på landsbygden. Ett internt finländskt utbytesstudieprogram för ungdomar genomförs, där man kan bege sig från Berghäll till Kuhmo och Norra Karelens skogsklädda höjder kan utbytas mot Österbottens skärgård.
  3. INGEN CENTRALISERING – STARTA NÄRSERVICEPILOTER
    Tillgängligheten till offentliga tjänster får inte försämras på landsbygden. Centraliseringsutvecklingen måste hejdas. De nya välfärdsområdena sköter om hemvården och även likvärdiga social- och hälsovårdstjänster på glesbygdsområden. Det smarta välfärdsområdet investerar i en byaservicebuss. De mobila tjänsterna cirkulerar i byarna och förebyggande social- och hälsovårdstjänster förläggs till byagårdarna. Investeringsstödet för biblioteksbussar blir permanent. Bybutiksstödet fortgår, eftersom det möjliggör multiservicepunkter på landsbygden och stöder landsbygdens försörjningstrygghet. Nätverket med paketautomater utvidgas på landsbygds- och skärgårdsområden.
  4. TRYGGHETSKÄNSLAN FINNS PÅ LANDET
    I tider av nöd måste hjälpen komma snabbt och responsen måste vara rimlig för alla i Finland. Livskraftiga byar för med sig bosättning till hela Finland, och byaverksamheten upprätthåller sin del av säkerheten i landet. Styrkan i frivilligarbetet för med sig en fortsatt kontinuitet för säkerhetsverksamheten på landsbygden. Beredskap, försörjningstrygghet och krishållbarhet befrämjas i byar och stadsdelar. Byaverksamheten eliminerar ensamheten och förhindrar marginalisering. Bya- och stadsdelsaktörer utbildas för exceptionella förhållanden. Myndigheterna betraktar byar och lokala samhällen som centrala säkerhetspartners i den övergripande säkerheten.
  5. SMIDIG TRAFIK OCH FUNGERANDE NÄTFÖRBINDELSER I HELA LANDET
    Statens kollektivtrafikresurser måste också riktas till Finlands landsbygd. Staten bör stöda pilotprojekt för landsbygdstrafik, vilka ger stöd till försök med lånebilar och samåkning. I ett fungerande vägnät behöver menföre åtgärdas och med statens finansiering av väghållningen minskar reparationsskulden för landsbygdens vägnät. Lätta trafikleder byggs längs byns vägar för att befrämja cykelturism och -säkerhet. Byggandet av optisk fiber och ökningen av användaranslutningar måste offentligt främjas i områden där det inte byggs enligt marknadsvillkor.
  6. MULTILOKALT HEMLAND – LYCKAN ÄR ATT BO PÅ LANDET
    Grannarna är bekanta på landsbygden och det är en glädje att vara en del av gemenskapen. Finland blir alltmer multilokalt och en arbetsbaserad invandring och flyttning inom landet uppmuntras. Säsongsarbetare integreras genom byaverksamhet. Hinder för multilokalisering avlägsnas genom lagstiftning och beskattning. Både staten och företagen ökar den platsoberoende rekryteringen. Distansarbete och en platsoberoende vardag ger frihet, välbefinnande och flexibilitet. Låt oss uppmuntra kommuner att göra det enklare att göra om fritidsstugor till bostäder och skriva en utredning om det. Låt oss stöda en experimentell lag som liknar Japans lokala donationsmodell eller ett bredare pilotprojekt för skatteavdrag i Finland. Fastighetshandeln på landsbygden påskyndas genom att reformera ärvdabalk lagstiftningen och införa tidsfrister för avveckling av dödsbon.
  7. VI LEADER- OCH BYAAKTÖRER STÄRKER LANDSBYGDENS LIVSKRAFT
    Samhällsbaserad lokal utveckling skapar nya jobb, diversifierar tjänsterna och ger byarnas invånare möjlighet att arbeta för samhället och miljön. Utvecklingsmetoden nerifrån och upp måste stärkas. Föreningslagen bör förenklas och Patent- och registerstyrelsens avgifter göras mer skäliga. Leader-verksamhetsmodellen, som finns för byar, införs även till stadsdelar. Statsbidraget för byaverksamheten bör stärkas, eftersom varje euro för byaverksamhet genererar talkoarbete till ett värde av 90 euro. Vi stöder övergripande säkerhet, talkokultur och livskraften i samhällen i hela Finland.

Böle – Månadens by i Österbotten

Böle är tillsammans med Pjelax en av de sydligast belägna byarna i Närpes, och som Bölebo anser man sig ha nära till allt, då man inte ligger längre från Närpes centrum än fem kilometer bort.Läs mera »
12.04.2023 kl. 10:00

KyläAreena – evenemang och mötesplats för lokala utvecklare

Kännetecknande för KyläAreena är diskussioner och innovativa idéer för landsbygdens och byarnas utveckling. År 2023 kommer evenemanget att äga rum i Salo från torsdag 31 augusti till fredag ​​1 september.Läs mera »
11.04.2023 kl. 08:00

Årets Leader-Byaprojekt ska utses!

Ansökningar till valet av Årets Leader-Byaprojekt på riksplanet är öppnad. Vilken organisation eller person som helst kan nominera ett byaprojekt, vilket bör ske senast den 20 april.Läs mera »
05.04.2023 kl. 13:00

Lampan slocknar inte i byagården!

I akt att påverka regeringsförhandlingarna skriver Finlands Byar i ett meddelande att man inte vill ha nedskärningar på landsbygden. Det är viktigt att livskraften på landsbygden stöds och att det finns verksamhet i byagårdarna.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:00

Kandidatvideon publiceras inför valet av Årets by

Varje vardag publicerar Finlands Byar en kandidat som är med i valet av Årets by på riksplanet. Först ut är Kellahti i Satakunta.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:00

Späckat nyhetsbrev om landsbygden från HSSL

Senaste nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva (HSSL) lyfter ideella urkrafter och uppmärksammar också den nationella landsbygdspolitiken som fyller fem år och en granskningsrapport från Riksrevisionen m.m.Läs mera »
23.03.2023 kl. 13:00

Framtidsfrekvensen som verktyg för byautveckling

I Finlands Byars senaste nyhetsbrev ingår bland mycket annat info om att byarna Pohjois-Savo och Päijät-Häme börjat att använda workshopmetoden Framtidsfrekvensen för att utarbeta byaplaner.Läs mera »
17.03.2023 kl. 13:00

Konceptet Habitability togs väl emot i Bryssel

Den 7–8 mars besökte en delegation från den europeiska öföreningen ESIN Bryssel för att lyfta fram ärenden som rör öar över hela Europa, däribland konceptet Habitability, bobarhet på svenska.Läs mera »
16.03.2023 kl. 12:00

Öppna Byarnas dag är Finlands största byaevenemang

Målet med Öppna Byarnas dag är att öka byaturismen och samtidigt lyfta fram byarnas mångsidiga verksamhet. Evenemangen presenterar byarna för turister och potentiella nya invånare.Läs mera »
15.03.2023 kl. 11:00

Webbinarium om platsoberoende efter pandemin

Den 21 mars hålls ett webbinarium om hur situationen ser ut för platsoberoende arbete och de möjligheter det skapar.Läs mera »
13.03.2023 kl. 12:00

Årets Unga Lokala Aktör 2023 sökes!

Finlands Byar rf:s framtidsutskott för ungdomar söker aktiva ungdomar som främjar byaverksamhet inom sitt närområde eller inom ett mer vidsträckt område.Läs mera »
10.03.2023 kl. 12:00

Elävä Kainuu Leader sköter byaverksamheten i Kajanaland

Kainuun Nuotta ry:s konkurs har lett till att styrelsen för Finlands Byar beslutit avbryta utbetalningen av statsbidraget för Kainuun Nuottas byaverksamhet. Elävä Kainuu Leader ry blir temporär administratör.Läs mera »
09.03.2023 kl. 12:00

Distansarbetet bidrar till bättre produktivitet

Studier över sambandet mellan distansarbete och produktivitet visade att distansarbete bidrog till bättre produktivitet, samtidigt som kvalitet inte påverkades negativt.Läs mera »
08.03.2023 kl. 12:00
Bild med information om projektet.

Kom i gång med byns distansarbetshubb

Har ni i er by önskat att det skulle finnas ett utrymme för distansarbete, men aldrig riktigt tagit tanken längre? Nu finns det en enkel guide med nyttiga tips hur man kommer i gång med en distansarbetshubb i sin hemby.Läs mera »
08.03.2023 kl. 12:32

Webbinarieserie om att använda trender i arbetet

Webbinarieserien hjälper dig att dra nytta av trenderna i ditt arbete genom att introducera dig för några enkla verktyg.Läs mera »
08.03.2023 kl. 10:00

Ansökan om energibidrag för föreningshus är öppnad

Finlands Hembyggdförbund delar ut prövningsbaserade bidrag till samfund som äger föreningshus på grund av ökade el- och värmekostnader.Läs mera »
07.03.2023 kl. 12:00

Färskt nyhetsbrev från SILMU

SILMU har utkommit med ett nytt nyhetsbrev som innehåller bl.a. info om att Leader-avtalen undertecknades och att SILMU gör en turné i sitt verksamhetsområde och informerar invånarna.Läs mera »
06.03.2023 kl. 11:00

Perus är Månadens by i Österbotten

Perus by ligger drygt 12 km öster om Kristinestads centrum. Byns absoluta pärla är det historiskt värdefulla kraftverksområdet Pärus Fors, som inledde sin verksamhet redan 1918.Läs mera »
03.03.2023 kl. 13:00

Vårens Byadagar hålls i Alavus

Finlands Byar ordnar vårens Byadagar 2023 i Tuuri, Alavus 19-20 april. Anmälan öppnar i mars.Läs mera »
02.03.2023 kl. 12:00

MANE sammanfattar landsbygdspolitiken 2022

Vad hände inom landsbygdspolitikens område ifjol? Landsbygdspolitiska rådet (MANE) har gjort en lista över händelser.Läs mera »
02.03.2023 kl. 11:00

Starkt stöd för att hålla landsbygden bebodd

Enligt en undersökning som gjorts är finländarna starkt för att beslutsfattare bör satsa i landsbygdens livskraft och se till att förutsättningarna för boendet upprätthålls även på landsbygden. Läs mera »
28.02.2023 kl. 13:00

Landsbygdsorganisationer bildade ett gemensamt forum

Syftet med forumet Leve landsbygden! är att intensifiera samarbetet mellan landsbygdens mångtaliga organisationer, att skapa en gemensam framtidsvision och att stärka landsbygdens roll som aktör.Läs mera »
28.02.2023 kl. 11:00

Landsbygdsveckan – en ny nationell arena i Sverige

Landsbygdsveckan, som äger rum den 2-7 maj, vill öka kunskapen, stärka nätverken och öka engagemanget för landsbygdernas utveckling. Landsbygdsveckan anordnas under Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd. Läs mera »
27.02.2023 kl. 13:00

Arbete för krisbeständiga byar

Finlands Byars verksamhetsledare Aleksi Koivisto skriver om byatryggeten på landsbygden och om föreningens byatrygghetsprojekt. Läs mer vad Koivisto skriver och övrigt i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
23.02.2023 kl. 12:00

Gränsöverskridande samarbete i Tornedalen gav mersmak

Några av vinsterna med Tornedalen 2020:s gränsöverskridande turismprojekt i Sverige och Finland är bl.a. 20 nya företag, en rad nya attraktiva produkter och tjänster, samt vad en utsuddad gräns kan innebära för samarbetet.Läs mera »
16.02.2023 kl. 11:00