Finlands Byar har publicerat sitt riksdagsvalsprogram

12.10.2022 kl. 10:00
Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram: Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023. Programmet innehåller sju målsättningar.

Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram. I programmets sju punkter slår man slag för rättvis omställning, barn och unga som landsbygdens framtid, närservicepiloter, trygghetskänslan som finns på landet, smidig trafik och fungerande nätförbindelser, multilokalitet, samt Leader- och byaaktörer vilka stärker landsbygdens livskraft. Läs Finlands Byars riksdagsvalsprogram i sin helhet här nere (eller i PDF-form på suomenkylat.fi):

Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023

Inledning
4000 byar och 52 Leader-grupper öser ut idéer! Frivilligt arbete bedrivs i byar och stadsdelar för att utveckla lokalsamhället. Gemenskapsanda, jämlikhet och generationsöverskridande är värderingar som Finland behöver i denna tid. Den finska landsbygden har en förtrollande kraft. Landsbygden lockar folk igen. I byarna kan du hitta Green Care-entreprenörer, ekologiska gårdar, nationalparker, vindkraft, vegetabiliskt protein, dansbanedanser, yogaretreater, ITE-konst, exportindustri, distansarbetare och olika slags finländare.

Landsbygden föder finländarna. Ett decentraliserat och enhetligt samhälle består av trygga hemtrakter. Allt fler drömmer om en bakgård och ett arbetsrum, det vill säga en rymligare vardag nära naturen. Samhället måste undanröja hinder för finländarnas drömmar. Vi vill bygga krishållbara lokala samhällen.

  1. BYBORNA SKA INTE BEHÖVA BETALA FÖR DEN GRÖNA ÖVERGÅNGEN
    Inflationen slår hårt mot finländare som bor och arbetar på landsbygden. Arbetsrese- och skatteavdrag ska riktas regionalt. Inhemsk energi och mat produceras hållbart på landsbygden. En rättvis omställning måste göras på ett socialt hållbart sätt, så att de som arbetar på landsbygden inte ensamma behöver betala för det. Byar som står sig mot förändringar stöder och driver på klimatåtgärder och främjandet av biologisk mångfald. Kolneutrala lokala energilösningar återanvänds, anläggs och testas i lokala samhällen. Kostnaderna för energirenoveringar av byagårdar kompenseras. Användningen av inhemsk biogas och biogasnätverket utökas med nya innovationer. Nätverket av laddningsstationer för gas- och elbilar byggs ut till byarna.
  2. BARN OCH UNGA ÄR LANDSBYGDENS FRAMTID
    Hela byn fostrar. Lokala daghem, familjedagvård och byskolor fungerar som dragningskraft för kommunerna. Landsbygdsbarnens resetider och inlärningsskillnader får inte längre öka jämfört med stadsbarnen. I regeringsprogrammet behövs en överenskommelse om ett tillägg på 10 miljoner euro till landsbygdens närskolor. Det lokala skoltillägget stöder tillgängligheten till utbildning, kommunens ekonomi och nativiteten. Ungdomars välbefinnande och psykiska hälsa stöds genom att införa Navigator-verksamhet till landsbygden. Försöket med den regionala studielånskompensationen kommer att uppmuntra högutbildade ungdomar att flytta till landsbygden och lösa kompetensbristen. Med modern regionalpolitik skapas retentions- och attraktionsfaktorer för att få unga kvinnor att flytta ut på landsbygden. Ett internt finländskt utbytesstudieprogram för ungdomar genomförs, där man kan bege sig från Berghäll till Kuhmo och Norra Karelens skogsklädda höjder kan utbytas mot Österbottens skärgård.
  3. INGEN CENTRALISERING – STARTA NÄRSERVICEPILOTER
    Tillgängligheten till offentliga tjänster får inte försämras på landsbygden. Centraliseringsutvecklingen måste hejdas. De nya välfärdsområdena sköter om hemvården och även likvärdiga social- och hälsovårdstjänster på glesbygdsområden. Det smarta välfärdsområdet investerar i en byaservicebuss. De mobila tjänsterna cirkulerar i byarna och förebyggande social- och hälsovårdstjänster förläggs till byagårdarna. Investeringsstödet för biblioteksbussar blir permanent. Bybutiksstödet fortgår, eftersom det möjliggör multiservicepunkter på landsbygden och stöder landsbygdens försörjningstrygghet. Nätverket med paketautomater utvidgas på landsbygds- och skärgårdsområden.
  4. TRYGGHETSKÄNSLAN FINNS PÅ LANDET
    I tider av nöd måste hjälpen komma snabbt och responsen måste vara rimlig för alla i Finland. Livskraftiga byar för med sig bosättning till hela Finland, och byaverksamheten upprätthåller sin del av säkerheten i landet. Styrkan i frivilligarbetet för med sig en fortsatt kontinuitet för säkerhetsverksamheten på landsbygden. Beredskap, försörjningstrygghet och krishållbarhet befrämjas i byar och stadsdelar. Byaverksamheten eliminerar ensamheten och förhindrar marginalisering. Bya- och stadsdelsaktörer utbildas för exceptionella förhållanden. Myndigheterna betraktar byar och lokala samhällen som centrala säkerhetspartners i den övergripande säkerheten.
  5. SMIDIG TRAFIK OCH FUNGERANDE NÄTFÖRBINDELSER I HELA LANDET
    Statens kollektivtrafikresurser måste också riktas till Finlands landsbygd. Staten bör stöda pilotprojekt för landsbygdstrafik, vilka ger stöd till försök med lånebilar och samåkning. I ett fungerande vägnät behöver menföre åtgärdas och med statens finansiering av väghållningen minskar reparationsskulden för landsbygdens vägnät. Lätta trafikleder byggs längs byns vägar för att befrämja cykelturism och -säkerhet. Byggandet av optisk fiber och ökningen av användaranslutningar måste offentligt främjas i områden där det inte byggs enligt marknadsvillkor.
  6. MULTILOKALT HEMLAND – LYCKAN ÄR ATT BO PÅ LANDET
    Grannarna är bekanta på landsbygden och det är en glädje att vara en del av gemenskapen. Finland blir alltmer multilokalt och en arbetsbaserad invandring och flyttning inom landet uppmuntras. Säsongsarbetare integreras genom byaverksamhet. Hinder för multilokalisering avlägsnas genom lagstiftning och beskattning. Både staten och företagen ökar den platsoberoende rekryteringen. Distansarbete och en platsoberoende vardag ger frihet, välbefinnande och flexibilitet. Låt oss uppmuntra kommuner att göra det enklare att göra om fritidsstugor till bostäder och skriva en utredning om det. Låt oss stöda en experimentell lag som liknar Japans lokala donationsmodell eller ett bredare pilotprojekt för skatteavdrag i Finland. Fastighetshandeln på landsbygden påskyndas genom att reformera ärvdabalk lagstiftningen och införa tidsfrister för avveckling av dödsbon.
  7. VI LEADER- OCH BYAAKTÖRER STÄRKER LANDSBYGDENS LIVSKRAFT
    Samhällsbaserad lokal utveckling skapar nya jobb, diversifierar tjänsterna och ger byarnas invånare möjlighet att arbeta för samhället och miljön. Utvecklingsmetoden nerifrån och upp måste stärkas. Föreningslagen bör förenklas och Patent- och registerstyrelsens avgifter göras mer skäliga. Leader-verksamhetsmodellen, som finns för byar, införs även till stadsdelar. Statsbidraget för byaverksamheten bör stärkas, eftersom varje euro för byaverksamhet genererar talkoarbete till ett värde av 90 euro. Vi stöder övergripande säkerhet, talkokultur och livskraften i samhällen i hela Finland.

Ungdomsutskott vill se fler unga i föreningarnas styrelser

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar utmanar byaföreningar, ungdomsföreningar och andra liknande lokala föreningar att välja en eller flera ungdomar till sin styrelse.Läs mera »
25.10.2022 kl. 12:00

Centralorganisationer vädjar om stöd för samlingslokaler

De ökade el- och bränslepriserna innebär ökade underhållskostnader, något som också under normala förhållanden skulle vara svårt att klara av för husägare som är allmännyttiga sammanslutningar.Läs mera »
24.10.2022 kl. 13:00

Vad är en smart by? – webbinarium & seminarium

Den 1 november hålls ett webbinarium & seminarium om landsbygden som en plats att bo på och byarnas roll och ställning som producent av välfärd.Läs mera »
24.10.2022 kl. 11:00

Ställ redan nu en fråga till paneldeltagarna i Landsbygdsriksdagen!

Du kan redan på förhand ställa din fråga om unga och en hållbar framtid till paneldeltagarna i finlandssvenska Landsbygdsriksdagen. Det är även ännu möjligt att delta på distans.Läs mera »
21.10.2022 kl. 13:00

Oktober månads Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byars färska nyhetsbrev innehåller bl.a. organisationens riksdagsvalsprogram, info om höstens Byadagar, Öppna Julbyar och lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
20.10.2022 kl. 12:30

Finsk pessimism allmänhetens favorit i europeisk projekttävling

Puolangos pessimismprojekt valdes till favorit bland allmänheten i projekttävlingen Rural Inspiration Awards. Det finska melankoliska mentala landskapet och den särpräglade kommunala marknadsföringen biter inom EU.Läs mera »
20.10.2022 kl. 10:00

Miljötraditioner till heders i klimatarbetet

Aktörer inom förenings- eller byaverksamheten har reflekterat över hur man förr i tiden levde på ett sparsamt sätt i förhållande till naturresursernas utnyttjande. Landsbygdens Bildningsförbund genomför som bäst projekt som handlar om miljötraditioner.Läs mera »
19.10.2022 kl. 11:00

Utbilda dig till Byacoach i Svenskfinland

Genom att utbilda dig till Byacoach, får du tillgång till presentationsmaterial och kommer med i ett landsomfattande nätverk som stöder dig i ditt dagliga arbete med byar och föreningar på landsbygden i Svenskfinland.Läs mera »
18.10.2022 kl. 13:00

Årets nyländska by sökes

Med valet av Årets nyländska by vill Nylands Byar rf och SILMU-byar lyfta fram byarnas mångsidiga verksamhet, öka medvetenheten om byaverksamheten och dela med sig av goda exempel.Läs mera »
18.10.2022 kl. 12:00

Landsbygdsboendets utveckling diskuteras på webbinarium

Den 8 november avslutas webbinarieserien Stolt över byn med det fjärde webbinariet som behandlar landsbygdsboendets utveckling.Läs mera »
17.10.2022 kl. 10:00

Landsbygdsboendets framtid diskuteras i Seinäjoki

Landemia-projektet ordnar ett diskussionstillfälle om landsbygdsboendets framtid 16.11 i Seinäjoki. Även Landemia-projektet och dess forskningsresultat presenteras, och så hålls en paneldiskussion.Läs mera »
14.10.2022 kl. 11:00

Höstens Byadagar hålls i Jyväskylä

Byadagarna, Kyläpäivät, som hålls 2-3.11i Jyväskylä, är ämnade för bl.a. byaombud, de regionala byaföreningarnas ordföranden, andra förtroendemän och tjänstemän, byaprojekt och bo på landet-projekt.Läs mera »
13.10.2022 kl. 11:00

Byaföreningar – anmäl ert evenemang till Öppna Julbyar!

Finlands Byar förverkligar konceptet Öppna Julbyar i samarbete med de regionala byaföreningarna. Målet är att erbjuda byarna möjlighet att få nationell och lokal synlighet för sina evenemang.Läs mera »
12.10.2022 kl. 12:00

Fota Finlands sämsta byväg!

Var kan man hitta de sämst underhållna byvägarna? Utgående från insända foton väljs de åtta sämsta byvägarna ut av en jury för omröstning bland allmänheten, som röstar fram Finlands sämsta byväg. Läs mera »
11.10.2022 kl. 11:19

Anmälan till den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på distans är ännu öppen!

Du hinner ännu anmäla dig som deltagare på distans i den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på Kasnäs.Läs mera »
03.10.2022 kl. 14:00

Framtidens by – en kväll med tips om framtidstänkandets möjligheter

Med vilka medel kan framtidsvisionerna förverkligas genom handling? Byar och stadsdelar utmanas att vidga visionen om sin egen framtid.Läs mera »
23.09.2022 kl. 12:00

Rösta på ditt finländska favoritprojekt för vinst i tävlingen Rural Inspiration Awards

I projekttävlingen Rural Inspiration Awards tävlas det i fyra kategorier och Finland är representerad i alla fyra. I samband med att finalisterna offentliggjordes öppnades även för allmänheten att rösta på sin favorit.Läs mera »
21.09.2022 kl. 12:00

Över hundra initiativ och evenemang under Hållbarhetsveckan

Det finns minst 125 sätt att lyfta fram och skapa diskussion om hållbar utveckling om man tror på antalet evenemangsanmälningar till Hållbarhetsveckan, som har spridit sig över hela landet från Österbotten.Läs mera »
20.09.2022 kl. 12:00

Senaste Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byars senaste nyhetsbrev innehåller bl.a. en text om hållbart agerande i byarna, info om Hållbarhetsveckan, webbinarier, samt lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
19.09.2022 kl. 13:00

Kom ihåg anmälan till Landsbygdsriksdagen!

Sista dagen för anmälan till den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen är 30 september.Läs mera »
19.09.2022 kl. 11:00

Sociala innovationer för service på landsbygden i podden Landet

Kan rullande ungdomsmottagningar, bokbussar, fritidsbanker och lokala servicepunkter vara smarta sätt att upprätthålla och bevara landsbygdernas samhällsservice?Läs mera »
15.09.2022 kl. 12:00

Positiv inkludering tema under de finlandssvenska integrationsdagarna i Helsingfors

Integrationsdagarna den 26 och 27 september erbjuder intressant program och inspiration med temat positiv inkludering – nyckeln till gemenskap.Läs mera »
14.09.2022 kl. 12:00

Susanna Laitila har valts till projektledare för Veva-projektet

Susanna Laitila har valts till projektledare för Veva-projektet. Hon inledde sitt arbete inom teamet för Finlands Byar den 1 september. Läs mera »
13.09.2022 kl. 13:00

Byakommunikationen på agendan under Stolt över byn-webbinarium

Webbinarieserien Ylpeydellä kylästä (Stolt över byn) fortsätter med det tredje webbinariet som behandlar byakommunikationen. Det utlovas tre anföranden med idéer om att utveckla byakommunikationen.Läs mera »
09.09.2022 kl. 12:00