Centralorganisationer vädjar om stöd för samlingslokaler

24.10.2022 kl. 13:00
De ökade el- och bränslepriserna innebär ökade underhållskostnader, något som också under normala förhållanden skulle vara svårt att klara av för husägare som är allmännyttiga sammanslutningar.

En stor del av de sammanslutningar som upprätthåller allmännyttiga samlingslokaler har sett sina inkomster sjunka kraftigt på grund av de senaste årens mötesrestriktioner. Varje liten ekonomisk buffert har gått åt till underhållskostnader och nödvändiga renoveringar. Användningen av husen, och därigenom intäkterna, har ännu inte återgått till den tidigare nivån. De ökade el- och bränslepriserna innebär ökade underhållskostnader, något som också under normala förhållanden skulle vara svårt att klara av för husägare som är allmännyttiga sammanslutningar.

”För många av husen gäller tidsbundna elavtal som inte löper ut förrän under det kommande året, så den aktuella kartläggningen ger inte nödvändigtvis en fullständig bild av det eländiga läget. Vi behöver alltså en mer långsiktig lösning. När det gäller renoveringsbidrag för föreningshus ska man i fortsättningen också fästa större uppmärksamhet vid energirenoveringar, exempelvis åtgärder för övergång till jordvärme”, konstaterar Kati Tyystjärvi, verksamhetsledare på Kansantalojen Liitto.

Om husen inte får stöd är det sannolikt att många sammanslutningar måste stänga sina hus eller göra sig av med dem, eller att föreningshus lämnas ouppvärmda och förfaller – även byggnader som renoverats med statsunderstöd. Dessutom måste viktiga renoveringar skjutas upp, vilket innebär att skadorna förvärras. Konsekvensen blir att lättillgängliga och förmånliga mötesplatser och fritidslokaler inte längre kan användas och att samhället passiviseras, vilket påverkar kulturutbud, samhällsliv och delaktighet i landets regioner. Därtill går vi miste om värdefullt byggnadsarv.

”I månadsskiftet september–oktober genomförde Suomen Nuorisoseurat en enkät bland sina medlemsföreningar, och under en veckas tid inkom 145 svar från olika håll i Finland. Hela 83 procent av de svarande är mycket oroliga över det höjda energipriset när det gäller ungdomsföreningshusen. Mer än hälften av de svarande överväger att låta huset stå kallt på grund av det ökade energipriset. Så många som 83 procent av de svarande uppger att de hamnar i ekonomiska svårigheter om de inte får ekonomiskt stöd för att hantera situationen. Situationen är ytterst allvarlig både när det gäller ungdomsföreningarnas fritidsverksamhet och frivilligarbetet”, berättar Annina Laaksonen, generalsekreterare på Suomen Nuorisoseurat.

”Finlands cirka 2 000 byagårdar erbjuder aktiviteter, trygghet och mötesplatser för landsbygdens invånare. Dyra elräkningar innebär en hård prövning för byaföreningarnas ekonomi. Situationen är allvarlig. Många byaföreningar tvingas låta sina byggnader stå ouppvärmda, eller också måste de sälja dem. Många orter på landsbygden förlorar sina fest- och mötesplatser, och hobbygrupper för barn och pensionärer går också miste om sina lokaler. Det är uppehåll i resursfördelningen från Leader-grupperna, eftersom denna svåra tid sammanfaller med att EU-programperioden löper ut och en ny tar vid. Därför borde staten hjälpa föreningarna att ta sig genom energikrisen”, säger Aleksi Koivisto, verksamhetsledare på Finlands Byar.

Allmännyttiga samlingslokaler fyller en viktig funktion

Föreningshus, arbetarföreningshus och byagårdar är mötesplatser och aktivitets- och festlokaler som är öppna för alla. Lokalerna utgör medborgarsamhällets infrastruktur och är i många regioner de enda samlingsplatserna. Statsunderstöd för renovering av sådana byggnader har beviljats sedan år 1978. Finlands Hembygdsförbund delar sedan 2004 ut bidragen, på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet. Hembygdsförbundet har behandlat ansökningar sedan år 1991 och ända sedan år 1985 bistått med rådgivning i samband med renovering av föreningshus.

Föreningshusdelegationen är sakkunnigorgan när det gäller fördelning av renoveringsbidrag för föreningshus. I Föreningshusdelegationen ingår bl.a. de tolv centralorganisationerna för sammanslutningar som äger gemensamma samlingslokaler. Hembygdsförbundet och centralorganisationerna har sakkunnighet och lång erfarenhet av föreningshus och de sammanslutningar som har hand om dem.

Förslaget om stöd för allmännyttiga samlingslokaler under energikrisen har lagts fram av Finlands Svenska Hembygdsförbund, Finlands Svenska Marthaförbund, Finlands Svenska Ungdomsförbund, Kansantalojen Liitto, Marttaliitto, ProAgria Keskusten Liitto och dess centra samt Maa- ja kotitalousnaisten Keskus och dess distriktscentra, Nykterhetens vänner, Finlands Hembygdsförbund, Finlands Byar, Suomen Nuorisoseurat, Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, Suomen Työväentalojen Liitto.

Ytterligare information:

FINLANDS HEMBYGDSFÖRBUND
Byggnadsforskare Lasse Majuri
045 162 8440 / lasse.majuri@kotiseutuliitto.fi

SUOMEN NUORISOSEURAT
Generalsekreterare Annina Laaksonen
040 726 7450 / annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi

FINLANDS BYAR
Verksamhetsledare Aleksi Koivisto
040 509 1365 / aleksi.koivisto@suomenkylat.fi

KANSANTALOJEN LIITTO
Verksamhetsledare Kati Tyystjärvi
0409015214 / toimisto@kansantalot.fi

Meddelandet, både på finska och svenska), finns på webbplatsen suomenkylat.fi.

Bildkälla: Finlands Byar

Finlands Byar söker en kommunikationspraktikant

Finlands Byar rf söker för våren och sommaren en kommunikationspraktikant/sommarjobbare i distansarbete.Läs mera »
02.02.2023 kl. 09:00

Föräldrakväll om byskolans framtid

Under den nationella byskolans föräldrakväll 16.2 förs diskussioner om byskolornas framtid och barns rätt till en tillgänglig närskola.Läs mera »
31.01.2023 kl. 13:00

223 miljoner euro för lokalt ledd utveckling av landsbygden – 52 Leader-grupper godkända

Jord- och skogsbruksministeriet har godkänt 52 Leader-grupper, för finansieringsperioden 2023-2027. Genom beslutet anslog ministeriet Leader-grupperna 223 miljoner euro.Läs mera »
30.01.2023 kl. 13:00

Bättre utvärdera i förväg än rätta till efteråt – webbinarium om landsbygdssäkring

Det är nödvändigt att utvärdera effekterna av beslut på landsbygden, vilket kan göras med hjälp av landsbygdssäkring. Ett webbinarium om landsbygdssäkring hålls den 13 februari.Läs mera »
30.01.2023 kl. 12:00

Smakernas Österbotten – närmat och gårdsbutiker på agendan

Vid Kyrö Distillery i Storkyro ordnas ett seminarium den 13 februari om gårdsbutiker och närmat.Läs mera »
26.01.2023 kl. 12:00

Ny hemsida för Finlands Byar!

Bekanta er med den fräscha layouten på Finlands Byars nya hemsida! Finlands Byar är byarnas, Leader-gruppernas och stadsdelsföreningarnas intressebevakare och språkrör för den lokala utvecklingen.Läs mera »
25.01.2023 kl. 12:00

Hur borde landskapen och landskapspolitiken utvecklas?

Forskarna vid Finlands miljöcentral samlar in information till stöd för beredningen av riktlinjerna för skötseln, skyddet och planeringen av landskap  med hjälp av två enkäter som genomförs i december–januari.Läs mera »
24.01.2023 kl. 13:00

Slutseminarium för projektet Kyläturvallisuus 2025

Projektet Kyläturvallisuus 2025 håller slutseminarium 1.3 på temat ”Tryggheten som en del av välbefinnandet och lokalsamhället (byar och stadsdelar) som en trygghetsaktör”.Läs mera »
24.01.2023 kl. 11:00

Införandet av byradion underlättar vid störningar

Byradion är en lösning för att öka säkerheten i nödsituationer och i undantagsförhållanden. Den fungerar som ett backupsystem för kommunikationen, även om elen är borta och mobiltelefonnäten blivit stumt.Läs mera »
23.01.2023 kl. 12:00

”By-brandet stärks och det går allt fortare” – Aleksi Koivisto

Finlands Byars verksamhetsledare Aleksi Koivisto skriver att vårt by-brand är på frammarsch. Läs mer vad Koivisto skriver och annat som tas upp i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
19.01.2023 kl. 13:00

Mathantverk i Veikars

Älvbyarna ordnar seminarium om mathantverk och livsmedelsförädling. Det blir föreläsningar, företagsberättelser och en framtidsworkshop.Läs mera »
13.01.2023 kl. 11:00

Var med och utveckla och stärka den finländska matkulturen!

Har du idéer eller synpunkter på att lyfta den lokala kulturen i förgrunden? Deltagare söks till (den första) workshopen Perinteet näkyviksi (synlighet för traditioner) som är en del av HOHA-projektet.Läs mera »
12.01.2023 kl. 13:00

Leader-grupper i Österbotten ordnar festkryssning med projekttävling

Österbottens Leader-grupper och Österbottens NTM-central ordnar en festkryssning 11.2 på Aurora Botnia. En projekttävling och info om den nya programperioden ingår i programmet.Läs mera »
11.01.2023 kl. 12:00

Följ lanseringsevenemanget Megatrender vid Aktion Österbotten!

Sitra ger ut utredningen Megatrender 2023 den 12 januari och i samband med detta ordnar Aktion Österbotten en studio i deras kontor i Vasa.Läs mera »
11.01.2023 kl. 11:00

Finansiering för forsknings- och utvecklingsprojekt på landsbygden

Finansiering av forsknings- och utvecklingsprojekt kan sökas inom teman segregation och marginalisering på landsbygden, samt landsbygdens lägesbild och behov av information om landsbygden i beslutsfattandet. Läs mera »
09.01.2023 kl. 13:00

Landsbygdens ”drömtalko” nådde mer än två miljoner finländare

Kampanjen Maaseudun unelmatalkoot ordnades med influensers för att visa på EU:s landsbygdsfonds resultat och inverkan på hela Finlands välfärd och livskraft under år 2022.Läs mera »
05.01.2023 kl. 12:00

Gemenskap i distansarbetet – Joensuu-regionens Leader på distansarbetsrunda

Leader-föreningen i Joensuu-regionen beslutade att göra distansarbete gemensamt och begav sig på en distansarbetsrunda. Tanken med turnén är att lära känna aktörerna och bjuda in andra som arbetar på distans.Läs mera »
04.01.2023 kl. 11:00

Esse är Månadens by i Österbotten

Byn Esse ligger i nordöstra delen av Pedersöre kommun i Österbotten. Föreningslivet i byn är starkt och det finns ett stort antal föreningar inom olika områden. Läs mera »
03.01.2023 kl. 12:00

HSSL blickar tillbaka i årets sista nyhetsbrev

I HSSL:s sista nyhetsbrev för i år gör man tolv tillbakablickar på landsbygdsåret som gått. Läs bl.a. om skiftbytet i tomteverkstan och stjärnor som lyser upp, om spad och sill och det som glimmar i granen.Läs mera »
22.12.2022 kl. 12:00

Vad händer internationellt inom landsbygdspolitiken och landsbygdsutvecklingen?

Den 25 januari hålls ett webbinarium om vad som är aktuellt på de internationella arenorna inom landsbygdspolitiken och landsbygdsutvecklingen.Läs mera »
22.12.2022 kl. 10:00

Webbinarium om multilokalitetens framtid

Den 26 januari ordnas ett webbinarium där man kommer att diskutera multilokalitetens framtid. Var uppkomsten av multilokaliteten ett övergående fenomen och hur ser framtiden ut för multilokaliteten?Läs mera »
20.12.2022 kl. 12:00

Finlands Byars jubileumsskrift finns att läsas på nätet

Finlands Byar 25 års-jubilerar. Jubileet till ära finns en skrift om organisationens utveckling. Skriften innehåller även ett kapitel om utvecklingen av den finlandssvenska byarörelsen.Läs mera »
19.12.2022 kl. 13:00

Ett gott år för byaverksamheten!

Byaverksamheten har fått stor synlighet ii media och sociala medier, liksom kampanjen Finlands sämsta byväg och räddningspaketet för byskolor. Läs mer vad som tas upp i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
19.12.2022 kl. 10:00

Urban express med Per Schlingmann i podden Hela Sverige pratar

Ex-politikern, författaren med mera Per Schlingmann pratar med Terese Bengard om den urbana expressens inbromsning – om dagens samhälles förändrade förutsättningar på grund av klimat, krig och pandemi m.m.Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:00

Byaverksamheten fick ”julklappspengar”

Byaverksamheten har fått 300 000 euro i "julklappspengar" Även renoveringsbidrag till föreningshus och byagårdar fick ”julklappspengar”, samt mången byväg.Läs mera »
14.12.2022 kl. 13:00