Perus är Månadens by i Österbotten

03.03.2023 kl. 13:00
Perus by ligger drygt 12 km öster om Kristinestads centrum. Byns absoluta pärla är det historiskt värdefulla kraftverksområdet Pärus Fors, som inledde sin verksamhet redan 1918.

Perus by ligger drygt 12 km öster om Kristinestads centrum, idylliskt belägen på bägge sidor om Lappfjärds å som rinner rätt genom byn. Landskapsbilden i Perus präglas av stora åkrar och fält varvat med bebyggelsen som mestadels består av äldre gårdar i traditionell bondgårds- och frontmannahus-stil, med inslag av ett antal nyare bostadshus från 70-90-talet. Här finns drygt 90 hushåll med invånare i alla åldersgrupper, en jämn fördelning mellan allt från småbarnsfamiljer till åldringar. De gamla gårdarna i byn har genom åren renoverats varsamt, vilket gör att den idylliska landskapsbilden fortlever.

Som byns centrum och absoluta pärla finns det historiskt värdefulla kraftverksområdet Pärus Fors, som inledde sin verksamhet redan 1918. Vattenkraftverket var då bland de första i Finland som producerade elektricitet med turbindriven generator och det är fortfarande i bruk, 105 år senare. Sedan 2002 förvaltas området av Perus Byaförening som arbetar aktivt för att bevara området för kommande generationer. Förutom kraftverket, från vilket byaföreningen säljer den producerade elen, finns här även fina övernattningsmöjligheter i de tidigare kraftverksskötarnas hem, bokningsbart café-restaurang, rastplatser utomhus, en minigolfbana samt den natursköna Storholmen som främst är känd för sina enorma mängder vitsippor, och som varje år lockar tusentals besökare från när och fjärran.

Skoleleverna i byn fick sin första egna skola 1905 och den första egna skolbyggnaden invigdes 1908, men brann ner 1910. Den nya skolbyggnaden invigdes 1912, och här var skolan sedan verksam fram till indragningen våren 2005. Byskolan var under de sista decennierna en enlärarskola och med ett elevantal på omkring 10-14 elever. Efter nedläggningen köptes skolbyggnaden av byaföreningen och var under några år uthyrt för diverse kurser. Idag används skolbyggnaden sporadiskt för byaföreningens egna aktiviteter.

Perus Byaförening grundades 1993 som ett led i att försöka rädda byskolan som redan då var indragningshotad. Redan i början av 1990-talet hade byborna samlats för att renovera skolan och på så sätt spara utgifter för kommunen Kristinestad, och under nästan hela 90-talet renoverades skolan både in- och utvändigt av bybornas talkokrafter.

Bland övriga föreningar i byn kan nämnas Perus Marthaförening som grundades 1948. Marthagården i byn invigdes 1956, och marthaföreningen var verksam fram till 1970 då den avstannade p.g.a. hög ålder bland medlemmarna och svag nyrekrytering. Marthagården donerades till byaföreningen 1996 och renoverades även den på talko, varefter huset blev bybornas första egna samlingslokal. Efter förvärven av Pärus Fors och skolhuset så upphörde behovet av marthagården, och våren 2022 såldes huset för att flyttas till Söderfjärden och få nytt liv som bostadshus.

Bland övriga intressanta saker i Perus kan nämnas Flottbron över Lappfjärds å, en bockbro helt i trä som byggs ut varje vår, och tas upp varje höst/vinter, samt Håkan Kronmans traktormuseum bestående av 11 traktorer av äldre modell.

Bland de driftiga privatföretagarna i byn finns bland annat potatis- och morotsodlare, samt snickeri-, verkstads- och transportföretagare. I byn finns också ålderdomshemmet Åldersro med plats för drygt 30 boende. Filialhandel och postkontor var verksamma i byn under flera årtionden tills de drogs in 1985. Besök vår hemsida http://www.perus.fi för att bekanta er mer och planera gärna in ett besök till Pärus Fors under våren. Vi finns även på Facebook och Instagram.

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för mars är från webbplatsen aktion.fi.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Policy Lab – koordinering av landsbygdsutvecklingen i EU

Seminariet Policy Action Lab, som hölls 28.11 i Bryssel och organiserades av Rural Pact, handlade i huvudsak om olika redskap för att koordinera de olika EU-fondernas arbete på landsbygden. Läs mera »
igår kl. 09:51

Öppna Julbyar för med sig julmagi till byar i hela Finland

Över 400 byar deltar redan i evenemanget Öppna Julbyar och antalet byar ökar för varje dag. I år kan julstämningen återigen hittas i byarna med traditionella marknader, försäljning, konserter med mera.Läs mera »
26.11.2024 kl. 09:55

Landsbygden är full av möjligheter

Syftet med projektet Landsbyggare har varit att skapa en mer positiv bild av landsbygden och entreprenörsklimatet och sålunda skapas en attraktiv plats som lockar kapital, kompetens och drivkraft.Läs mera »
22.11.2024 kl. 12:53

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt

Vad har det kommande året att ge när det gäller finansiering för EU:s jordbruk och landsbygd? Finns ännu djärvare steg framåt mot en hållbar och livskraftig landsbygd? Läs landsbygdskommunikatörernas nyhetsbrev!Läs mera »
22.11.2024 kl. 10:16

Läs beredskapsguiden från inrikesministeriet!

Beredskap innebär att förbereda sig inför olika störningar, kriser och undantagsförhållanden. Finlands Byar rekommenderar alla att läsa beredskapsguiden. Guiden kan exempelvis användas på ett möte i byaföreningen.Läs mera »
20.11.2024 kl. 13:22

Håll byarna utanför kommunala nedskärningar!

Efter att välfärdsområdena tog över social- och hälsovården från kommunerna, så är den största helheten för dem bildningstjänster och andra livskraftsfaktorer. Tyvärr riktas blicken mot byarna, vid anpassningsåtgärder.Läs mera »
19.11.2024 kl. 13:05

Sprid julstämningen från er by till alla!

Nu är det dags att registrera ert evenemang för det nationella Öppna Julbyar-evenemanget! Oavsett om det är exempelvis en julmarknad, en tomtestig eller ett gemensamt sångtillfälle, så kommer Öppna Julbyar med julstämning.Läs mera »
18.11.2024 kl. 13:06

Föreningshus behöver inte ha laddningsställen för elbilar

Utrymmen som är i allmänt bruk, förutsätts enligt en ny lag installera laddningsställen för elbilar vid minst 20 parkeringsplatser. Föreningshus faller emellertid in under ett undantag i lagen som gäller mikroföretag.Läs mera »
15.11.2024 kl. 12:06

Det går bra att ha företag på landsbygden - håller du med?

Tyck till om det är bra eller dåligt att ha företag på landsbygden. Delta i beredningen av statsrådets landsbygdspolitiska redogörelse! Polis-enkäten är öppen till början av december.Läs mera »
13.11.2024 kl. 09:58

Nedmonteringen av 2G och 3G påverkar medborgarnas säkerhet

Harvaturva och MANE skriver i ett uttalande att omfattande konsekvensbedömningar måste göras omedelbart. Man måste få till lösningar för de problem som uppstår och påverkar säkerheten då 2G- och 3G-näten avvecklas.Läs mera »
12.11.2024 kl. 11:41

Varumärkesmanual för den finländska landsbygden

Hur synliggör vi vår landsbygd, med vilka adjektiv kan den beskrivas och hur skulle tonfallet vara om landsbygden var en person? Handboken Landsbygdens episka kärna innehåller alla nyckelattribut för att skapa en sammanhängande bild och känsla av landsbygden.Läs mera »
07.11.2024 kl. 13:14

Kreativitet och hållbarhet präglade Landsbygdsriksdagen

Temat för den adertonde upplagan av den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen var välkomnande och hållbara landsbygder. Konferensen, som samlar finlandssvenska landsbygdsutvecklare, hölls i Korsholm.Läs mera »
06.11.2024 kl. 13:52

Än hinner ni anmäla ert evenemang till Öppna Julbyar!

Julen närmar sig och det arrangeras mysiga evenemang runt om i landets byar. Ni hinner ännu anmäla era evenemang till Öppna Julbyar och få dem synliggjorda via vår gemensamma karta.Läs mera »
05.11.2024 kl. 12:17

Grundorsakerna till digitalt utanförskap måste identifieras

Digitalisering möjliggör många bra saker. Vi får dock inte glömma dem för vilka det goda inte är tillgängligt, skriver projektchef Elina Huerta i sitt blogginlägg på Landsbygdspolitikens blogg.Läs mera »
31.10.2024 kl. 12:30

Finlands sämsta byväg finns i Säkylä

Bilden ”Eläinkuljetusten pomppurata” (”Djurtransporternas studsmatta") blev vinnare i tävlingen om Finlands sämsta byväg. Bilden, som togs av Marianne Isotalo-Ojala, är från Vanhakyläntie i Säkylä kommun.Läs mera »
29.10.2024 kl. 11:48

Michael Dower Award 2025 – pris som främjar delaktighet

I HSSL:s nyhetsbrev kan man läsa om Dower-priset som lyfter fram lokala samhällen och individer, vilket stärker landsbygdernas motståndskraft genom att ta itu med sociala, ekonomiska och miljömässiga utmaningar.Läs mera »
22.10.2024 kl. 12:47

Timo Metsäjoki är Finlands Byars nye kommunikationschef

Styrelsen för Finlands Byar har valt Timo Metsäjoki som ny kommunikationschef för organisationen Metsäjoki inleder arbetet den 4 november. Tjänsten som kommunikationschef var eftertraktad med totalt 152 sökanden.Läs mera »
18.10.2024 kl. 10:27

Öppna Julbyar bjuder på julstämning i byarna

Julen närmar sig och det ordnas mysiga evenemang i byarna, anmäl evenemangen till Öppna Julbyar och synliggör det via vår gemensamma karta.Läs mera »
18.10.2024 kl. 07:56

Delta i utarbetandet av landsbygdspolitiska redogörelsen

Statsrådets landsbygdspolitiska redogörelse utarbetas tväradministrativt och under ledning av jord- och skogsbruksministeriet. Vid uppgörandet av redogörelsen hålls 4 regionala tillfällen, till vilka intressegrupper bjuds in.Läs mera »
11.10.2024 kl. 13:25

Landsbygd och jordbruk – från vargpar till officiellt förbund?

Vilken betydelse har jordbruket för landsbygdens regionala ekonomier och olika landsbygdsområden? Ta del av webbinariet om relationen mellan landsbygd och jordbruk som hålls 30 oktober.Läs mera »
10.10.2024 kl. 13:32

Hållbarhet i sikte på årets landsbygdsriksdag

I år hålls Den Finlandssvenska landsbygdsriksdagen i Korsholm i Österbotten den 23–24. oktober. Senast Österbotten stod värd för evenemanget var för 8 år sedan i Pedersöre.Läs mera »
10.10.2024 kl. 09:54

Landsbygdsläger 2024 - Tillsammans skapar vi landsbygdens nya varumärke!

Svenskfinlands Byar är medarrangör när landsbygdsutvecklare, innovatörer och entusiaster samlas på ungdomscentret Marttinen i Virdois för Landsbygdsläger den 10.11 oktober 2024. Läs mera »
09.10.2024 kl. 07:38

Suvi Louhelainen är Finlands Byars nya verksamhetsledare

Styrelsen för Finlands Byar rf har valt Suvi Louhelainen till verksamhetsledare för organisationen. Hon inleder sitt nya arbete 18.11. Rekryteringen av verksamhetsledaren fick stor synlighet med 122 sökande till tjänsten.Läs mera »
08.10.2024 kl. 14:13

Byaföreningar – byaenkäten är öppen!

Med byaenkäten kartläggs hur många frivilliga och medlemmar som finns i byaföreningar, byaråd eller liknande föreningar, samt verksamhetsformer, finansieringsmedel, sysselsättning, och gemensamma utrymmen.Läs mera »
07.10.2024 kl. 12:28

Nyheter och aktualiteter från Finlands Byar

Finlands Byar har sänt ut sitt Uutiskirje. I nyhetsbrevet kan man bland annat läsa om premieringar av förtjänta personer och byar under Landsbygdsparlamentet och att evenemanget finns att ses på Yle Arenan.Läs mera »
03.10.2024 kl. 13:37