Perus är Månadens by i Österbotten

03.03.2023 kl. 13:00
Perus by ligger drygt 12 km öster om Kristinestads centrum. Byns absoluta pärla är det historiskt värdefulla kraftverksområdet Pärus Fors, som inledde sin verksamhet redan 1918.

Perus by ligger drygt 12 km öster om Kristinestads centrum, idylliskt belägen på bägge sidor om Lappfjärds å som rinner rätt genom byn. Landskapsbilden i Perus präglas av stora åkrar och fält varvat med bebyggelsen som mestadels består av äldre gårdar i traditionell bondgårds- och frontmannahus-stil, med inslag av ett antal nyare bostadshus från 70-90-talet. Här finns drygt 90 hushåll med invånare i alla åldersgrupper, en jämn fördelning mellan allt från småbarnsfamiljer till åldringar. De gamla gårdarna i byn har genom åren renoverats varsamt, vilket gör att den idylliska landskapsbilden fortlever.

Som byns centrum och absoluta pärla finns det historiskt värdefulla kraftverksområdet Pärus Fors, som inledde sin verksamhet redan 1918. Vattenkraftverket var då bland de första i Finland som producerade elektricitet med turbindriven generator och det är fortfarande i bruk, 105 år senare. Sedan 2002 förvaltas området av Perus Byaförening som arbetar aktivt för att bevara området för kommande generationer. Förutom kraftverket, från vilket byaföreningen säljer den producerade elen, finns här även fina övernattningsmöjligheter i de tidigare kraftverksskötarnas hem, bokningsbart café-restaurang, rastplatser utomhus, en minigolfbana samt den natursköna Storholmen som främst är känd för sina enorma mängder vitsippor, och som varje år lockar tusentals besökare från när och fjärran.

Skoleleverna i byn fick sin första egna skola 1905 och den första egna skolbyggnaden invigdes 1908, men brann ner 1910. Den nya skolbyggnaden invigdes 1912, och här var skolan sedan verksam fram till indragningen våren 2005. Byskolan var under de sista decennierna en enlärarskola och med ett elevantal på omkring 10-14 elever. Efter nedläggningen köptes skolbyggnaden av byaföreningen och var under några år uthyrt för diverse kurser. Idag används skolbyggnaden sporadiskt för byaföreningens egna aktiviteter.

Perus Byaförening grundades 1993 som ett led i att försöka rädda byskolan som redan då var indragningshotad. Redan i början av 1990-talet hade byborna samlats för att renovera skolan och på så sätt spara utgifter för kommunen Kristinestad, och under nästan hela 90-talet renoverades skolan både in- och utvändigt av bybornas talkokrafter.

Bland övriga föreningar i byn kan nämnas Perus Marthaförening som grundades 1948. Marthagården i byn invigdes 1956, och marthaföreningen var verksam fram till 1970 då den avstannade p.g.a. hög ålder bland medlemmarna och svag nyrekrytering. Marthagården donerades till byaföreningen 1996 och renoverades även den på talko, varefter huset blev bybornas första egna samlingslokal. Efter förvärven av Pärus Fors och skolhuset så upphörde behovet av marthagården, och våren 2022 såldes huset för att flyttas till Söderfjärden och få nytt liv som bostadshus.

Bland övriga intressanta saker i Perus kan nämnas Flottbron över Lappfjärds å, en bockbro helt i trä som byggs ut varje vår, och tas upp varje höst/vinter, samt Håkan Kronmans traktormuseum bestående av 11 traktorer av äldre modell.

Bland de driftiga privatföretagarna i byn finns bland annat potatis- och morotsodlare, samt snickeri-, verkstads- och transportföretagare. I byn finns också ålderdomshemmet Åldersro med plats för drygt 30 boende. Filialhandel och postkontor var verksamma i byn under flera årtionden tills de drogs in 1985. Besök vår hemsida http://www.perus.fi för att bekanta er mer och planera gärna in ett besök till Pärus Fors under våren. Vi finns även på Facebook och Instagram.

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för mars är från webbplatsen aktion.fi.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Korsholm jobbar för att få liv i landsbygden

Hus som har lämnats till sitt öde i Korsholm väntar på att bli hem igen. Kommunen har kommit halvvägs i sitt projekt där målet är att gamla gårdar ska komma till användning igen. Men ännu har inget hus hittat en ny ägare.Läs mera »
01.07.2025 kl. 13:47

Dålig lönsamhet minskar antalet lanthandlar

På landsbygden har lanthandlarna en central roll som serviceställen och mötesplatser.. Men nya krav från EU och minskat stöd från staten gör framtiden ännu mer osäker för lanthandlar som minskat kraftigt under hela 2000-talet.Läs mera »
01.07.2025 kl. 12:40

Landsbygdsfinansieringen stärker turismen och hållbar utveckling

Under urvalsperioden våren 2025 inkom 14 ansökningar om projektstöd till NTM-centralen i Österbotten. Det visade sig att vid utveckling av byar och samhällen så är hållbara och energismarta ett tema som förenar.Läs mera »
30.06.2025 kl. 13:50

EU:s landsbygdsfinansiering för kultur lyfts fram i en kampanj

Kampanjen Rotad kultur på landsbygden pågår 16.6-31.8. Leader-grupper runt om i Finland delar med sig av kulturtips. Syftet är att öka medvetenheten om EU:s roll i att främja kultur genom landsbygdsfinansiering.Läs mera »
30.06.2025 kl. 13:09

Juni månads nyhetsbrev från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt nyhetsbrev för juni månad. Här kan du läsa om exempelvis den landsbygdspolitiska redogörelsen, Öppna Byar, KyläAreena, KyläVisio-projektet, samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
24.06.2025 kl. 14:03

Forsby Årets by i Österbotten – KAJ Årets landsbygdsansikte

Aktion Österbotten har kungjort årets utmärkelser i svenska Österbotten. Forsby har utsetts till Årets by, Humorgruppen KAJ till Årets landsbygdsansikte, André Engelholm till Årets unga lokalaktör, samt Carina Storhannus till Årets lokalaktör.Läs mera »
24.06.2025 kl. 10:27

Fira sommaren i byar, upptäck, delta och stötta det lokala

Svenskfinlands Byar önskar er alla en avkopplande sommar fylld av byarnas charm och gemenskap.Läs mera »
18.06.2025 kl. 16:18

Årets KyläAreena hålls i Kannonkoski

Under evenemanget KyläAreena samlas finländska lokala aktörer. Möten, utbildning, diskussioner och innovativa idéer för landsbygdens och byarnas utveckling är kännetecknande för KyläAreena.Läs mera »
17.06.2025 kl. 11:20

Vi samarbetar med projektet MEP – Mera EU-pengar i Svenskfinland

Som en del i samarbetet är vi med och ordnar ett infotillfälle om Leader-programmet, för lokal, platsbaserad utveckling. Läs mera »
16.06.2025 kl. 15:19

Välkommen på besök! Öppna Byar 2025 visar upp landsbygdens bästa sidor med nästan 600 evenemang den 14 juni

Öppna Byars dag har firats i över tio år, en dag fylld av fest och engagemang i byarna runt om i landet. Läs mera »
12.06.2025 kl. 18:52

Kartläggningen av byahus bidrar till en tryggare vardag för din by!

Kartläggningen av byahus hjälper dig att förbättra beredskapen i din by. Samtidigt säkerställs att myndigheterna har den information de behöver för att agera effektivt om något händer.Läs mera »
10.06.2025 kl. 14:20

Upprätthåll avtalsbrandkårernas första responsverksamhet!

Avtalsbrandkårsmedlemmar fungerar som stöd och trygghet för sin egen by och sitt samhälle. De genomförda ändringarna i larmkriterierna för första responsverksamhet äventyrar avsevärt medborgarnas lika tillgång till hjälp.Läs mera »
05.06.2025 kl. 13:45

Finlands Byars budskap: Leader-finansieringen måste säkras

Med anledning av budgetramen för EU betonar Finlands Byar Leader-finansieringens inverkan och betydelse för Finlands utveckling. Därför vädjar man till EU:s beslutsfattare att säkra öronmärkning och finansiering av Leader.Läs mera »
02.06.2025 kl. 12:59

HSSL startar webbinarier om viktiga landsbygdsfrågor

Hela Sverige ska leva (HSSL) börjar arrangera webbinarier kring aktuella och viktiga frågor på landsbygden. Man vill sprida kunskap, väcka nya tankar och inspirera till framtidstro. De första tillfällena hålls i juni.Läs mera »
28.05.2025 kl. 13:09

Senaste nyhetsbrevet från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt nyhetsbrev för maj månad. Här kan du läsa om exempelvis Öppna Byar, ELARD, Eurovisionen, bystugor, webbinariet KyläVisio, samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
28.05.2025 kl. 11:31

Landsbygdsaktörernas perspektiv med i rapport om Agenda 2030

För första gången inkluderas nu landsbygdens perspektiv i främjandet av hållbar utveckling. KERÄ-nätverket har bidragit till rapporten med bilagan ”Främjande av hållbar utveckling ur landsbygdens perspektiv”.Läs mera »
26.05.2025 kl. 12:34

Nytt material för beredskapsarbete i byar

Studieförbundet Vuxenskolan har tagit fram Bygdens beredskap, en nytt material utvecklat i samarbete med Bygdegårdarnas riksförbund. Materialet kan användas för beredskapskvällar i byn.Läs mera »
23.05.2025 kl. 11:33

KAJs gåva till Vörå - de visade oss att vi kan

Våren har varit mer än vad man någonsin kunnat drömma om. Livet i en landsbygdskommun rör sig vanligtvis i sin egen lugna takt. Men i år hände något som bröt mönstret helt. Något som satte Vörå på kartan, bokstavligt talat.Läs mera »
21.05.2025 kl. 10:27

Med temat ”Lyckan finns i byn” söks Årets by i Egentliga Finland

Finland har utsetts till världens lyckligaste land för åttonde gången i rad. Hur återspeglas lyckan på landsbygden och i byarna i Egentliga Finland? Egentliga Finlands Byar söker nu efter Årets by i landskapet.Läs mera »
20.05.2025 kl. 12:41

Förlängd tid och utökade åtgärder för projektet Mästarbyar

Projekttiden för Utvecklingsförening SILMU rf:s projekt Mästarbyar har förlängts och åtgärderna har utökats för att svara på behoven i anslutning till byarnas säkerhet och beredskap i verksamhetsområdet.Läs mera »
19.05.2025 kl. 13:51

Kuortane plats för årets landsbygdsforskarträff

Anmälan till landsbygdsforskarträffen i Kuortane 27-28 augusti är nu öppen. Forskarträffen, som samlar forskare och en hel del landsbygdsutvecklare, har i år temat framtiden på landsbygden.Läs mera »
19.05.2025 kl. 12:42

Landsbygdsutvecklare samlades till Tammerfors-träff

Eter en längre tids paus, med bl.a. pandemi, har finlandssvenska landsbygdsutvecklare åter samlats till en Tammerfors-träff. Agendan upptog bl.a. kommande CAP-perioden, EU-projekt och Landsbygdsriksdagen.Läs mera »
13.05.2025 kl. 12:10

En lokal EU-beslutsfattare finns i nästan varje kommun

Det finns EU-beslutsfattare närmare än du tror. I Finland finns det 53 Leader-grupper vars styrelser består av omkring tusen medlemmar. Dessa styrelsemedlemmar utvecklar sina hemkommuner genom att besluta om projekt.Läs mera »
07.05.2025 kl. 13:56

SILMU-byar belönar ett lyckat byaevenemang i östra Nyland

Evenemangen i byarna är en viktig del av gemenskapen och den lokala kulturen. Fantastiska och speciella evenemang har ordnats i östliga Nyland under det senaste året och i år. Nu belönas ett lyckat byaevenemang.Läs mera »
05.05.2025 kl. 12:40

Kvarkens skärgård – Hur påverkar turismen dig och din by?

Projektet Kvarken-Be my guest har som mål att utveckla en mer hållbar, tillgänglig och gästvänlig turism i världsarvsområdet Kvarkens skärgård. Genom att svara på en enkät, kan du påverka utvecklingen.Läs mera »
29.04.2025 kl. 13:21