Rejpelt är Månadens by i Österbotten

12.05.2023 kl. 09:00
Rejpelt är den största byn i Vörå. Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu jobbpendlar en del bybor till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå.

Vi syns på Bjärji!

Var ska en artikel om Rejpelt by börja, om inte på Storberget. Mitt på Storberget, Bjärji, står byns föreningshus med det kännspaka smala gröna tornet. Här finns paviljongen, vars runda golv har nötts av dansglada österbottningar, och Fädernegården som berättar om byns historia. Runt berget går ett motionsspår som nyligen rustats upp.

Rejpelt är den största byn i Vörå. För knappt hundra år sedan fanns en tätt bebyggd bykärna i Leistus, Storby och Pörnullbacken, men i och med nyskiftet på 1930-talet flyttades hälften av gårdarna ut till andra delar av byn. I dag står många gårdar tomma. Flyttvågen gick först till Amerika, sedan till Sverige, södra Finland eller bara till Vasa. De flesta byborna har släktingar i Sverige och USA.

Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu finns ett femtontal aktiva bönder i byn, och en handfull av dem har nötboskap, grisar eller pälsdjur. En del bybor jobbpendlar till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå. Två framgångsrika byggföretag kommer från Rejpelt, Byggtjänst H-E Storlund och Simons Hus/Simons Element. Storlunds har bland annat byggt Fiskets Hus i Vasa. Simons Hus, som har ett femtiotal anställda, levererar huspaket till hela landet.

Bosättning redan på järnåldern

Ortnamnet Rejpelt, på finska Rekipelto, finns nedtecknat redan 1543. Det finns skrivet i olika versioner på 1500-talet: Rekepeltt, Rekenpeltt, Reikepelt, Rekypeltby och Rekipeldo by. Som många andra namn i trakten har det finskt ursprung. Pelto betyder åker, medan förledens betydelse är oklar.

Men det har bott folk här i trakten mycket tidigare än så. Arkeologiska utgrävningar på Pörnullbacken och Kaparkullen inom en halv kilometer från Storberget visar att det fanns bosättning där under största delen av järnåldern. De intensivaste bosättningsfaserna inföll på 300- och 400- talet, och på 600- och 700-talet, då det antagligen var en hel by på Pörnullbacken. Då Rejpelt skola byggdes på Kaparkullen 1893 hittades flera järnåldersfynd, bland annat vapen, glaspärlor och bronssmycken. Också skolan är historia i dag. Den stängdes 2020 och eleverna flyttades till Koskeby skola i centrum av Vörå.

Vandring i facklornas sken

Rejpelt Hembygdsförening är den samlande kraften i byn. I fjol satsade föreningen stort på att rusta upp det 1,5 kilometer långa motionsspåret som går runt Storberget. Det invigdes i slutet av oktober med Fackelrundan, då ett hundratal personer gick eller sprang runt spåret i skymningen i facklornas sken. Dagen därpå var det både terrängritt med käpphästar och ett motionslopp för barn och unga.

Tanken är att motionsspåret ska vara tillgängligt för alla. Det är möjligt att gå rundan med barnvagn. Många vandrare har hittat hit, både bybor och folk längre ifrån. Föreningen planerar också att rusta upp en längre vandringsled längs den gamla kyrkstigen till Storkyro.

Soldat Munter bodde här

Också hembygdsmuseet Fädernegården och Munters torp är väl värda ett besök. Bostadshuset på Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga byggd i Leistus 1852. Här finns också en loftbod, där gårdens unga flickor bodde sommartid, en liten bod inredd till skomakarverkstad, en sädesbod och en ria. Byggnaderna är hitflyttade från olika delar av Rejpelt, förutom väderkvarnen som kommer från Korsnäs.

Ett stycke från Fädernegården står soldattorpet Munters torp. Torpets sista invånare var småbarnslärarinnan Maria Munter. Hon avled 96 år gammal 1972, och inredningen är bevarad som den var vid hennes död. Maria Munters morfar var Johan Munter, soldat nummer 80 i Kungliga Österbottens regemente. Johan Munter stupade i Finska kriget 1808, och det sägs att han var förebild för soldaten Munter i Fänrik Ståls sägner av J. L. Runeberg.

Under Vörådagarna i början av juli är Fädernegården och Munters torp öppna för allmänheten, övriga tider är det möjligt att besöka dem enligt överenskommelse. Vörådagarnas huvudfest den 9 juli hålls i år på Storberget.

Föreningshuset är en omtyckt lokal sommartid för bröllopsfester, födelsedagskalas, släktträffar och andra sammankomster. Köket är välutrustat, och det finns en festservis som också går att hyra.

Ett återkommande evenemang på Storberget är Veteranbilsträffen i augusti. Då kommer en hel karavan med amerikanare och andra gamla bilar rullande från Vasa. Den stämningsfulla Fackelrundan ser också ut att bli en tradition.

Vi syns på Bjärji!

Lotta Moring

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för maj är från webbplatsen aktion.fi.

Rejpelt bys föreningshus                                                                                                      Foto: Olav Westlin

Bobäck i Kyrkslätt är Årets by i Nyland 2025

Byn Bobäck i Kyrkslätt har utsetts till Årets by i Nyland 2025. Denna utmärkelse är ett bevis på styrkan i frivilligarbetet och lagandan. Invånarna i Bobäck känner varandra väl och deltar aktivt i byns evenemang och utveckling.Läs mera »
17.02.2025 kl. 12:04

Nu lyfts föreningarnas betydelse för landsbygdens livskraft

Nu söks föreningar som aktivt främjar de olika dimensionerna av hållbar utveckling – ekologiska, ekonomiska och sociala. Målet med projektet Landsbyggare för föreningar är bl.a. att lyfta fram effekterna av deras arbete.Läs mera »
13.02.2025 kl. 11:57

Webbinarium om hållbarhet och info om Hållbarhetsveckan

Under våren arrangeras ett webbinarium om hållbarhet och ett infotillfälle om höstens Hållbarhetsvecka. Preliminära datum är för webbinariet 3.4 och för Hållbarhetsveckans info 4.4.Läs mera »
10.02.2025 kl. 14:27

Kampanj vill uppmuntra dig till engagemang i ditt lokalsamhälle

Genom Förbundsarenans kampanj Engagera 2025 vill vi Svenskfinlands Byar uppmuntrar dig att upptäcka kraften i gemenskapen och engagera dig i din byaförening! Att vara en del av en byaförening handlar om mer än möten.Läs mera »
10.02.2025 kl. 12:38

Podd: Beredskap på byanivån

Lär dig mer om beredskap på byanivå – nytt poddavsnitt ute nu!Läs mera »
07.02.2025 kl. 15:04

Nedskärningarna inom Yle bekymrar Finlands byar

Yles roll som leverantör av regionala nyheter och kultur är oersättlig och dess uppdrag är att ge service åt alla finländare – både invånare i storstäder och människor i byar och glesbygd. Kan Yle vara rikstäckande trots nedskärningar?Läs mera »
06.02.2025 kl. 14:34

Årets första nyhetsbrev från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt första nyhetsbrev för i år. Här kan du läsa om exempelvis beredskap, framtid, påverkan, EU-parlamentariker, sommarbröllop och aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
06.02.2025 kl. 11:40

Kom och hör mera om ”SMARTA BYAR”!

Vad betyder ”Smarta byar” i praktiken och hur kan man på det lokala planet söka om finansiering? Om det här låter intressant så kan du delta, fysiskt eller på distans, i ett informationstillfälle 18.2 på Norrvalla i Vörå.Läs mera »
27.01.2025 kl. 12:03

Livskraft och tillgängliga tjänster i fokus i vårens valprogram

Finlands Byar publicerade sina program för kommunal- och välfärdsområdesvalen – livskraft och tillgängliga tjänster!Läs mera »
23.01.2025 kl. 10:49

Årets Unga Lokala Aktör 2025 sökes!

Känner ni någon som har gjort en betydande och långsiktig insats för byaverksamheten? Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar efterlyser årligen Årets Unga Lokala Aktör som ska vara under 30 år. Läs mera »
22.01.2025 kl. 12:08

Vad vill de som flyttar till landet egentligen ha?

Nästan hälften av de knappt tusen tillfrågade i enkäten övervägde att flytta till landet och sju procent var intresserade av multilokalitets boende. De flesta svaranden föredrar stadsnära landsbygd.Läs mera »
15.01.2025 kl. 13:58

Pomoväst söker ny verksamhetsledare

Är du en person med ”huvudet uppe i molnen och fötterna på jorden”? Har du ett brett nätverk som du ständigt bygger vidare på? Om bland annat det här passar in på dig kan du kolla Pomovästs annons.Läs mera »
15.01.2025 kl. 11:10

Anmälningar till Årets nyländska by 2025 tas emot

Ifall din by är aktiv, innovativ och fungerar planmässigt kan den bli vald till Årets by i Nyland. Nylands Byar rf och SILMU-byar söker tillsammans sådana byar. Ansökningstiden till Årets by 2025 är öppen till 3.2.2025.Läs mera »
13.01.2025 kl. 13:31

Ansök om nationella forsknings- och utvecklingsprojekt!

Finansiering för nationella forsknings- och utvecklingsprojekt på landsbygden kan sökas senast den 14 februari 2025 inom fyra olika teman, varav ett är joker, som har ett öppet tema.Läs mera »
10.01.2025 kl. 13:56

Finlands Byar har publicerat sina valprogram

Söndagen den 13 april 2025 hålls kommunalvalet och välfärdsområdesvalet samtidigt. Inför valen har Finlands Byar publicerat sitta valprogramspunkter för landsbygden.Läs mera »
10.01.2025 kl. 11:52

Webbinarium om ungdomars första steg till entreprenörskap

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar håller ett webbinarium den 16 januari om ungdomars första steg för entreprenörskap. Webbinariet är öppet för alla intresserade av ämnet.Läs mera »
03.01.2025 kl. 13:07

Nora Backlund utsedd till Årets hållbarhetsaktör 2024

Nora Backlund, specialsakkunnig vid Svenska lantbrukssällskapens förbund och ansvarig för koordineringen av Hållbarhetsveckan, tilldelades utmärkelsen Årets hållbarhetsaktör av Helsingfors Ekonomers, Hållbarhetsekonomer. Läs mera »
17.12.2024 kl. 09:43

Policy Lab – koordinering av landsbygdsutvecklingen i EU

Seminariet Policy Action Lab, som hölls 28.11 i Bryssel och organiserades av Rural Pact, handlade i huvudsak om olika redskap för att koordinera de olika EU-fondernas arbete på landsbygden. Läs mera »
12.12.2024 kl. 09:51

Öppna Julbyar för med sig julmagi till byar i hela Finland

Över 400 byar deltar redan i evenemanget Öppna Julbyar och antalet byar ökar för varje dag. I år kan julstämningen återigen hittas i byarna med traditionella marknader, försäljning, konserter med mera.Läs mera »
26.11.2024 kl. 09:55

Landsbygden är full av möjligheter

Syftet med projektet Landsbyggare har varit att skapa en mer positiv bild av landsbygden och entreprenörsklimatet och sålunda skapas en attraktiv plats som lockar kapital, kompetens och drivkraft.Läs mera »
22.11.2024 kl. 12:53

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt

Vad har det kommande året att ge när det gäller finansiering för EU:s jordbruk och landsbygd? Finns ännu djärvare steg framåt mot en hållbar och livskraftig landsbygd? Läs landsbygdskommunikatörernas nyhetsbrev!Läs mera »
22.11.2024 kl. 10:16

Läs beredskapsguiden från inrikesministeriet!

Beredskap innebär att förbereda sig inför olika störningar, kriser och undantagsförhållanden. Finlands Byar rekommenderar alla att läsa beredskapsguiden. Guiden kan exempelvis användas på ett möte i byaföreningen.Läs mera »
20.11.2024 kl. 13:22

Håll byarna utanför kommunala nedskärningar!

Efter att välfärdsområdena tog över social- och hälsovården från kommunerna, så är den största helheten för dem bildningstjänster och andra livskraftsfaktorer. Tyvärr riktas blicken mot byarna, vid anpassningsåtgärder.Läs mera »
19.11.2024 kl. 13:05

Sprid julstämningen från er by till alla!

Nu är det dags att registrera ert evenemang för det nationella Öppna Julbyar-evenemanget! Oavsett om det är exempelvis en julmarknad, en tomtestig eller ett gemensamt sångtillfälle, så kommer Öppna Julbyar med julstämning.Läs mera »
18.11.2024 kl. 13:06

Föreningshus behöver inte ha laddningsställen för elbilar

Utrymmen som är i allmänt bruk, förutsätts enligt en ny lag installera laddningsställen för elbilar vid minst 20 parkeringsplatser. Föreningshus faller emellertid in under ett undantag i lagen som gäller mikroföretag.Läs mera »
15.11.2024 kl. 12:06