Rejpelt är Månadens by i Österbotten

12.05.2023 kl. 09:00
Rejpelt är den största byn i Vörå. Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu jobbpendlar en del bybor till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå.

Vi syns på Bjärji!

Var ska en artikel om Rejpelt by börja, om inte på Storberget. Mitt på Storberget, Bjärji, står byns föreningshus med det kännspaka smala gröna tornet. Här finns paviljongen, vars runda golv har nötts av dansglada österbottningar, och Fädernegården som berättar om byns historia. Runt berget går ett motionsspår som nyligen rustats upp.

Rejpelt är den största byn i Vörå. För knappt hundra år sedan fanns en tätt bebyggd bykärna i Leistus, Storby och Pörnullbacken, men i och med nyskiftet på 1930-talet flyttades hälften av gårdarna ut till andra delar av byn. I dag står många gårdar tomma. Flyttvågen gick först till Amerika, sedan till Sverige, södra Finland eller bara till Vasa. De flesta byborna har släktingar i Sverige och USA.

Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu finns ett femtontal aktiva bönder i byn, och en handfull av dem har nötboskap, grisar eller pälsdjur. En del bybor jobbpendlar till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå. Två framgångsrika byggföretag kommer från Rejpelt, Byggtjänst H-E Storlund och Simons Hus/Simons Element. Storlunds har bland annat byggt Fiskets Hus i Vasa. Simons Hus, som har ett femtiotal anställda, levererar huspaket till hela landet.

Bosättning redan på järnåldern

Ortnamnet Rejpelt, på finska Rekipelto, finns nedtecknat redan 1543. Det finns skrivet i olika versioner på 1500-talet: Rekepeltt, Rekenpeltt, Reikepelt, Rekypeltby och Rekipeldo by. Som många andra namn i trakten har det finskt ursprung. Pelto betyder åker, medan förledens betydelse är oklar.

Men det har bott folk här i trakten mycket tidigare än så. Arkeologiska utgrävningar på Pörnullbacken och Kaparkullen inom en halv kilometer från Storberget visar att det fanns bosättning där under största delen av järnåldern. De intensivaste bosättningsfaserna inföll på 300- och 400- talet, och på 600- och 700-talet, då det antagligen var en hel by på Pörnullbacken. Då Rejpelt skola byggdes på Kaparkullen 1893 hittades flera järnåldersfynd, bland annat vapen, glaspärlor och bronssmycken. Också skolan är historia i dag. Den stängdes 2020 och eleverna flyttades till Koskeby skola i centrum av Vörå.

Vandring i facklornas sken

Rejpelt Hembygdsförening är den samlande kraften i byn. I fjol satsade föreningen stort på att rusta upp det 1,5 kilometer långa motionsspåret som går runt Storberget. Det invigdes i slutet av oktober med Fackelrundan, då ett hundratal personer gick eller sprang runt spåret i skymningen i facklornas sken. Dagen därpå var det både terrängritt med käpphästar och ett motionslopp för barn och unga.

Tanken är att motionsspåret ska vara tillgängligt för alla. Det är möjligt att gå rundan med barnvagn. Många vandrare har hittat hit, både bybor och folk längre ifrån. Föreningen planerar också att rusta upp en längre vandringsled längs den gamla kyrkstigen till Storkyro.

Soldat Munter bodde här

Också hembygdsmuseet Fädernegården och Munters torp är väl värda ett besök. Bostadshuset på Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga byggd i Leistus 1852. Här finns också en loftbod, där gårdens unga flickor bodde sommartid, en liten bod inredd till skomakarverkstad, en sädesbod och en ria. Byggnaderna är hitflyttade från olika delar av Rejpelt, förutom väderkvarnen som kommer från Korsnäs.

Ett stycke från Fädernegården står soldattorpet Munters torp. Torpets sista invånare var småbarnslärarinnan Maria Munter. Hon avled 96 år gammal 1972, och inredningen är bevarad som den var vid hennes död. Maria Munters morfar var Johan Munter, soldat nummer 80 i Kungliga Österbottens regemente. Johan Munter stupade i Finska kriget 1808, och det sägs att han var förebild för soldaten Munter i Fänrik Ståls sägner av J. L. Runeberg.

Under Vörådagarna i början av juli är Fädernegården och Munters torp öppna för allmänheten, övriga tider är det möjligt att besöka dem enligt överenskommelse. Vörådagarnas huvudfest den 9 juli hålls i år på Storberget.

Föreningshuset är en omtyckt lokal sommartid för bröllopsfester, födelsedagskalas, släktträffar och andra sammankomster. Köket är välutrustat, och det finns en festservis som också går att hyra.

Ett återkommande evenemang på Storberget är Veteranbilsträffen i augusti. Då kommer en hel karavan med amerikanare och andra gamla bilar rullande från Vasa. Den stämningsfulla Fackelrundan ser också ut att bli en tradition.

Vi syns på Bjärji!

Lotta Moring

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för maj är från webbplatsen aktion.fi.

Rejpelt bys föreningshus                                                                                                      Foto: Olav Westlin

Tillsammans för ungas lärande och hållbara landsbygder på SuomiAreena 2024

Svenskfinlands Byar deltar tillsammans med Finlands svenska 4H på SuomiAreena 2024 i Björneborg onsdagen den 26 juni. Under det gemensamma temat "Tillsammans för hållbara landsbygder" betonar Fs4H vikten av ungas hållbara lärande inom 4H, arbetslivsfärdigheter och sysselsättning. Svenskfinlands Byar lyfter byagemenskapens roll för ett hållbart lokalsamhälle där alla är inkluderade. Läs mera »
17.06.2024 kl. 15:03

Byacoachning – ordna ett lyckat evenemang!

Byacoachning® är ett utbildningskoncept som producerats för Finlands Byar rf som stöd för byaverksamheten. Mer om byacoachning och andra nyheter finns i Finlands Byars senaste Uutiskirje.Läs mera »
14.06.2024 kl. 11:17

Öppna Byars evenemang – 650 gånger tack!

Öppna Byars dag bjöd på 650 evenemang i byarna. Framgångssagor blir inte till av sig själva. Byarna och deras föreningar utförde en fantastisk arbetsinsats för ett lyckat evenemang.Läs mera »
12.06.2024 kl. 11:07

Nurmes värd för Landsbygdsparlamentet

Finlands största idéfestival bjuder in till landsbygdssamtal i Nurmes i september – Svenskfinlands Byar är medarrangör för en svenskspråkig workshop om beredskap i vardagen och trygghet i byn.Läs mera »
11.06.2024 kl. 10:55

Finlands Byar – ändringar på posten som verksamhetsledare

Verksamhetsledaren för Finlands Byar Aleksi Koivisto lämnar sin tjänst före juli. Koivisto och styrelsen för Finlands Byar har kommit överens vid styrelsemötet 28.5 att Koivisto lämnar uppdraget som verksamhetsledare 15.6.Läs mera »
07.06.2024 kl. 10:24

Landsbygdsforskarträffen i Idensalmi hålls i augusti

Landsbygdsforskarträffen i Runni, Idensalmi hålls 28-29.8. Temat är landsbygden i en värld av kriser. Det finns ännu tid att lämna förslag som ett arbetsgruppsförslag. Förslagens abstrakt ska vara inlämnade senast 7.6.Läs mera »
05.06.2024 kl. 13:17

Rural Pact – ett nytt redskap för landsbygdsutvecklingen inom EU

Det som är nytt med Rural Pact är att man strävar till att få alla betydelsefulla sektorer, organ och olika nivåer att samarbeta för landsbygden, trots att aktörernas uppdrag inte nödvändigtvis handlar om landsbygdsfrågor.Läs mera »
04.06.2024 kl. 12:25

Turista lokalt på Öppna Byarnas dag

Öppna Byar är Finlands största publika händelse med över 600 evenemang i hela landet. Den 8 juni är det dags för årets tillställning. På evenemangsdagen kan du göra en lokal utflykt till byar och delta i jippon.Läs mera »
03.06.2024 kl. 07:29

Västerbotten värd för Landsbygdsriksdagen 2026

Landsbygdsriksdagen anordnas återkommande av Hela Sverige ska leva sedan 1989 och är en av de största mötesplatserna i Europa för landsbygdsfrågor. Följande gång samlas man år 2026 i Skellefteå, Västerbotten.Läs mera »
27.05.2024 kl. 12:38

Ett nytt Uutiskirje från Finlands Byar

I Finlands Byars senaste nyhetsbrev ingår bl.a. en text om Årets by på riksplanet som är Puhos i Norra Karelen. Vidare ges info om Öppna Byar, info om Finlands Byars byaklubb, EU-valet med mera.Läs mera »
23.05.2024 kl. 11:06

Finlands Byar direktsänder i dag sin EU-valpanel

I paneldebatten deltar fem kandidater till EU-parlamentet. Tillställningen öppnas av Finlands Byars ordförande Arto Pirttilahtii och det som debatteras är EU och byarna – tillsammans mot en hållbarare framtid.Läs mera »
22.05.2024 kl. 12:14

Nu finns preliminärt program för Landsbygdsriksdagen i Korsholm!

Det preliminära programmet för den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen i Korsholm 23-24.10 upptar paneldiskussion, kreativa workshopar med Strömsös Lee Esselström, Songwriters of Kvarken med mera.Läs mera »
21.05.2024 kl. 14:02

Byaföreningar – Anmälan till Öppna Byar är förlängd till 31.5!

Varmt välkomna att delta i den riksomfattande byafesten Öppna Byarnas dag! Anmälan har förlängts till den 31 1maj. Deltagande arrangemang finns nu publicerad på evenemangskartan.Läs mera »
17.05.2024 kl. 10:31

Webbinarium om att göra sommarstugan till hem

Webbinariet Mökistä kodiksi förklarar hur en sommarstuga kan göras om till permanent bostad: vad som krävs vad gäller byggnaden och vilken typ av tillståndsförfarande som behövs.Läs mera »
16.05.2024 kl. 13:50

En lokal EU-beslutsfattare kan vara din granne

I styrelserna för 53 Leader-grupper finns ca tusen aktiva beslutsfattare som väljer projekt för det egna området. Leader är ett verktyg för lokal utveckling som för beslutsfattandet om EU:s landsbygdsfinansiering närmare oss alla.Läs mera »
15.05.2024 kl. 12:28

Unga om nedskärningar inom landsbygdsfinansiering

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar har gjort ett ställningstagande angående regeringens planerade nedskärningar i landsbygdsfinansieringen. Nedskärningarna har väckt oro bland landsbygdsungdomar.Läs mera »
14.05.2024 kl. 13:05

Finlands Byars EU-valprogram är publicerat

Finlands Byar har publicerat sitt valprogram inför EU-valet. Valprogrammet upptar förslag på lösningar från 3500 byaföreningar och 53 LEADER-grupper för en gemensam utveckling av EU.Läs mera »
13.05.2024 kl. 13:10

Diskussionstillfälle om den landsbygdspolitiska lägesbilden

Evenemanget Landsbygdspolitisk lägesbild – presentation och diskussionstillfälle hålls 6.6. Programmet upptar bl.a. lägesbilden på landsbygden och i skärgården med hänsyn till exempelvis vardag och boende med mera.Läs mera »
10.05.2024 kl. 13:49

Samarbetsparter för KyläAreena 2025 sökes!

KyläAreena är ett förnyat diskussions- och byaevenemang som Finlands Byar ordnar med huvudansvar för evenemanget och finansiering. Men för kvällstillställningar och utflykter behöver vi lokala experter. Läs mera »
06.05.2024 kl. 13:24

Byaföreningar – Kom ihåg anmälan till Öppna Byarnas dag!

På Öppna Byarnas dag den 8 juni öppnar byarna sina dörrar och arrangerar ett mångsidigt program. Er by inbjuds till denna nationella byafest, som arrangeras för tionde gången! Anmälan är öppen till den 12 maj.Läs mera »
03.05.2024 kl. 11:26

Unik undersökning presenteras på svenska Landsbygdsriksdagen

Under Landsbygdsriksdagen i maj presenteras en opinionsundersökning där man ställt frågor till landsbygdsbor om hur de ser på livet, politiken och ansvarsfördelningen mellan det offentliga och sin egen roll för platsutveckling.Läs mera »
30.04.2024 kl. 11:33

Bli medlem i Finlands Byars Byaklubb!

Som byaklubbsmedlem är du understödjande medlem i Finlands Byar och blir en del av de lokala utvecklarnas nätverk. Som medlem kan du delta i de evenemang, utbildningar och sammankomster som Finlands Byar anordnar.Läs mera »
29.04.2024 kl. 12:57

Venla Anttila kampanjkoordinator för Finlands Byar

Medianom Venla Anttila har valts till kampanjkoordinator för Finlands Byar. Anttila, genomför kommunikationsprojektet Kylien Ääni 2024 och hjälper Finlands Byar i kampanj- och kommunikationsprojekt.Läs mera »
26.04.2024 kl. 12:02

Webbinarier om samhälleligt företagande

Ta del av webbinarieserien om samhälleligt företagande. Den första delen hålls 24.4, medan den andra och sista delen hålls 6.5. Ett samhälleligt företagande har något slag av samhälleligt, socialt eller ekologiskt mål.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:59

Puhos i Norra Karelen är Årets by i Finland

Årets by Puhos har 600 invånare och en egen idyllisk byskola. Denna livskraftiga by ligger i Kides i landskapet Norra Karelens. Svenskfinlands Byar gratulerar till utnämningen.Läs mera »
18.04.2024 kl. 13:22