Molpe – Månadens by i Österbotten

07.06.2023 kl. 10:00
Molpe by, som ligger på Finlands västkust, hör till i Korsnäs kommun – en av världens mest svenskspråkiga kommuner. I Molpe bor det knappa 600 personer, men under sommaren dubbleras invånarantalet.

Välkommen till Molpe by!

Molpe ligger på Finlands västkust, cirka 30 minuter söder om Vasa. Molpe är en by i Korsnäs kommun, en av världens mest svenskspråkiga kommuner. I byn bor det knappa 600 personer, men under sommaren dubbleras invånarantalet eftersom mer än hälften av kommunens alla sommarstugor finns i Molpe. Molpeborna kallas Tulavippor.

Molpe befolkades troligen på 1200-talet av fiskare och fångstmän från Sverige som anlade fiskeläger på denna sida av Kvarken. På 1870-talet började Molpeborna ”segla ved och sand” till Vasa och verksamheten tilltog vartefter behovet av brännved ökade i Vasa. Vedtransporterna var den tidens specialnäring i Molpe. Ända fram till 1950-talet var ved- och sandtransporterna i gång med speciella båtar som kallades ”haxar” eller ”vedhaxar”. Som mest fanns ett 15-tal ”haxar” i byn på 1920 och 1930-talet. Denna transportnäring sysselsatte ett 50-tal bybor på den tiden. Jobbet på en vedhax var ett slitsamt och tungt arbete, ja rent av ett ”syndastraff” ansåg en del ungdomar.

Molpe var också (ö)känd för smuggling av kaffe och sprit. Både män och kvinnor var inblandade. Fiskarna ägde båtar och kände till farleder och gömställen i skärgården där varorna kunde gömmas innan de transporterades i mindre mängder till fastlandet och såldes. Inkomsterna som smugglingen gav hjälpte kustbefolkningen. Det sägs att många hus i Molpe blev byggda tack vare smugglingen. De första bilarna inhandlades också med dessa pengar.

Namnet Molpe har skrivits på många olika sätt och i en urkund från 1491 skrevs byns namn som Mockepää. Senare har namnen Måitäpä, Moikepä, Moickopä och Moijckipä använts. Dessa benämningar utvecklades så att på 1800-talet skrevs byns namn som Moikipää eller Moikepää. I talspråk användes Moipe och Moippe. Namnet Moikipää användes från 1905 i poststämpeln fram till 1960-talet. Namnet Molpe hade börjat användas allmänt då och Korsnäs kommun anhöll om att byns namn ska ändras till Molpe i början på 1960-talet. Postverket tog i bruk namnet Molpe den 1 januari 1963 och Lantmäteristyrelsen beslöt om namnändringen den 19 mars 1964. Namnet Moikipää lever dock kvar hos en del finskspråkiga, men det officiella namnet är i dag Molpe på både svenska och finska.

I Molpe har man alltid sysselsatt sig själv. Pälsfarmningen kom tidigt till byn och har varit en av förutsättningarna för att de företagsamma Molpeborna har kunnat leva gott och bo kvar i Molpe. Idag finns det få pälsfarmer kvar. Däremot finns det väldigt många företag i byn och inom olika branscher. I byn finns det företag som jobbar med att tillverka remmare, flytbryggor, vapensmed, taxi, metallföretag, bil- och karosseriverkstäder, städ- och fastighetsservice, byggfirmor, transportföretag, restaurang, jordbyggnadsföretag, VVS-firma, växthus, It-företag, bokföringsbyråer, hårfrisörer, fiskare m.fl. Av de Molpebor som inte är företagare pendlar de flesta till närliggande kommuner eller städer. Flygfältet i Vasa är endast 25 minuters väg från Molpe, så städer som Helsingfors och Stockholm når du på mindre än två timmar.

Företagsamheten har alltid varit kännetecken för byn. Man övervägde gatubelysning redan 1937 och byn bildade eget elbolag, Molpe Elektricitetsandelslag. Molpe Vatten Ab grundades 1965 som ett av de första vattenverken i Österbotten. Molpe Ungdomsförening har varit initiativtagare till både Molpe simstrand på 1960-talet och det som blev restaurang Strand-Mölle i början av 1990-talet. I Molpe byggdes Finlands första vindkraftspark med fyra vindmöllor, Ella, Bella, Stella och Hella (transformatorn hette Helge). Parken invigdes i november 1991 och producerade el i många år. Möllorna blev till sist föråldrade och utslitna och monterades ner 2017. Och många får ännu en glansig blick då de tänker på anrika rockfestivalen SÖU-Rock eller Molpe-Rock som det kom att kallas i folkmun. Festivalen ordnades under 1980-talet för att sen få en (nästan) lika stor framgång med SÖU-Rock Rewival under 2000-talet.

Molpe är en föreningstät by. Föreningslivet är en fantastisk inkörsport för nyinflyttade att börja lära känna byn och Molpeborna. Molpeborna är också känd för sin talkoanda. Molpe Uf:s områden, Waterloo friluftsområde, Havsbastun Stormlyktan och mycket annat har byggts med enorma talkoinsatser av byns invånare.

Föreningar i byn: Understödsföreningen för Molpe By, Molpe Ungdomsförening, Molpe Marthaförening, Molpe jaktförening, Molpe fiskargille, Molpe bönehusförening, Molpe sjöräddare, Molpe bys skifteslag, Molpe motorklubb samt föräldraföreningarna för Molpe Hem & Skola och daghemmet Molpe Tulavippan

Molpe sjuder av skärgårdsliv, evenemang och aktiviteter året om. Speciellt under sommarhalvåret är närheten till havet mycket populärt. Den soliga simstranden samt Molpe strömmen med sitt naturfagra läge lockar folk från när och fjärran till byn. Man kan dansa vid Molpe paviljong, gå på sommarfester, äta på restaurangen vid havet, bada bastu året om i Stormlyktan, köpa bolla-glass, boka turer med ribbåt, besöka den gamla sjöbevakningsstationen Molpehällorna eller lära sig att paddla kajak. Fisk, grönsaker och andra lokala produkter hittar man till försäljning i byn. I Molpe finns två småbåtshamnar med tillhörande gästhamn. Med tanke på den stora aktiviteten vid och på sjön så känns det tryggt att Molpe Sjöräddare rf finns nära. De är i beredskap 24/7 under den isfria tiden av året. Vid Waterloo-friluftsområde, några kilometer söder om byn, finns vandringsled, intervalltrappa, skjutbana och boulebana sommartid.

Under vintern finns fina belysta skidspår. Även vid skolområdet finns möjligheter till rörelseglädje såsom utegym, linbana, fotbollsplan, tennisplan och hockeyrink. I Medborgarinstitutets regi ordnas ett flertal kurser av de mest varierande slag. De olika föreningarna i byn har också program året om. Mitt i byn finns en trevlig samlingsplats i form av Fias Inn, som är en gammal bondgård som Molpe Uf köpte 1990 och restaurerade på talko. Huset används i huvudsak av byns ungdomar under vinterhalvåret, men används också för olika evenemang som möten, födelsedagsfester m.m. Utbudet av aktiviteter är med andra ord väldigt stora i Molpe By.

Molpe är ett paradis för den som gillar att bo nära havet, utöva jakt och fiske, ägna sig åt olika aktiviteter eller bara njuta av byagemenskapen och den fina naturen. Många bor numera också året om på sina stugor. Här finns vattenledning, el, trådlöst bredband som gör det attraktivt att bo året om vid en havsstrand där naturen gör sig påmind varje minut.

”Kom till Molpe och svaja med oss, ifrån stress ska ni då komma loss. Här på stranden vi har vårt revir, sjung med oss och ni gladare blir”.
Utdrag ur Tulavipp sången med text av Anni Nyström

Text och bild sammanställt av Linda Backgren-Holm
Foto: Gunilla Andtfolk

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för juni är från webbplatsen aktion.fi.

Foto: Gunilla Andtfolk

Pojo kyrkoby är Årets nyländska by 2024

Årets by i Nyland 2024 är Pojo kyrkoby i Raseborg. I urvalsjuryns motiveringar lades vikt vid den ansenliga mängden, samt betydelsefulla verksamheten, som idkats i Årets nyländska by.Läs mera »
08.03.2024 kl. 13:14

Korsnäs kyrkby är Månadens by i Österbotten

Korsnäs kommun består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax. I Kyrkbyn finns bl.a. Hembygdsmuseet, Prästgårdsmuseet och kyrkan. I Kyrkbyn märker du av företagsamheten i kommunen.Läs mera »
08.03.2024 kl. 09:53

SILMU on the Road genomförs även i år

SILMU rf genomför även i år turnén SILMU on the Road. Syftet med kommun- och byarundan är att informera invånarna i föreningens verksamhetsområde om Leader-finansiering, byatjänster och nya utvecklingsprojekt. Läs mera »
07.03.2024 kl. 13:09

Pilotbyar sökes i Svenskfinland för ett smarta byar projekt

Alla intresserade svensk- eller tvåspråkiga byar i Svenskfinland kan anmäla sitt intresse att delta som pilotbyar i Svenskfinlands Byars smarta byar projekt. Byar kommer att väljas både i Österbotten, Åboland och Nyland.Läs mera »
06.03.2024 kl. 12:11

Öppna Byarnas dag hålls för tionde gången!

Er by bjuds in till den riksomfattande byafesten, som arrangeras för tionde gången den 8 juni 2024. Öppna Byar samlar cirka 150 000 besökare till byarna, vilket gör det till Finlands största byaevenemang.Läs mera »
06.03.2024 kl. 10:27

Landsbygdssäkring som stöd i välfärdsområdesbeslut

Effekterna av förändringar i välfärdsområdenas servicenätverk påverkar landsbygdsområden. Landsbygdssäkring som inkluderande metod ger stöd för beslutsfattande. Ta del av webbinariet om landsbygdssäkring den 19.3.Läs mera »
04.03.2024 kl. 12:41

Vårens Byadagar hålls i Messilä, Hollola

Vårens Byadagar 2024 hålls 17-18 april i Messilä, Hollola. Det är Finlands Byar som årligen ordnar Byadagar på våren och hösten för sitt kärnnätverk. Anmälan som är bindande görs senast 1 april. Läs mera »
29.02.2024 kl. 09:39

Björköby – Månadens by i Österbotten

Den äldsta urkunden om Björkö berättar om Björköbor på 1400-talet, men bosättning på ön har funnits redan tidigare. Björkö är en skärgårdsö som har präglats av jakt, fiske och småbruk. Idag bor ca 350 personer i byn.Läs mera »
27.02.2024 kl. 09:18

Diskussionstillfälle om den digitala tvåspråkigheten i Finland

Agenda-rapporten Sidan hittades ej – den digitala tvåspråkigheten i Finland presenteras under ett diskussionstillfälle som hålls 29.2 på Åbo Akademi i Vasa. Samma upplägg hålls i Åbo 27.2 på Villa Vinden.Läs mera »
26.02.2024 kl. 11:46

Främsta målen för Finlands Byars nye ordförande Arto Pirttilahti

Finlands Byars ordförande Arto Pirttilahti har intervjuats i föreningens Uutiskirje. Först på listan är att bekanta sig med Finlands Byars och medlemsorganisationernas verksamhet. Läs intervjun och annan info i nyhetsbrevet.Läs mera »
23.02.2024 kl. 13:25

Svenskfinlands Byars turné besöker Östnyland

Svenskfinlands Byars turné om gemenskap och delaktighet besöker Östnyland tisdagen den 19 mars kl. 18-20.30. Tillfället hålls i Sibbo i föreningslokalen Viljan, Kurkisvägen 3. En kväll med trevlig samvaro och diskussioner utlovas.Läs mera »
20.02.2024 kl. 13:44

Workshop om finansiering och bidrag

Har din förening ett projekt eller en projektplan som behöver finansiering? Delta i workshopen om finansiering och bidrag som hålls på två platser, i Helsingfors 29.2 och i Vasa 9.3. Man kan även delta via zoom.Läs mera »
20.02.2024 kl. 11:42

En mobil välfärdsstation presenterades vid riksdagshuset

Finlands Byar rf föreslår att social- och hälsovårdsministeriet beviljar bidrag för mobila tjänster. Det här skedde i samband med att Mallu-bilen, visades upp vid riksdagshuset på vändagen.Läs mera »
19.02.2024 kl. 11:37

Från kalas till kris i årets första nyhetsbrev från HSSL

Hela Sverige ska leva (HSSL) lyfter bl.a. upp i sitt nyhetsbrev att nedräkningen inför deras stora kalas Landsbygdsriksdagen 2024 pågår för fullt, samt vad forskningen säger om krisberedskap i landsbygder.Läs mera »
16.02.2024 kl. 10:32

Rapport om lokalt inflytande från HSSL

I denna rapport från Hela Sverige ska leva (HSSL) presenteras många goda exempel på hur civilsamhälle och kommun kan samverka, bygga tillit och skapa förutsättning för hållbara och inkluderande lokalsamhällen. Läs mera »
25.01.2024 kl. 12:16

Landsbygdsriksdagen hålls i Korsholm

Österbotten står i tur att arrangera den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som hålls för adertonde gången. Korsholms kommun utsågs bland de kommuner som visat intresse att vara mötesplats för evenemanget.Läs mera »
24.01.2024 kl. 12:22

Finlands Byar – ”göra tillsammans” är temat för år 2024

Finlands Byar har mycket på gång under året som har temat "göra tillsammans". I år är det även 10-års jubileum för Öppna Byarnas dag. Läs mer vad som planerats och övrigt i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
23.01.2024 kl. 11:36

Svenskfinlands Byar besöker Åboland

Svenskfinlands Byars turné om gemenskap och delaktighet besöker Kimitoön torsdag den 1 februari 2024 kl. 18-20. Platsen för tillfället är vid Bjärkas Golf, Västanfjärdsvägen 655, Nivelax.Läs mera »
16.01.2024 kl. 11:30

Förlängd ansökningstid för deltagande i Årets nyländska by

Uttagningen av Årets by i Nyland är öppen för alla byar i Nyland och förslaget kan lämnas in av en förening eller sammanslutning som verkar i byn. Ansökningstiden är förlängd till 19 februari.Läs mera »
10.01.2024 kl. 10:54

Pjelax är Månadens by i Österbotten

Ungefär 10 kilometer från Närpes centrum ligger Pjelax by med ca 400 invånare. Pjelax är en levande by, med bland annat byabutik, byagård, paviljong, lågstadieskola och dagis, Byabutiken är uppskattad av byborna.Läs mera »
08.01.2024 kl. 13:29

Ansök om forsknings- och utvecklingsprojekt!

Finansiering för nationella forsknings- och utvecklingsprojekt på landsbygden kan sökas inom teman som bobarhet, integration och öppenhet, offentliga serviceåtaganden och förändringar i servicenätverket.Läs mera »
05.01.2024 kl. 11:30

Landsbygdsnätverksenheten – axplock från året som gått

Nätverkskoordinator Ann-Sofi Backgren ger axplock gällande svenskspråkig information, samt tips och idéer från året som gått, men även lite information om det som komma ska år 2024.Läs mera »
28.12.2023 kl. 12:52

Andra nyhetsbrevet från landsbygdskommunikatörerna

Landsbygdskommunikatörernas andra nyhetsbrev innehåller bland annat info om en träff för landsbygdskommunikatörer 12.1.2024, kampanjer och plock från kommunikationen år 2023 och kommunikationsplaner för 2024.Läs mera »
20.12.2023 kl. 12:51

Följ nedräkningen inför svenska Landsbygdsriksdagen!

Via ett nyhetsbrev kan du kan följa med nedräkningen för Landsbygdsriksdagen i Sörmland den 24-26 maj 2024. I det första utskicket kan du bl.a. läsa om programmet och 100 skäl för att fara till *Sörmland.Läs mera »
18.12.2023 kl. 12:38

HSSL blickar tillbaka på året som gått

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) ser tillbaka på landsbygdsåret som gått. Bland annat avslöjar man i nyhetsbrevet vad som finns överst på deras önskelista – och vilken julklapp ingen vill ha men ändå behöver.Läs mera »
18.12.2023 kl. 10:55