Korsnäs kyrkby är Månadens by i Österbotten

08.03.2024 kl. 09:53
Korsnäs kommun består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax. I Kyrkbyn finns bl.a. Hembygdsmuseet, Prästgårdsmuseet och kyrkan. I Kyrkbyn märker du av företagsamheten i kommunen.

Korsnäs – Finlands västligaste fastlandskommun, tidigare världens svenskaste kommun, består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax.

Kanske har du hört talas om den unika Korsnäs-tröjan, den som innehåller både stickade och virkade bårder i glada färger? Vid Hembygdsmuseet i Korsnäs kyrkby finns en samling med både äldre och yngre versioner av tröjorna. Den äldsta Korsnäströjan i samlingen är från år 1864. I det största rummet i storstugan hittas traditionell inredning med brödstänger i taket, öppen spis och högsängar. Utanför byggnaden kan du pröva på den fina jungfrudansen. Hembygdsmuseet ordnar t.ex. hantverkardagar för barn och unga.

Intill Hembygdsmuseet hittar du Prästgårdsmuseet. Här kan du bekanta dig med hur ett prästhem såg ut under senare delen av 1800-talet. Här finns bl.a. tidstypiska tapeter, salong, biskopsrum, matsal och ett skolmuseum. Den traditionella lantdagen som ordnas på museiområdet i augusti lockar såväl kommuninvånare, som sommargäster och turister.

Ett stenkast från museiområdet reser sig den ståtliga träkyrkan, ritad av C. L. Engel. Kyrkan är byggd år 1831 i nyklassisk stil. Intill kyrkan finns klockstapeln från 1747 men som fått sitt nuvarande utseende omkring år 1860, samt kyrkparken med statyn föreställande stenbrytaren och hans hustru.

I anslutning till Strandvägen finns ungdomslokalen och här ordnas barndisco, pubkvällar, privata tillställningar, möten, loppis osv. Ungdoms- och byaföreningen är en av många aktiva föreningar. I Korsnäs finns också bl.a. IF Fyren, Korsnäs 4H, fotbollsföreningar, Västkustryttarna, Lions, hembygdsförening, scoutkår och pensionärsförening.

Intill Strandvägen ligger också den nya kommungården som invigdes i juni 2023. Tidigare huserade Korsnäs kurscenters studerande här men idag är byggnaden renoverad och omgjord till en välfungerande kommungård där hållbarhet är en viktig aspekt.

I Korsnäs finns också ett aktivt och engagerat bibliotek. Här kan du förstås låna böcker, men biblioteket fungerar också som en naturlig mötesplats för bl.a. konstutställningar, teaterföreställningar, föreningsmöten, stickcafé m.m.

Ungdomsverksamhet ordnas en gång i veckan av kommunen, många gånger i samarbete med församlingen och biblioteket. Ibland ordnas aktiviteter i ungdomsverkstaden och ibland erbjuds filmkvällar eller helt andra aktiviteter i biblioteket eller församlingshemmet.

Korsnäs Arena invigdes för ett par år sedan och är i flitig användning av bl.a. skolelever, fotbollsspelare och friidrottare. Här ordnas idrottsskola i juni och knatteövningarna som ordnas sommartid är populära, speciellt bland de yngre barnen. För den som i stället vill besöka en vandringsled, spela boule eller discgolf, eller varför inte testa intervalltrappan, gäller det att ta en tur norrut där Waterloo fritidsområde ligger. Vintertid lämpar sig området mycket bra för skidträning.

Korsnäs kommun är känd för sin företagsamhet, något som du också kommer att märka då du rör dig i kyrkbyn. Här finns både större och mindre företag inom olika inriktningar och branscher. Ett aktuellt företagsområde är i dag det gamla gruvområdet som ligger strax norr om kyrkbyn, där företagare nu är intresserade av både provborrningar och energilagring. Också vindkraft till havs är högaktuellt i Korsnäs.

Det finns många orsaker till att besöka Korsnäs och såväl Euro Velo 10-cykelrutten som den ännu icke-certifierade St Olav Ostrobothnia är turer som tar dig inte bara genom Korsnäs by utan också vidare norrut eller söderut mot de angränsande byarna. Åker du däremot båt, kan du förtöja vid förslagsvis Storkorshamn, cirka 5 km utanför själva byacentrum.

Närheten till naturen, skogen och havet är en självklar del för Korsnäsborna och bidrar på samma sätt som dagis, skola och närservice till en levande och trygg hemby – ett ställe där man gärna bor!

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för mars är från webbplatsen aktion.fi.

Prastgardsmuseet                                                                                                              Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Policy Lab – koordinering av landsbygdsutvecklingen i EU

Seminariet Policy Action Lab, som hölls 28.11 i Bryssel och organiserades av Rural Pact, handlade i huvudsak om olika redskap för att koordinera de olika EU-fondernas arbete på landsbygden. Läs mera »
12.12.2024 kl. 09:51

Öppna Julbyar för med sig julmagi till byar i hela Finland

Över 400 byar deltar redan i evenemanget Öppna Julbyar och antalet byar ökar för varje dag. I år kan julstämningen återigen hittas i byarna med traditionella marknader, försäljning, konserter med mera.Läs mera »
26.11.2024 kl. 09:55

Landsbygden är full av möjligheter

Syftet med projektet Landsbyggare har varit att skapa en mer positiv bild av landsbygden och entreprenörsklimatet och sålunda skapas en attraktiv plats som lockar kapital, kompetens och drivkraft.Läs mera »
22.11.2024 kl. 12:53

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt

Vad har det kommande året att ge när det gäller finansiering för EU:s jordbruk och landsbygd? Finns ännu djärvare steg framåt mot en hållbar och livskraftig landsbygd? Läs landsbygdskommunikatörernas nyhetsbrev!Läs mera »
22.11.2024 kl. 10:16

Läs beredskapsguiden från inrikesministeriet!

Beredskap innebär att förbereda sig inför olika störningar, kriser och undantagsförhållanden. Finlands Byar rekommenderar alla att läsa beredskapsguiden. Guiden kan exempelvis användas på ett möte i byaföreningen.Läs mera »
20.11.2024 kl. 13:22

Håll byarna utanför kommunala nedskärningar!

Efter att välfärdsområdena tog över social- och hälsovården från kommunerna, så är den största helheten för dem bildningstjänster och andra livskraftsfaktorer. Tyvärr riktas blicken mot byarna, vid anpassningsåtgärder.Läs mera »
19.11.2024 kl. 13:05

Sprid julstämningen från er by till alla!

Nu är det dags att registrera ert evenemang för det nationella Öppna Julbyar-evenemanget! Oavsett om det är exempelvis en julmarknad, en tomtestig eller ett gemensamt sångtillfälle, så kommer Öppna Julbyar med julstämning.Läs mera »
18.11.2024 kl. 13:06

Föreningshus behöver inte ha laddningsställen för elbilar

Utrymmen som är i allmänt bruk, förutsätts enligt en ny lag installera laddningsställen för elbilar vid minst 20 parkeringsplatser. Föreningshus faller emellertid in under ett undantag i lagen som gäller mikroföretag.Läs mera »
15.11.2024 kl. 12:06

Det går bra att ha företag på landsbygden - håller du med?

Tyck till om det är bra eller dåligt att ha företag på landsbygden. Delta i beredningen av statsrådets landsbygdspolitiska redogörelse! Polis-enkäten är öppen till början av december.Läs mera »
13.11.2024 kl. 09:58

Nedmonteringen av 2G och 3G påverkar medborgarnas säkerhet

Harvaturva och MANE skriver i ett uttalande att omfattande konsekvensbedömningar måste göras omedelbart. Man måste få till lösningar för de problem som uppstår och påverkar säkerheten då 2G- och 3G-näten avvecklas.Läs mera »
12.11.2024 kl. 11:41

Varumärkesmanual för den finländska landsbygden

Hur synliggör vi vår landsbygd, med vilka adjektiv kan den beskrivas och hur skulle tonfallet vara om landsbygden var en person? Handboken Landsbygdens episka kärna innehåller alla nyckelattribut för att skapa en sammanhängande bild och känsla av landsbygden.Läs mera »
07.11.2024 kl. 13:14

Kreativitet och hållbarhet präglade Landsbygdsriksdagen

Temat för den adertonde upplagan av den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen var välkomnande och hållbara landsbygder. Konferensen, som samlar finlandssvenska landsbygdsutvecklare, hölls i Korsholm.Läs mera »
06.11.2024 kl. 13:52

Än hinner ni anmäla ert evenemang till Öppna Julbyar!

Julen närmar sig och det arrangeras mysiga evenemang runt om i landets byar. Ni hinner ännu anmäla era evenemang till Öppna Julbyar och få dem synliggjorda via vår gemensamma karta.Läs mera »
05.11.2024 kl. 12:17

Grundorsakerna till digitalt utanförskap måste identifieras

Digitalisering möjliggör många bra saker. Vi får dock inte glömma dem för vilka det goda inte är tillgängligt, skriver projektchef Elina Huerta i sitt blogginlägg på Landsbygdspolitikens blogg.Läs mera »
31.10.2024 kl. 12:30

Finlands sämsta byväg finns i Säkylä

Bilden ”Eläinkuljetusten pomppurata” (”Djurtransporternas studsmatta") blev vinnare i tävlingen om Finlands sämsta byväg. Bilden, som togs av Marianne Isotalo-Ojala, är från Vanhakyläntie i Säkylä kommun.Läs mera »
29.10.2024 kl. 11:48

Michael Dower Award 2025 – pris som främjar delaktighet

I HSSL:s nyhetsbrev kan man läsa om Dower-priset som lyfter fram lokala samhällen och individer, vilket stärker landsbygdernas motståndskraft genom att ta itu med sociala, ekonomiska och miljömässiga utmaningar.Läs mera »
22.10.2024 kl. 12:47

Timo Metsäjoki är Finlands Byars nye kommunikationschef

Styrelsen för Finlands Byar har valt Timo Metsäjoki som ny kommunikationschef för organisationen Metsäjoki inleder arbetet den 4 november. Tjänsten som kommunikationschef var eftertraktad med totalt 152 sökanden.Läs mera »
18.10.2024 kl. 10:27

Öppna Julbyar bjuder på julstämning i byarna

Julen närmar sig och det ordnas mysiga evenemang i byarna, anmäl evenemangen till Öppna Julbyar och synliggör det via vår gemensamma karta.Läs mera »
18.10.2024 kl. 07:56

Delta i utarbetandet av landsbygdspolitiska redogörelsen

Statsrådets landsbygdspolitiska redogörelse utarbetas tväradministrativt och under ledning av jord- och skogsbruksministeriet. Vid uppgörandet av redogörelsen hålls 4 regionala tillfällen, till vilka intressegrupper bjuds in.Läs mera »
11.10.2024 kl. 13:25

Landsbygd och jordbruk – från vargpar till officiellt förbund?

Vilken betydelse har jordbruket för landsbygdens regionala ekonomier och olika landsbygdsområden? Ta del av webbinariet om relationen mellan landsbygd och jordbruk som hålls 30 oktober.Läs mera »
10.10.2024 kl. 13:32

Hållbarhet i sikte på årets landsbygdsriksdag

I år hålls Den Finlandssvenska landsbygdsriksdagen i Korsholm i Österbotten den 23–24. oktober. Senast Österbotten stod värd för evenemanget var för 8 år sedan i Pedersöre.Läs mera »
10.10.2024 kl. 09:54

Landsbygdsläger 2024 - Tillsammans skapar vi landsbygdens nya varumärke!

Svenskfinlands Byar är medarrangör när landsbygdsutvecklare, innovatörer och entusiaster samlas på ungdomscentret Marttinen i Virdois för Landsbygdsläger den 10.11 oktober 2024. Läs mera »
09.10.2024 kl. 07:38

Suvi Louhelainen är Finlands Byars nya verksamhetsledare

Styrelsen för Finlands Byar rf har valt Suvi Louhelainen till verksamhetsledare för organisationen. Hon inleder sitt nya arbete 18.11. Rekryteringen av verksamhetsledaren fick stor synlighet med 122 sökande till tjänsten.Läs mera »
08.10.2024 kl. 14:13

Byaföreningar – byaenkäten är öppen!

Med byaenkäten kartläggs hur många frivilliga och medlemmar som finns i byaföreningar, byaråd eller liknande föreningar, samt verksamhetsformer, finansieringsmedel, sysselsättning, och gemensamma utrymmen.Läs mera »
07.10.2024 kl. 12:28

Nyheter och aktualiteter från Finlands Byar

Finlands Byar har sänt ut sitt Uutiskirje. I nyhetsbrevet kan man bland annat läsa om premieringar av förtjänta personer och byar under Landsbygdsparlamentet och att evenemanget finns att ses på Yle Arenan.Läs mera »
03.10.2024 kl. 13:37