Korsnäs kyrkby är Månadens by i Österbotten

08.03.2024 kl. 09:53
Korsnäs kommun består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax. I Kyrkbyn finns bl.a. Hembygdsmuseet, Prästgårdsmuseet och kyrkan. I Kyrkbyn märker du av företagsamheten i kommunen.

Korsnäs – Finlands västligaste fastlandskommun, tidigare världens svenskaste kommun, består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax.

Kanske har du hört talas om den unika Korsnäs-tröjan, den som innehåller både stickade och virkade bårder i glada färger? Vid Hembygdsmuseet i Korsnäs kyrkby finns en samling med både äldre och yngre versioner av tröjorna. Den äldsta Korsnäströjan i samlingen är från år 1864. I det största rummet i storstugan hittas traditionell inredning med brödstänger i taket, öppen spis och högsängar. Utanför byggnaden kan du pröva på den fina jungfrudansen. Hembygdsmuseet ordnar t.ex. hantverkardagar för barn och unga.

Intill Hembygdsmuseet hittar du Prästgårdsmuseet. Här kan du bekanta dig med hur ett prästhem såg ut under senare delen av 1800-talet. Här finns bl.a. tidstypiska tapeter, salong, biskopsrum, matsal och ett skolmuseum. Den traditionella lantdagen som ordnas på museiområdet i augusti lockar såväl kommuninvånare, som sommargäster och turister.

Ett stenkast från museiområdet reser sig den ståtliga träkyrkan, ritad av C. L. Engel. Kyrkan är byggd år 1831 i nyklassisk stil. Intill kyrkan finns klockstapeln från 1747 men som fått sitt nuvarande utseende omkring år 1860, samt kyrkparken med statyn föreställande stenbrytaren och hans hustru.

I anslutning till Strandvägen finns ungdomslokalen och här ordnas barndisco, pubkvällar, privata tillställningar, möten, loppis osv. Ungdoms- och byaföreningen är en av många aktiva föreningar. I Korsnäs finns också bl.a. IF Fyren, Korsnäs 4H, fotbollsföreningar, Västkustryttarna, Lions, hembygdsförening, scoutkår och pensionärsförening.

Intill Strandvägen ligger också den nya kommungården som invigdes i juni 2023. Tidigare huserade Korsnäs kurscenters studerande här men idag är byggnaden renoverad och omgjord till en välfungerande kommungård där hållbarhet är en viktig aspekt.

I Korsnäs finns också ett aktivt och engagerat bibliotek. Här kan du förstås låna böcker, men biblioteket fungerar också som en naturlig mötesplats för bl.a. konstutställningar, teaterföreställningar, föreningsmöten, stickcafé m.m.

Ungdomsverksamhet ordnas en gång i veckan av kommunen, många gånger i samarbete med församlingen och biblioteket. Ibland ordnas aktiviteter i ungdomsverkstaden och ibland erbjuds filmkvällar eller helt andra aktiviteter i biblioteket eller församlingshemmet.

Korsnäs Arena invigdes för ett par år sedan och är i flitig användning av bl.a. skolelever, fotbollsspelare och friidrottare. Här ordnas idrottsskola i juni och knatteövningarna som ordnas sommartid är populära, speciellt bland de yngre barnen. För den som i stället vill besöka en vandringsled, spela boule eller discgolf, eller varför inte testa intervalltrappan, gäller det att ta en tur norrut där Waterloo fritidsområde ligger. Vintertid lämpar sig området mycket bra för skidträning.

Korsnäs kommun är känd för sin företagsamhet, något som du också kommer att märka då du rör dig i kyrkbyn. Här finns både större och mindre företag inom olika inriktningar och branscher. Ett aktuellt företagsområde är i dag det gamla gruvområdet som ligger strax norr om kyrkbyn, där företagare nu är intresserade av både provborrningar och energilagring. Också vindkraft till havs är högaktuellt i Korsnäs.

Det finns många orsaker till att besöka Korsnäs och såväl Euro Velo 10-cykelrutten som den ännu icke-certifierade St Olav Ostrobothnia är turer som tar dig inte bara genom Korsnäs by utan också vidare norrut eller söderut mot de angränsande byarna. Åker du däremot båt, kan du förtöja vid förslagsvis Storkorshamn, cirka 5 km utanför själva byacentrum.

Närheten till naturen, skogen och havet är en självklar del för Korsnäsborna och bidrar på samma sätt som dagis, skola och närservice till en levande och trygg hemby – ett ställe där man gärna bor!

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för mars är från webbplatsen aktion.fi.

Prastgardsmuseet                                                                                                              Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

SILMU on the Road genomförs även i år

SILMU rf genomför även i år turnén SILMU on the Road. Syftet med kommun- och byarundan är att informera invånarna i föreningens verksamhetsområde om Leader-finansiering, byatjänster och nya utvecklingsprojekt. Läs mera »
07.03.2024 kl. 13:09

Pilotbyar sökes i Svenskfinland för ett smarta byar projekt

Alla intresserade svensk- eller tvåspråkiga byar i Svenskfinland kan anmäla sitt intresse att delta som pilotbyar i Svenskfinlands Byars smarta byar projekt. Byar kommer att väljas både i Österbotten, Åboland och Nyland.Läs mera »
06.03.2024 kl. 12:11

Öppna Byarnas dag hålls för tionde gången!

Er by bjuds in till den riksomfattande byafesten, som arrangeras för tionde gången den 8 juni 2024. Öppna Byar samlar cirka 150 000 besökare till byarna, vilket gör det till Finlands största byaevenemang.Läs mera »
06.03.2024 kl. 10:27

Landsbygdssäkring som stöd i välfärdsområdesbeslut

Effekterna av förändringar i välfärdsområdenas servicenätverk påverkar landsbygdsområden. Landsbygdssäkring som inkluderande metod ger stöd för beslutsfattande. Ta del av webbinariet om landsbygdssäkring den 19.3.Läs mera »
04.03.2024 kl. 12:41

Vårens Byadagar hålls i Messilä, Hollola

Vårens Byadagar 2024 hålls 17-18 april i Messilä, Hollola. Det är Finlands Byar som årligen ordnar Byadagar på våren och hösten för sitt kärnnätverk. Anmälan som är bindande görs senast 1 april. Läs mera »
29.02.2024 kl. 09:39

Björköby – Månadens by i Österbotten

Den äldsta urkunden om Björkö berättar om Björköbor på 1400-talet, men bosättning på ön har funnits redan tidigare. Björkö är en skärgårdsö som har präglats av jakt, fiske och småbruk. Idag bor ca 350 personer i byn.Läs mera »
27.02.2024 kl. 09:18

Diskussionstillfälle om den digitala tvåspråkigheten i Finland

Agenda-rapporten Sidan hittades ej – den digitala tvåspråkigheten i Finland presenteras under ett diskussionstillfälle som hålls 29.2 på Åbo Akademi i Vasa. Samma upplägg hålls i Åbo 27.2 på Villa Vinden.Läs mera »
26.02.2024 kl. 11:46

Främsta målen för Finlands Byars nye ordförande Arto Pirttilahti

Finlands Byars ordförande Arto Pirttilahti har intervjuats i föreningens Uutiskirje. Först på listan är att bekanta sig med Finlands Byars och medlemsorganisationernas verksamhet. Läs intervjun och annan info i nyhetsbrevet.Läs mera »
23.02.2024 kl. 13:25

Svenskfinlands Byars turné besöker Östnyland

Svenskfinlands Byars turné om gemenskap och delaktighet besöker Östnyland tisdagen den 19 mars kl. 18-20.30. Tillfället hålls i Sibbo i föreningslokalen Viljan, Kurkisvägen 3. En kväll med trevlig samvaro och diskussioner utlovas.Läs mera »
20.02.2024 kl. 13:44

Workshop om finansiering och bidrag

Har din förening ett projekt eller en projektplan som behöver finansiering? Delta i workshopen om finansiering och bidrag som hålls på två platser, i Helsingfors 29.2 och i Vasa 9.3. Man kan även delta via zoom.Läs mera »
20.02.2024 kl. 11:42

En mobil välfärdsstation presenterades vid riksdagshuset

Finlands Byar rf föreslår att social- och hälsovårdsministeriet beviljar bidrag för mobila tjänster. Det här skedde i samband med att Mallu-bilen, visades upp vid riksdagshuset på vändagen.Läs mera »
19.02.2024 kl. 11:37

Från kalas till kris i årets första nyhetsbrev från HSSL

Hela Sverige ska leva (HSSL) lyfter bl.a. upp i sitt nyhetsbrev att nedräkningen inför deras stora kalas Landsbygdsriksdagen 2024 pågår för fullt, samt vad forskningen säger om krisberedskap i landsbygder.Läs mera »
16.02.2024 kl. 10:32

Rapport om lokalt inflytande från HSSL

I denna rapport från Hela Sverige ska leva (HSSL) presenteras många goda exempel på hur civilsamhälle och kommun kan samverka, bygga tillit och skapa förutsättning för hållbara och inkluderande lokalsamhällen. Läs mera »
25.01.2024 kl. 12:16

Landsbygdsriksdagen hålls i Korsholm

Österbotten står i tur att arrangera den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som hålls för adertonde gången. Korsholms kommun utsågs bland de kommuner som visat intresse att vara mötesplats för evenemanget.Läs mera »
24.01.2024 kl. 12:22

Finlands Byar – ”göra tillsammans” är temat för år 2024

Finlands Byar har mycket på gång under året som har temat "göra tillsammans". I år är det även 10-års jubileum för Öppna Byarnas dag. Läs mer vad som planerats och övrigt i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
23.01.2024 kl. 11:36

Svenskfinlands Byar besöker Åboland

Svenskfinlands Byars turné om gemenskap och delaktighet besöker Kimitoön torsdag den 1 februari 2024 kl. 18-20. Platsen för tillfället är vid Bjärkas Golf, Västanfjärdsvägen 655, Nivelax.Läs mera »
16.01.2024 kl. 11:30

Förlängd ansökningstid för deltagande i Årets nyländska by

Uttagningen av Årets by i Nyland är öppen för alla byar i Nyland och förslaget kan lämnas in av en förening eller sammanslutning som verkar i byn. Ansökningstiden är förlängd till 19 februari.Läs mera »
10.01.2024 kl. 10:54

Pjelax är Månadens by i Österbotten

Ungefär 10 kilometer från Närpes centrum ligger Pjelax by med ca 400 invånare. Pjelax är en levande by, med bland annat byabutik, byagård, paviljong, lågstadieskola och dagis, Byabutiken är uppskattad av byborna.Läs mera »
08.01.2024 kl. 13:29

Ansök om forsknings- och utvecklingsprojekt!

Finansiering för nationella forsknings- och utvecklingsprojekt på landsbygden kan sökas inom teman som bobarhet, integration och öppenhet, offentliga serviceåtaganden och förändringar i servicenätverket.Läs mera »
05.01.2024 kl. 11:30

Landsbygdsnätverksenheten – axplock från året som gått

Nätverkskoordinator Ann-Sofi Backgren ger axplock gällande svenskspråkig information, samt tips och idéer från året som gått, men även lite information om det som komma ska år 2024.Läs mera »
28.12.2023 kl. 12:52

Andra nyhetsbrevet från landsbygdskommunikatörerna

Landsbygdskommunikatörernas andra nyhetsbrev innehåller bland annat info om en träff för landsbygdskommunikatörer 12.1.2024, kampanjer och plock från kommunikationen år 2023 och kommunikationsplaner för 2024.Läs mera »
20.12.2023 kl. 12:51

Följ nedräkningen inför svenska Landsbygdsriksdagen!

Via ett nyhetsbrev kan du kan följa med nedräkningen för Landsbygdsriksdagen i Sörmland den 24-26 maj 2024. I det första utskicket kan du bl.a. läsa om programmet och 100 skäl för att fara till *Sörmland.Läs mera »
18.12.2023 kl. 12:38

HSSL blickar tillbaka på året som gått

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) ser tillbaka på landsbygdsåret som gått. Bland annat avslöjar man i nyhetsbrevet vad som finns överst på deras önskelista – och vilken julklapp ingen vill ha men ändå behöver.Läs mera »
18.12.2023 kl. 10:55

Ett nytt Uutiskirje från Finlands Byar

I Finlands Byar rf:s senaste nyhetsbrev ingår bl.a. sammansättningen på styrelsen 2024, presentation av den nye ordföranden Arto Pirttilahti, info om firandet av vinnaren i tävlingen Finlands sämsta byväg m.m.Läs mera »
15.12.2023 kl. 13:20