Böle – Månadens by i Österbotten

12.04.2023 kl. 10:00
Böle är tillsammans med Pjelax en av de sydligast belägna byarna i Närpes, och som Bölebo anser man sig ha nära till allt, då man inte ligger längre från Närpes centrum än fem kilometer bort.

Då du kör söderut från Närpes centrum mot Kristinestad kommer du först till Gottböle. Fortsätter du sedan ett par kilometer till kommer du till Böle, beläget ca 5 km söder om Närpes centrum. Böle är tillsammans med Pjelax en av de sydligast belägna byarna i Närpes, och som Bölebo anser man sig ha nära till allt, då man inte ligger längre från Närpes centrum än fem kilometer bort. Böle har de senaste 10-15 åren upplevt ett uppsving med många inflyttade barnfamiljer, vilket betyder att det finns återväxt!

Med Böle by menar man egentligen två områden. Det ena är endast jordregisterbyn Böle och det andra är de fyra byarna Böle, Gottböle, Kaldnäs och Ståbacka. Det andra står för skifteslag, jaktlag, röstningsområde och ungdomsförening. Utöver dessa fyra byar räknas också byarna Bäckliden och Österskogen, på andra sidan riksväg åtta, till Böles upptagningsområde. Med andra ord är det många byar som räknas in i begreppet Böle.

Mer om Månadens by i Österbotten för april finns på webbplatsen aktion.fi.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Kenneth Sundman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 5 med bokstäver: