Nyliberalismens död ger möjligheter för små landskap som Österbotten

16.08.2022 kl. 12:00
I nuläget är vi följaktligen i ett läge då en ersättare till nyliberalismen måste tas fram. Vad som kommer att komma går inte att förutse med exakthet, men de pågående kriserna har säkerligen en del att berätta.

Vi lever i omställningens tid. Sedan finanskrisen 2008 har det stått klart att samhällets system, som de strukturerats under efterkrigstiden, är förlegade och måste anpassas till den nya tidens krav. Det här blev tydligt framförallt på det ekonomiska och finansiella området, men också de demokratiska, sociala och ekologiska systemen hade redan en längre tid uppvisat besvärande brister. Det visade sig dock att en kursändring var svår att genomföra i praktiken, samtidigt som problemen blev allt mer uppenbara, till exempel genom den tilltagande klimatkrisen och framgångarna för brexit-rörelsen och trumpismen. När corona-pandemin slog till var därför förändringstrycket uppskruvat i många av samhällssystemen. Det är ju så att en radikal förändring ofta blir möjlig först i och med en kris.

Genom historien har stora skiften uppträtt vid vissa tidpunkter, mer eller mindre regelbundet. Ekonomen Nikolai Kondratieff identifierade i början av 1900-talet 50-åriga cykler baserade på den tekniska utvecklingen. Ofta har övergångarna karaktäriserats av samhällelig turbulens. Logiken är att vissa tekniska lösningar får, när de väl blir etablerade, omvälvande följder för hur samhället fungerar. Kondratieff identifierade ångkraften under första hälften av 1800-talet som starten på en första cykel, följt av järnvägar och telegrafen på 1800-talets senare del. Senare har elektricitet under första halvan av 1900-talet och transistorer och motorisering av transport under den andra halvan av 1900-talet lagt grunden för nya samhällskiften. Den underliggande teknologi som nu driver förändringen är informationsteknologin och robotiseringen.

I nuläget är det alldeles tydligt att samhällssystemens omställning inte hunnit med. Ett exempel är hur taxi, hotell, varuhus, media och olika kommunikationsverktyg idag kontrolleras av företag i Silicon Valley: en del av vinsten sipprar bort från de platser där aktiviteten genomförs, arbetsvillkor dikteras delvis annanstans, stater har inte ens möjlighet att kontrollera genomförandet av demokratiska val. Att stämpla in som i gamla tiders industrier passar allt färre yrken. Digitala bubblor ställer krav på mer direktkommunikation med de som berörs av olika frågor. Det är omvälvande förändringar av samhällsstrukturerna som krävs för att komma till rätta med sådana problem. På senare tid har vi ändå sett att flera av de här faktorerna är på väg att förändras.

Pandemin blev dödsstöten för det som brukar kallas nyliberalismen, eller Reaganomics, den amerikanska modell (och delvis brittiska) som från och med Reagan-administrationen förordat fria globala marknader, privatiseringar och minimal inblandning av staten. Nyliberalismens idéer hade en poäng under 1900-talets senare del, men har svårigheter att hantera dagens problem.

I nuläget är vi följaktligen i ett läge då en ersättare till nyliberalismen måste tas fram. Vad som kommer att komma går inte att förutse med exakthet, men de pågående kriserna har säkerligen en del att berätta. För det första pandemin, som visade hur sårbara de globala leveranskedjorna är, och att det finns skäl att både se till att det finns produktion av sjukvårdsartiklar och medicin i närheten och att sjukvårdssystemen inte bantats ner till bristningsgränsen. För det andra kriget i Ukraina, som ytterligare markerat betydelsen av en självförsörjningskapacitet. Även klimatkrisen pekar på mer regionala försörjningslinjer.

Dessa faktorer går alldeles på tvärs med nyliberalismens idéer, som ju förordade globalisering och så liten statlig inblandning som möjligt. I stället efterfrågas nu mer regionala system, en starkare roll för både staten och civilsamhället, och en omstrukturering av den industriella produktionen. Redan före pandemin såg vi tecken på vad som kan kallas en reindustrialisering av västvärlden, utgående från var energi produceras och råvaror är tillgängliga.

Den amerikanska ekonomen Dani Rodrik har föreslagit ”produktivism” som ett namn på den nya ism som är på väg att växa fram. Rodrik menar att produktion, arbete och regionalism kommer att ta den plats finanser, konsumism och globalisering haft i nyliberalismens tidevarv, det vill säga att regional produktion, tillgång till kvalitativa arbetsplatser och civilsamhällets utveckling blir de centrala utvecklingsfaktorerna.

Vad betyder det här för ett landskap som Österbotten? Vi ska komma ihåg att Österbotten är ett perifert landskap – det ligger långt utanför de mest dynamiska regionerna i Europa och världen. Österbotten präglas av landsbygd, om än relativt framgångsrik sådan. Även om exportindustrin är framgångsrik har regionen över tid varit en utflyttnings- snarare än inflyttningsbygd. Även om jag här dragit rätt tydliga konturer för vad som komma skall så är framtiden ändå oviss. Vi vet inte hur en kommande samhällsmodell kommer att se ut, men det som kan konstateras är att det är svårt att föreställa sig en modell som ger större utmaningar för små perifera regioner än nyliberalismen, som tvingade även de svagaste regionerna ut i den globala konkurrensen. Det finns också anledning att tro att markytor, tillgången till kvadratmetrar, får betydelse i och med en omställning till energiformer och regional produktion som kommer att kräva sådana. Lokal matproduktion ser också ut att få en allt större relevans. En landsbygdspräglad region med hög kompetensnivå på för framtiden relevanta områden ser därför ut att ha det väl förspänt.

En tid av omställning är turbulent. Politiska konflikter är oundvikliga och det finns risker att omställningen leder i destruktiva riktningar. Det är därför viktigt att insikten om den här omställningen omfattas av de centrala aktörerna i samhället, såväl som av befolkningen över lag.

Kenneth Nordberg
Forskardoktor, Regionalvetenskap, Åbo Akademi i Vasa

En lokal EU-beslutsfattare finns i nästan varje kommun

Det finns EU-beslutsfattare närmare än du tror. I Finland finns det 53 Leader-grupper vars styrelser består av omkring tusen medlemmar. Dessa styrelsemedlemmar utvecklar sina hemkommuner genom att besluta om projekt.Läs mera »
07.05.2025 kl. 13:56

SILMU-byar belönar ett lyckat byaevenemang i östra Nyland

Evenemangen i byarna är en viktig del av gemenskapen och den lokala kulturen. Fantastiska och speciella evenemang har ordnats i östliga Nyland under det senaste året och i år. Nu belönas ett lyckat byaevenemang.Läs mera »
05.05.2025 kl. 12:40

Kvarkens skärgård – Hur påverkar turismen dig och din by?

Projektet Kvarken-Be my guest har som mål att utveckla en mer hållbar, tillgänglig och gästvänlig turism i världsarvsområdet Kvarkens skärgård. Genom att svara på en enkät, kan du påverka utvecklingen.Läs mera »
29.04.2025 kl. 13:21

Öppna Byar – kom ihåg att anmäla ert evenemang!

Årets upplaga av Öppna Byar hålls den 14 juni. Dagen är avsedd för alla evenemang som anordnas av byaföreningar eller liknande föreningar. Anmälan om evenemang till Öppna Byarnas dag ska göras senast 12 maj.Läs mera »
29.04.2025 kl. 10:11

April månads nyhetsbrev från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt fjärde nyhetsbrev för i år. Läs om exempelvis utnämningen av Årets by på riksplanet, Öppna Byar, webbinarier, Drömmarnas motionsdag, samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
28.04.2025 kl. 13:52

Sökes: Uppfinningsrika, listiga och ekonomiska byar till Årets Vardagssparande By 2025!

I år utses för första gången Årets Vardagssparande By i ett samarbete mellan Maaseudun Sivistysliitto, Finlands Byar och Hållbarhetsveckan. Tävlingen är öppen för byaföreningar eller andra gemenskaper/byaråd som bedriver byaverksamhet och har gjort kreativa vardagsval, är ekonomiska och snåla i positiv bemärkelseLäs mera »
28.04.2025 kl. 08:13

Landsbygdsveckan i Sverige bjuder på intressanta webbinarier

Landsbygdsveckan, som i år ordnas 5-11 maj, är en nationell arena för landsbygdsfrågor. Landsbygdsveckan ordnas för andra gången och bjuder på både fysiska evenemang i hela Sverige och mångsidigt med webbinarier vi också kan följa med från Finland. Läs mera »
22.04.2025 kl. 14:00

Byn Vesivehmaa i Päijänne-Tavastland är Årets by i Finland 2025

Finlands Byar har utsett byn Vesivehmaa i kommunen Asikkala i landskapet Päijänne-Tavastland till Årets by i Finland 2025. Hedersomnämnanden gick till Närvijoki (Kurikka, Södra Österbotten) och Nurmijärvi-Jongunjoki (Lieksa, Norra Karelen).Läs mera »
15.04.2025 kl. 17:00

Landsbygdsforskarträffen i Kuortane emotser abstrakt

Temat för landsbygdsforskarträffen i Kuortane 27-28 augusti är framtiden på landsbygden. Det finns 16 arbetsgrupper och för att anmäla dig som talare ii en arbetsgrupp behöver du lämna in ett abstrakt.Läs mera »
15.04.2025 kl. 13:20

Föreslå ett byaprojekt för Årets Leader-Byaprojekt 2025!

Har det genomförts ett framgångsrikt Leader-finansierat projekt i er by? Årets Leader-Byaprojekt är en nationell utmärkelse som delas ut till ett Leader-finansierat projekt som har utvecklat en by utifrån invånarnas behov.Läs mera »
15.04.2025 kl. 09:44

Aktionsgruppen I samma båt söker ny verksamhetsledare

I samma båt – samassa venessä rf. ry. (ISB) anställer en ny verksamhetsledare på heltid. Anställningen gäller tills vidare och placeringsorten är Leader-gruppens kontor i Pargas. Distansarbete är delvis möjligt.Läs mera »
10.04.2025 kl. 12:18

”Vi som valde att stanna” – SVT-serie om unga i Tornedalen

Under 50 år har befolkningen i norra Sveriges glesbygd minskat och här visar forskningen på en kritisk period i livet mellan 18 och 25 år när nästan varannan flyttar från Tornedalen. Edvin och Cornelia är två unga som valt att stanna.Läs mera »
07.04.2025 kl. 12:57

Kukkonen Kylävara-projektets kommunikationsexpert

Finlands Byars byaberedskapsprojekt, Kylävara-hanke, går vidare till nästa fas genom nyrekryteringen av Nea Kukkonen som kommunikationssakkunnig. Byaberedskapen ska nu omsättas i praktiken.Läs mera »
03.04.2025 kl. 13:25

Finlands Byar ställde några frågor till partierna inför valen

Hur främjar ni invånarnas delaktighet och hur förbättrar ni invånarnas påverkansmöjligheter i beslutsfattandet? Inför välfärdsområdes- och kommunalvalet bad Finlands Byar alla riksdagspartier att svara på några frågor.Läs mera »
03.04.2025 kl. 11:34

Är byaradion lösningen för skärgårdsbor i krissituationer?

Hörbarheten har blivit sämre i skärgården, som i Egentliga Finland. Förutom att mobilmasterna slocknar vid ett längre elavbrott, kan det bli störningar p.g.a. klimatkrisen eller något hot från annat land. Är byaradion en lösning?Läs mera »
31.03.2025 kl. 14:03

Ett nytt nyhetsbrev från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt tredje nyhetsbrev i år. Här kan du läsa om exempelvis humorgruppen KAJ som lyfter fram byaandan, Årets Leader-Byaprojekt, vårens Byadagar samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
31.03.2025 kl. 11:52

Nominera Årets by och förtjänta personer i svenska Österbotten

Aktion Österbotten efterlyser nomineringar till Årets by i svenska Österbotten, samt personer till Årets landsbygdsansikte och Årets lokalaktör. Dessutom behövs nomineringar till Årets Unga Lokalaktör i Finland.Läs mera »
21.03.2025 kl. 12:30

Stöd i hållbarhetsarbetet: projektexempel och verktyg

Hållbar utveckling berör oss alla, i kommande webbinarium delas det på konkreta exempel hur man kan främja hållbarhet och vilka verktyg som kan tas till hjälp. Läs mera »
18.03.2025 kl. 14:23

Hållbarhetsveckan infotillfälle 2025

Välkommen till ett informationstillfälle där du får höra hur du kan vara med och skapa Hållbarhetsveckan i din egen verksamhetsmiljö!Läs mera »
18.03.2025 kl. 14:19

Årets Leader-Byaprojekt 2025 ska utses!

Har det genomförts ett framgångsrikt Leader-finansierat projekt i er by? Årets Leader-Byaprojekt är en nationell utmärkelse som delas ut till ett Leader-finansierat projekt som har utvecklat en by utifrån invånarnas behov.Läs mera »
12.03.2025 kl. 11:15

Grattis KAJ till vinsten i Melodifestivalen!

KAJ:s vinst i Melodifestivalen med låten ”Bara bada bastu” är inte bara en musikalisk prestation, utan också ett starkt bevis på hur levande kulturen och gemenskapen är i de österbottniska byarna och i hela Finland.Läs mera »
10.03.2025 kl. 12:48

Anmälan till Öppna Byarnas dag är nu öppen!

Öppna Byarnas dag bjuder in byaföreningar, lokala aktörer och eldsjälar att öppna sina dörrar och visa upp byalivet som exempelvis byavandringar, historiska rundvandringar, lokala marknader och loppisar.Läs mera »
06.03.2025 kl. 13:39

Senaste nyhetsbrevet från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt andra nyhetsbrev för i år. Här kan du läsa om exempelvis Kylävara-projektet, Öppna Byar, välfärdsområdes- och kommunalvalet samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
06.03.2025 kl. 10:29

Svenskt infotillfälle inför Öppna Byar

Vad handlar Öppna Byar om? Hur kan byarna delta i landets största byaevenemang? Hur anmäler man sig? Varför ska man delta? Ett svenskt informationstillfälle om Öppna Byar hålls tisdagen den 11 mars.Läs mera »
26.02.2025 kl. 12:43

Finns Årets Unga Lokalaktör i din by?

Finlands Byars ungdomsutskott utser årligen en ung byaaktiv till Årets Unga Lokalaktör. Nominera en kandidat för årets premiering.Läs mera »
19.02.2025 kl. 08:01