Över hundra initiativ och evenemang under Hållbarhetsveckan

20.09.2022 kl. 12:00
Det finns minst 125 sätt att lyfta fram och skapa diskussion om hållbar utveckling om man tror på antalet evenemangsanmälningar till Hållbarhetsveckan, som har spridit sig över hela landet från Österbotten.

Hållbarhetsveckan firas nationellt 26.9.-2.10.2022. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka full av information, tips, inspiration och diskussioner om hållbarhet. Under veckan lyfter olika aktörer upp hållbarhet, framför allt på landsbygden, genom evenemang och kampanjer.

Det finns minst 125 sätt att lyfta fram och skapa diskussion om hållbar utveckling om man tror på antalet unika evenemangsanmälningar till Hållbarhetsveckan, som har spridit sig över hela landet från Österbotten, firas i år för första gången nationellt och med lokala evenemang i åtta olika landskap (Kajanaland, Kymmenedalen, Birkaland, Österbotten, Norra Savolax, Satakunta, Nyland och Egentliga Finland). När man bläddrar i programmet finns det något för alla, det finns workshops, seminarier, diskussionsevenemang, marknader etc. Aktuella ämnen som energi, ekonomi och välbefinnande återspeglas i händelserna. Det som är gemensamt och speciellt med veckans händelser är entusiasmen och viljan att göra saker, viljan att lära och inspirera både lokalt och för en bredare målgrupp.

Bakom hela Hållbarhetsveckan finns Nätverket Hållbarhetsveckan – landsbygden som vägvisare, det vill säga Svenska lantbrukssällskapens förbunds (SLF:s), Finlands Byar rf:s och regionalvetenskapen vid Åbo Akademis gemensamma projekt. Inom det här projektet vill man lyfta fram landsbygdens möjligheter på olika sätt och nya innovationer för ett hållbart levnadssätt. Hållbarhetsveckan är därför en möjlighet för olika aktörer att dela med sig av goda exempel på hållbart agerande och sprida inspiration, och framför allt att tillsammans kunna diskutera vad man kunde göra mera hållbart framöver.

Evenemangsveckan inleds officiellt med ett öppningsseminarium måndagen den 26 september kl.13-15 i Konstverkstaden Malakta i Malax. Evenemanget kan också följas på distans. Under öppningen får vi höra bland annat Eeva Furman, generalsekreterare för Kommissionen för hållbar utveckling. Hon kommer att tala om hur en positiv framtidsbild inbjuder oss att välja mera hållbart. Antonia Husberg, generalsekreterare för Landsbygdspolitiska rådet (MANE), ger oss ett landsbygdspolitiskt perspektiv, därtill kommer vi också få ta del talturer om vad som redan nu görs beträffande hållbarhet på landsbygden och ute i byarna.

Nätverket Hållbarhetsveckan – landsbygden som vägvisare lyder under Landsbygdspolitiska rådet och svarar inom temats ramar för landsbygdspolitikens utveckling och främjandet av landsbygdspolitiska helhetsprogrammet. Landsbygdspolitiska nätverkens verksamhet finansieras via Landsbygdspolitiska rådets resurser för nationell forskning och utveckling på landsbygden.

Uppgifterna är från en text på webbplatsen landsbygdspolitik.fi, skriven av Nora Backlund, som är specialsakkunnig och projektledare för Hållbarhetsveckan.

Bildkälla: landsbygdspolitik.fi

Esse är Månadens by i Österbotten

Byn Esse ligger i nordöstra delen av Pedersöre kommun i Österbotten. Föreningslivet i byn är starkt och det finns ett stort antal föreningar inom olika områden. Läs mera »
03.01.2023 kl. 12:00

HSSL blickar tillbaka i årets sista nyhetsbrev

I HSSL:s sista nyhetsbrev för i år gör man tolv tillbakablickar på landsbygdsåret som gått. Läs bl.a. om skiftbytet i tomteverkstan och stjärnor som lyser upp, om spad och sill och det som glimmar i granen.Läs mera »
22.12.2022 kl. 12:00

Vad händer internationellt inom landsbygdspolitiken och landsbygdsutvecklingen?

Den 25 januari hålls ett webbinarium om vad som är aktuellt på de internationella arenorna inom landsbygdspolitiken och landsbygdsutvecklingen.Läs mera »
22.12.2022 kl. 10:00

Webbinarium om multilokalitetens framtid

Den 26 januari ordnas ett webbinarium där man kommer att diskutera multilokalitetens framtid. Var uppkomsten av multilokaliteten ett övergående fenomen och hur ser framtiden ut för multilokaliteten?Läs mera »
20.12.2022 kl. 12:00

Finlands Byars jubileumsskrift finns att läsas på nätet

Finlands Byar 25 års-jubilerar. Jubileet till ära finns en skrift om organisationens utveckling. Skriften innehåller även ett kapitel om utvecklingen av den finlandssvenska byarörelsen.Läs mera »
19.12.2022 kl. 13:00

Ett gott år för byaverksamheten!

Byaverksamheten har fått stor synlighet ii media och sociala medier, liksom kampanjen Finlands sämsta byväg och räddningspaketet för byskolor. Läs mer vad som tas upp i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
19.12.2022 kl. 10:00

Urban express med Per Schlingmann i podden Hela Sverige pratar

Ex-politikern, författaren med mera Per Schlingmann pratar med Terese Bengard om den urbana expressens inbromsning – om dagens samhälles förändrade förutsättningar på grund av klimat, krig och pandemi m.m.Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:00

Byaverksamheten fick ”julklappspengar”

Byaverksamheten har fått 300 000 euro i "julklappspengar" Även renoveringsbidrag till föreningshus och byagårdar fick ”julklappspengar”, samt mången byväg.Läs mera »
14.12.2022 kl. 13:00

Presidenten har noterat den finländska byaverksamheten

Vesa Hihnala med maka Sari har varit på årets självständighetsmottagning i Presidentens slott. Som ordföranden ör Årets by på riksplanet Rautio säger Vesa att det värmer i hjärtat för den egna byn, att de fick inbjudan.Läs mera »
13.12.2022 kl. 13:00

Besvara enkät om handlingsplan för Finlands landsbygdsnätverk

Svara på enkäten och påverka förslaget om handlingsplan för Finlands landsbygdsnätverk 2023-2027.Läs mera »
09.12.2022 kl. 11:00

Jeppo – Månadens by i Österbotten

Det finns ett rikt utbud av utkomstmöjligheter i Jeppo, både inom lantbruk, industri och forskning och utveckling. Många aktiva föreningar inom olika områden bidrar till ett rikt utbud av fritidsaktiviteter.Läs mera »
07.12.2022 kl. 10:00

Pellinge är Årets nyländska by 2023 – hedersomnämnande till Bredvik

"Som pellingebor har vi den fina möjligheten att vara aktiva och få förverkliga våra idéer och prova oss fram på vad som passar oss", säger pellingeborna själva.Läs mera »
05.12.2022 kl. 10:00

Ansökan om finansiering för landsomfattande forsknings- och utvecklingsprojekt öppnad

Finansiering för projekt kan sökas inom teman segregation och marginalisering på landsbygden, samt lägesbild av landsbygdsområden och behov av information om landsbygden i beslutsfattandet.Läs mera »
02.12.2022 kl. 12:00

Årets sjunde nyhetsbrev från Hela Sverige ska leva

I HSSL:s senaste nyhetsbrev kan man ta del av vinnarna av utmärkelserna Årets kommun, Årets landsbygdsutvecklare och Årets lokala utvecklingsgrupp. Men det finns mycket mer som tips till ny kunskap om landsbygder.Läs mera »
01.12.2022 kl. 12:00

Öppna Julbyar – plattform för byars julevenemang

Det nationella evenemanget Öppna Julbyar, som ordnas för första gången av Finlands Byar, har samlat nästan trehundra anmälda julevenemang. Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:00

Finlands sämsta byväg finns i Norra Österbotten

Landsväg 807 i Siikajoki i Norra Österbotten har utsetts till Finlands sämsta byväg enligt en fototävling som Finlands Byar och Vägföreningen i Finland ordnat.Läs mera »
28.11.2022 kl. 13:00

Samverkan i Svenskfinland med landsbygdsperspektiv inför den nya EU-programperioden

Vad är viktigt för samverkan i Svenskfinland att ta med sig inför den nya programperioden? En diskussion med intressanta öppningar från olika perspektiv hålls i Tammerfors 8.12.Läs mera »
25.11.2022 kl. 13:00

Teemu Hauhia är direktör för Landsbygdsnätverkstjänsterna

Ekonomie magister Teemu Hauhia har utsetts till direktör för Landsbygdsnätverkstjänsterna. Enheten för Landsbygdsnätverkstjänsterna koordinerar och utvecklar verksamheten för Finlands landsbygdsnätverk. Läs mera »
24.11.2022 kl. 13:00

Kandidaterna klara till valet av Årets Nyländska By 2023

Mindre och större byar på olika håll i Nyland eftersträvar att bli Årets Nyländska By 2023. En av kandidaterna är en ö, en annan en stadsdel och en tredje en före detta kommun.Läs mera »
22.11.2022 kl. 13:00

Sociala innovationer diskuteras i podden Landet

En social innovation kan vara en idé i en lokal förening, i ett företag eller i en kommun som löser ett konkret samhällsproblem, så vad är nyttan och hur kan man finansiera en idé som i första hand inte är till för att generera vinst?Läs mera »
21.11.2022 kl. 12:00

Lär dig mer om landsbygdens energigemenskaper och -lösningar!

Delta i webbinariet och lär dig mer om energigemenskaper på landsbygden, nuvarande lagstiftning och vilken typ av stöd som finns för närvarande.Läs mera »
18.11.2022 kl. 12:00

”Byskolor är värda att försvara” – verksamhetsledaren för Finlands Byar Aleksi Koivisto

Byskolor är värda att försvara skriver Finlands Byars verksamhetsledare i föreningens nyhetsbrev. Läs mer vad som tas upp i organisationens nyhetsbrev.Läs mera »
17.11.2022 kl. 13:00

Aktionsgruppen I samma båt ordnar seminarium kring byahus och hållbarhet

Aktionsgruppen I samma båt bjuder alla intresserade på presentationer och diskussion kring temat byar och hållbarhet.Läs mera »
16.11.2022 kl. 12:00

Utvärdering – förverkligas barns rättigheter vid skolnedläggning?

Utvärdering om hur barns utbildningsmässiga och sociala rättigheter förverkligas i landsbygds- och skärgårdsområden, samt hur nedläggningar av grundskolor påverkar områdenas livskraft sänds i kunta.tv-kanalen.Läs mera »
15.11.2022 kl. 13:00

Metodintroduktion för framtidens byar och stadsdelar

Framtidsfrekvensen är en workshopmetod för att skapa annorlunda framtider. Metoden har anpassats för användning i byar och stadsdelar. Webbinarium går igenom materialet.Läs mera »
14.11.2022 kl. 10:00