Finlands Byar har publicerat sitt riksdagsvalsprogram

12.10.2022 kl. 10:00
Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram: Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023. Programmet innehåller sju målsättningar.

Inför riksdagsvalet 2023 har Finlands Byar publicerat sitt riksdagsvalsprogram. I programmets sju punkter slår man slag för rättvis omställning, barn och unga som landsbygdens framtid, närservicepiloter, trygghetskänslan som finns på landet, smidig trafik och fungerande nätförbindelser, multilokalitet, samt Leader- och byaaktörer vilka stärker landsbygdens livskraft. Läs Finlands Byars riksdagsvalsprogram i sin helhet här nere (eller i PDF-form på suomenkylat.fi):

Krishållbara byar i Finland – målsättningar i riksdagsvalet 2023

Inledning
4000 byar och 52 Leader-grupper öser ut idéer! Frivilligt arbete bedrivs i byar och stadsdelar för att utveckla lokalsamhället. Gemenskapsanda, jämlikhet och generationsöverskridande är värderingar som Finland behöver i denna tid. Den finska landsbygden har en förtrollande kraft. Landsbygden lockar folk igen. I byarna kan du hitta Green Care-entreprenörer, ekologiska gårdar, nationalparker, vindkraft, vegetabiliskt protein, dansbanedanser, yogaretreater, ITE-konst, exportindustri, distansarbetare och olika slags finländare.

Landsbygden föder finländarna. Ett decentraliserat och enhetligt samhälle består av trygga hemtrakter. Allt fler drömmer om en bakgård och ett arbetsrum, det vill säga en rymligare vardag nära naturen. Samhället måste undanröja hinder för finländarnas drömmar. Vi vill bygga krishållbara lokala samhällen.

  1. BYBORNA SKA INTE BEHÖVA BETALA FÖR DEN GRÖNA ÖVERGÅNGEN
    Inflationen slår hårt mot finländare som bor och arbetar på landsbygden. Arbetsrese- och skatteavdrag ska riktas regionalt. Inhemsk energi och mat produceras hållbart på landsbygden. En rättvis omställning måste göras på ett socialt hållbart sätt, så att de som arbetar på landsbygden inte ensamma behöver betala för det. Byar som står sig mot förändringar stöder och driver på klimatåtgärder och främjandet av biologisk mångfald. Kolneutrala lokala energilösningar återanvänds, anläggs och testas i lokala samhällen. Kostnaderna för energirenoveringar av byagårdar kompenseras. Användningen av inhemsk biogas och biogasnätverket utökas med nya innovationer. Nätverket av laddningsstationer för gas- och elbilar byggs ut till byarna.
  2. BARN OCH UNGA ÄR LANDSBYGDENS FRAMTID
    Hela byn fostrar. Lokala daghem, familjedagvård och byskolor fungerar som dragningskraft för kommunerna. Landsbygdsbarnens resetider och inlärningsskillnader får inte längre öka jämfört med stadsbarnen. I regeringsprogrammet behövs en överenskommelse om ett tillägg på 10 miljoner euro till landsbygdens närskolor. Det lokala skoltillägget stöder tillgängligheten till utbildning, kommunens ekonomi och nativiteten. Ungdomars välbefinnande och psykiska hälsa stöds genom att införa Navigator-verksamhet till landsbygden. Försöket med den regionala studielånskompensationen kommer att uppmuntra högutbildade ungdomar att flytta till landsbygden och lösa kompetensbristen. Med modern regionalpolitik skapas retentions- och attraktionsfaktorer för att få unga kvinnor att flytta ut på landsbygden. Ett internt finländskt utbytesstudieprogram för ungdomar genomförs, där man kan bege sig från Berghäll till Kuhmo och Norra Karelens skogsklädda höjder kan utbytas mot Österbottens skärgård.
  3. INGEN CENTRALISERING – STARTA NÄRSERVICEPILOTER
    Tillgängligheten till offentliga tjänster får inte försämras på landsbygden. Centraliseringsutvecklingen måste hejdas. De nya välfärdsområdena sköter om hemvården och även likvärdiga social- och hälsovårdstjänster på glesbygdsområden. Det smarta välfärdsområdet investerar i en byaservicebuss. De mobila tjänsterna cirkulerar i byarna och förebyggande social- och hälsovårdstjänster förläggs till byagårdarna. Investeringsstödet för biblioteksbussar blir permanent. Bybutiksstödet fortgår, eftersom det möjliggör multiservicepunkter på landsbygden och stöder landsbygdens försörjningstrygghet. Nätverket med paketautomater utvidgas på landsbygds- och skärgårdsområden.
  4. TRYGGHETSKÄNSLAN FINNS PÅ LANDET
    I tider av nöd måste hjälpen komma snabbt och responsen måste vara rimlig för alla i Finland. Livskraftiga byar för med sig bosättning till hela Finland, och byaverksamheten upprätthåller sin del av säkerheten i landet. Styrkan i frivilligarbetet för med sig en fortsatt kontinuitet för säkerhetsverksamheten på landsbygden. Beredskap, försörjningstrygghet och krishållbarhet befrämjas i byar och stadsdelar. Byaverksamheten eliminerar ensamheten och förhindrar marginalisering. Bya- och stadsdelsaktörer utbildas för exceptionella förhållanden. Myndigheterna betraktar byar och lokala samhällen som centrala säkerhetspartners i den övergripande säkerheten.
  5. SMIDIG TRAFIK OCH FUNGERANDE NÄTFÖRBINDELSER I HELA LANDET
    Statens kollektivtrafikresurser måste också riktas till Finlands landsbygd. Staten bör stöda pilotprojekt för landsbygdstrafik, vilka ger stöd till försök med lånebilar och samåkning. I ett fungerande vägnät behöver menföre åtgärdas och med statens finansiering av väghållningen minskar reparationsskulden för landsbygdens vägnät. Lätta trafikleder byggs längs byns vägar för att befrämja cykelturism och -säkerhet. Byggandet av optisk fiber och ökningen av användaranslutningar måste offentligt främjas i områden där det inte byggs enligt marknadsvillkor.
  6. MULTILOKALT HEMLAND – LYCKAN ÄR ATT BO PÅ LANDET
    Grannarna är bekanta på landsbygden och det är en glädje att vara en del av gemenskapen. Finland blir alltmer multilokalt och en arbetsbaserad invandring och flyttning inom landet uppmuntras. Säsongsarbetare integreras genom byaverksamhet. Hinder för multilokalisering avlägsnas genom lagstiftning och beskattning. Både staten och företagen ökar den platsoberoende rekryteringen. Distansarbete och en platsoberoende vardag ger frihet, välbefinnande och flexibilitet. Låt oss uppmuntra kommuner att göra det enklare att göra om fritidsstugor till bostäder och skriva en utredning om det. Låt oss stöda en experimentell lag som liknar Japans lokala donationsmodell eller ett bredare pilotprojekt för skatteavdrag i Finland. Fastighetshandeln på landsbygden påskyndas genom att reformera ärvdabalk lagstiftningen och införa tidsfrister för avveckling av dödsbon.
  7. VI LEADER- OCH BYAAKTÖRER STÄRKER LANDSBYGDENS LIVSKRAFT
    Samhällsbaserad lokal utveckling skapar nya jobb, diversifierar tjänsterna och ger byarnas invånare möjlighet att arbeta för samhället och miljön. Utvecklingsmetoden nerifrån och upp måste stärkas. Föreningslagen bör förenklas och Patent- och registerstyrelsens avgifter göras mer skäliga. Leader-verksamhetsmodellen, som finns för byar, införs även till stadsdelar. Statsbidraget för byaverksamheten bör stärkas, eftersom varje euro för byaverksamhet genererar talkoarbete till ett värde av 90 euro. Vi stöder övergripande säkerhet, talkokultur och livskraften i samhällen i hela Finland.

Landsbygdens platssexighet tilltalar trendmedvetna stadsbor

Platssexighet är ett nytt sätt att föreställa sig landsbygden. Platssexighet använder sig av trovärdiga och intressanta bilder, blandningen av föreställningar mellan stad och landsbygd och generationsupplevelsen av millenniet.Läs mera »
31.05.2023 kl. 13:00

Presentationsmaterial från infotillfällen om projektstöd

Ta del av presentationsmaterialet om projektstöd från infotillfällen i Vasa och Karleby.Läs mera »
30.05.2023 kl. 13:00

Nu har landsbygden sin stora chans

Digitaliseringen bjuder på nya metoder för att para ihop bostäder på landsbygden med hugade inflyttare. Men Finland har även potential för livsstilsmigration och så sitter glesbygden på stora möjligheter då vi talar om den gröna omställningen.Läs mera »
30.05.2023 kl. 10:00

Senaste nyhetsbrevet från HSSL

I fjärde nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva ingår ett möte med landsbygdsminister Peter Kullgren. Vidare ges ett gott råd till regeringen, info om ett nytt råd för civil beredskap, information om en företagsforskarskola m.m.Läs mera »
24.05.2023 kl. 12:00

Rurala stannare – en studie av stannandets dynamik i Österbotten

Att stanna på landsbygden är en aktiv handling genomförd av människor som ofta har alternativ, där vissa faktorer avgör till stannandets fördel.Läs mera »
23.05.2023 kl. 13:00

KyläAreena – festival för landsbygden och byarna

Finlands Byars nyhetsbrev för maj månad innehåller bl.a. info om evenemanget KyläAreena, Öppna Byarnas dag, festivalen Världen i byn, samt lite aktuell info från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
22.05.2023 kl. 11:00

Guidebok för evenemangsarrangörer

SILMU-byar och Leader SILMU producerade en guide för evenemangsarrangörer. I guiden finns det bl.a. tips om evenemangsplanering, säkerhet, tillstånd och anmälningar, kommunikation och marknadsföring.Läs mera »
16.05.2023 kl. 12:00

Webinarium om kundsäkerhet på friluftsleder

Onsdagen den 31 maj kl.14-15.30 ordnar TUKES ett webinarium där man mångsidigt informerar om kundsäkerheten vid olika friluftsleder.Läs mera »
15.05.2023 kl. 10:00

Rejpelt är Månadens by i Österbotten

Rejpelt är den största byn i Vörå. Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu jobbpendlar en del bybor till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå.Läs mera »
12.05.2023 kl. 09:00

Finlands Byar vill lyfta upp viktiga landsbygdsfrågor i förhandlingar om regeringsprogrammet

Finlands Byar vill att det kommande regeringsprogrammet har en nationell strategi för distansarbetet, närskoletillägg för landsbygden och byaservicebussar i trafik.Läs mera »
11.05.2023 kl. 12:00

Seminarium om rurala stannare

Syftet med studien det rurala stannandets dynamik är att avgöra vilka faktorer som inverkar på människornas beslut att stanna på landsbygden. Ett seminarium om ämnet ordnas 23.5.2023 på Academill i Vasa och som hybrid.Läs mera »
10.05.2023 kl. 12:00

Webbinarium om landsbygdens digitala omvälvning

Den 26 maj hålls ett webbinarium om landsbygdens digitala förändring i dag och imorgon.Läs mera »
09.05.2023 kl. 12:00

Webbinarium om utländsk arbetskraft

Vad är kommunen vs arbetsgivarens ansvar vid arbetskraftsinvandring? Vilket ansvar har dagvården och skolan som aktörer för integration? Den 25 maj hålls ett webbinarium på temat utländsk arbetskraft.Läs mera »
09.05.2023 kl. 10:00

Kom ihåg infotillfället på svenska inför Öppna Byarnas dag!

Den 4 maj ordnas ett informationstillfälle på svenska om Öppna Byarnas dag online via Teams. Kom med och hör mer om denna speciella dag för alla Finlands byar med över 600 evenemang runt om i landet! Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:00

Ger varulevererans med drönare bättre service på landsbygden?

Kan drönare vara en del av lösningen för att långsiktigt förbättra servicen på landsbygden i Sverige? Enligt Cecilia Strokirk på RISE är svaret ja. Hon var med i ett projektteam som undersökte det senaste inom drönarleveranser. Läs mera »
26.04.2023 kl. 12:00

Ett nytt nyhetsbrev från HSSL

I tredje nyhetsbrevet från Hela Sverige ska leva presenteras duon som ska leda rörelsen det kommande året. Vidare ges info om den nya Balansrapporten, tips om intressant lösning och lyssning om Sveriges landsbygder m.m.Läs mera »
25.04.2023 kl. 12:00

Webbinarier om finansiering av grön omställning

Vid två virtuella tillfällen den 4 och 11 maj diskuteras den gröna omställningen och möjligheterna för EU-finansiering för till exempel bio- och cirkulär ekonomi. samt grön teknik.Läs mera »
21.04.2023 kl. 13:00

Koittila i Södra Savolax är Årets by i Finland

Byn Koittila i Kangasniemi, Södra Savolax är Årets by 2023.Utvecklingen av Koittila by med sina 190 invånare är målmedveten och långsiktig. Den lilla byn har satsat särskilt på byns marknadsföring och information.Läs mera »
20.04.2023 kl. 13:00

Stor uppslutning inför Landsbygdsveckan i Sverige

Programmet för Landsbygdsveckan (2-7.5) rymmer närmare 90 arrangemang från Pitebygden i Norrbotten till Klågerup i Skåne, varav många aktiviteterna är digitala. Invigning av Landsbygdsveckan sker den 2 maj Läs mera »
19.04.2023 kl. 13:00

Infotillfälle på svenska inför Öppna Byarnas dag

Den 4 maj ordnas ett informationstillfälle på svenska om Öppna Byarnas dag online via Teams. Kom med och hör mer om denna speciella dag för alla Finlands byar!Läs mera »
18.04.2023 kl. 13:00

Energikväll i Esse inom Smart energiby 3.0

Välkommen med på energikväll i Esse 27.4 och kartlägga ert områdes energi- och kunskapspotential, samt rita kartan mot en självförsörjande smart by inom energi.Läs mera »
18.04.2023 kl. 10:00

Byskolor utmanas att hålla byskolefika

Oravasaari skola och Finlands Byar rf utmanar alla byskolor att anordna byskolefika. Evenemanget äger rum tisdagen den 23 maj, men varje skola bestämmer själv tidpunkten för evenemanget.Läs mera »
17.04.2023 kl. 12:00

Ett färskt Uutiskirje från Finlands Byar

Finlands Byars senaste nyhetsbrev innehåller bl.a. info om kungörandet av Årets by, anmälan till Årets Leader-Byaprojekt, utmaning till byskolor att ordna byskolefika, samt lite aktuell info från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
13.04.2023 kl. 12:00

Smarta byar-diskussion till morgonkaffet

Oavsett om du är en erfaren byaaktör eller bara planerar sända in en ansökan, kom med ​​på ett virtuellt byamorgonkaffe för att höra och diskutera möjligheterna med smarta byar. Online-evenemanget hålls 25.4.Läs mera »
12.04.2023 kl. 14:00

Följ offentliggörandet av Årets by på riksplanet!

Vinnaren av Årets by 2023 offentliggörs 19.4 under festliga former i samband med vårens Byadagar i Tuuri, Alavus. Offentliggörandet är en del av Byadagarnas webbinarium, som börjar kl. 15.00.Läs mera »
12.04.2023 kl. 10:00