Resolution från finlandssvenska Landsbygdsriksdagen 2022

27.10.2022 kl. 12:00
Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som hölls 26-27.10 på Kasnäs, Kimitoön, med unga och en hållbar framtid som huvudtema, har antagit en resolution.

Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen på Kimitoön 26-27 oktober har antagit denna resolution:

Landsbygdsriksdagens resolution 2022

De unga efterlyser flexibla möjligheter för en hållbar livsstil på landsbygden

Europaåret uppmärksammar de ungas roll i att skapa en bättre och grönare framtid. Den centrala frågan är hur vi kan skapa nya former av delaktighet för de unga i deras strävan efter en mer hållbar livsstil.

Ungdomsbarometern 2021 i Finland fokuserar på hållbar utveckling och klimat. Ur ungdomsbarometern framgår att de unga har stark tilltro till aktuell vetenskap och forskning, samtidigt som de behöver få fler verktyg i att påverka i miljö- och klimatfrågor. De unga ser möjligheter i att påverka genom hållbara köpbeslut, röstande i val, frivillig verksamhet samt dialog med beslutsfattare. De unga ser möjligheter i att erhålla färdigheter och kompetens i aktivt medborgarskap genom hobbyverksamhet och föreningsaktivitet. Hållbara val i vardagen ger välmående.

Likväl påvisar ung på landet – studien i Svenskfinland att unga är stolta över att bo och verka på en livskraftig landsbygd. Närheten till naturen, lugnet och tryggheten som landsbygden erbjuder uppskattas. De unga ser behov av större utrymme för olika livsval, inkludering och mer variation för fritidssysselsättning. I allmänhet har unga i Svenskfinland en positiv framtidstro, men utmaningen ligger i att finna meningsfulla jobbmöjligheter inom olika branscher, på landsbygden och i skärgården.

Landsbygdsriksdagen i samverkan med samhällsaktiva unga, förespråkar konstruktiv dialog och de ungas delaktighet i beslutsfattandet samt i hållbarhetsåtgärder. Förslag och beslut ska baseras på relevant vetenskap och forskning. Unga behöver ha jämlika möjligheter till utbildning, jobb, service, hobbyn och familjevänligt boende i skärgård och på landsbygd.

Unga efterlyser speciellt:

  • Innovativa utbildningslösningar, samarbeten mellan olika utbildningsanordnare, kommun och näringsliv.
  • Mer flexibla boendelösningar såsom ett större utbud av hyreslägenheter på landsbygden och ökat stöd för renovering av befintliga hus.
  • Basservice behöver säkerställas för en livskraftig landsbygd.
  • Att lokal kompetens och kunnande från frivilligverksamhet och näringsliv tas till vara i utvecklingsarbete.
  • Nya verksamhetsmodeller som stöder en cirkulär ekonomi och lagom tänk från produktion till konsumtion.

Denna resolution har antagits av Landsbygdsriksdagen 2022.

Tilläggsuppgifter:

Nora Backlund, Specialsakkunnig, Landsbygdspolitiska nätverket Hållbarhetsveckan, Svenska Lantbrukssällskapens Förbund, 044 0797079 nora.backlund@slf.fi

Bettina C. Lindfors, Koordinator för utbildning och ledarstöd, Finlands svenska 4H, 040 920 9810 bettina.lindfors@fs4h.fi

Landsbygdsriksdagen 2022 firar Europaåret för ungdomar genom att lyfta upp de ungas framtidsvisioner, utmaningar och möjligheter på landsbygden och i skärgården. Hur skapar de unga en hållbar framtid? Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, är ett forum som är öppet för alla som är intresserade av en livskraftig och hållbar landsbygd och skärgård.

Värdar för den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen 2022 är Leader-gruppen I samma båt – Samassa veneessä rf ry, Varsinais-Suomen Kylät ry – Egentliga Finlands Byar rf och Kimitoöns kommun. Dessutom har Svenskfinlands Byar, temagruppen Smarta landsbygder i Svenskfinland och i Norden, Jord- och skogsbruksministeriet, landsbygdspolitiska nätverksprojektet Hållbarhetsveckan, Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi, Skärgårdshavets biosfärområde, Axxell, Åbolands Ungdomsförbund och Nordiska skärgårdssamarbetet deltagit i planeringsgruppen.

Se även pressmeddelandet och webbplatsen landsbygdspolitik.fi.

Under Landsbygdsriksdagen hölls en paneldiskussion om unga och en hållbar framtid. Från vänster diskussionsledare Nora Backlund med ungdomspanelens deltagare Isabell Flemming, Linnea Strand, Johan Santalahti och Joel Rappe.

Besvara enkät om handlingsplan för Finlands landsbygdsnätverk

Svara på enkäten och påverka förslaget om handlingsplan för Finlands landsbygdsnätverk 2023-2027.Läs mera »
09.12.2022 kl. 11:00

Jeppo – Månadens by i Österbotten

Det finns ett rikt utbud av utkomstmöjligheter i Jeppo, både inom lantbruk, industri och forskning och utveckling. Många aktiva föreningar inom olika områden bidrar till ett rikt utbud av fritidsaktiviteter.Läs mera »
07.12.2022 kl. 10:00

Pellinge är Årets nyländska by 2023 – hedersomnämnande till Bredvik

"Som pellingebor har vi den fina möjligheten att vara aktiva och få förverkliga våra idéer och prova oss fram på vad som passar oss", säger pellingeborna själva.Läs mera »
05.12.2022 kl. 10:00

Ansökan om finansiering för landsomfattande forsknings- och utvecklingsprojekt öppnad

Finansiering för projekt kan sökas inom teman segregation och marginalisering på landsbygden, samt lägesbild av landsbygdsområden och behov av information om landsbygden i beslutsfattandet.Läs mera »
02.12.2022 kl. 12:00

Årets sjunde nyhetsbrev från Hela Sverige ska leva

I HSSL:s senaste nyhetsbrev kan man ta del av vinnarna av utmärkelserna Årets kommun, Årets landsbygdsutvecklare och Årets lokala utvecklingsgrupp. Men det finns mycket mer som tips till ny kunskap om landsbygder.Läs mera »
01.12.2022 kl. 12:00

Öppna Julbyar – plattform för byars julevenemang

Det nationella evenemanget Öppna Julbyar, som ordnas för första gången av Finlands Byar, har samlat nästan trehundra anmälda julevenemang. Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:00

Finlands sämsta byväg finns i Norra Österbotten

Landsväg 807 i Siikajoki i Norra Österbotten har utsetts till Finlands sämsta byväg enligt en fototävling som Finlands Byar och Vägföreningen i Finland ordnat.Läs mera »
28.11.2022 kl. 13:00

Samverkan i Svenskfinland med landsbygdsperspektiv inför den nya EU-programperioden

Vad är viktigt för samverkan i Svenskfinland att ta med sig inför den nya programperioden? En diskussion med intressanta öppningar från olika perspektiv hålls i Tammerfors 8.12.Läs mera »
25.11.2022 kl. 13:00

Teemu Hauhia är direktör för Landsbygdsnätverkstjänsterna

Ekonomie magister Teemu Hauhia har utsetts till direktör för Landsbygdsnätverkstjänsterna. Enheten för Landsbygdsnätverkstjänsterna koordinerar och utvecklar verksamheten för Finlands landsbygdsnätverk. Läs mera »
24.11.2022 kl. 13:00

Kandidaterna klara till valet av Årets Nyländska By 2023

Mindre och större byar på olika håll i Nyland eftersträvar att bli Årets Nyländska By 2023. En av kandidaterna är en ö, en annan en stadsdel och en tredje en före detta kommun.Läs mera »
22.11.2022 kl. 13:00

Sociala innovationer diskuteras i podden Landet

En social innovation kan vara en idé i en lokal förening, i ett företag eller i en kommun som löser ett konkret samhällsproblem, så vad är nyttan och hur kan man finansiera en idé som i första hand inte är till för att generera vinst?Läs mera »
21.11.2022 kl. 12:00

Lär dig mer om landsbygdens energigemenskaper och -lösningar!

Delta i webbinariet och lär dig mer om energigemenskaper på landsbygden, nuvarande lagstiftning och vilken typ av stöd som finns för närvarande.Läs mera »
18.11.2022 kl. 12:00

”Byskolor är värda att försvara” – verksamhetsledaren för Finlands Byar Aleksi Koivisto

Byskolor är värda att försvara skriver Finlands Byars verksamhetsledare i föreningens nyhetsbrev. Läs mer vad som tas upp i organisationens nyhetsbrev.Läs mera »
17.11.2022 kl. 13:00

Aktionsgruppen I samma båt ordnar seminarium kring byahus och hållbarhet

Aktionsgruppen I samma båt bjuder alla intresserade på presentationer och diskussion kring temat byar och hållbarhet.Läs mera »
16.11.2022 kl. 12:00

Utvärdering – förverkligas barns rättigheter vid skolnedläggning?

Utvärdering om hur barns utbildningsmässiga och sociala rättigheter förverkligas i landsbygds- och skärgårdsområden, samt hur nedläggningar av grundskolor påverkar områdenas livskraft sänds i kunta.tv-kanalen.Läs mera »
15.11.2022 kl. 13:00

Metodintroduktion för framtidens byar och stadsdelar

Framtidsfrekvensen är en workshopmetod för att skapa annorlunda framtider. Metoden har anpassats för användning i byar och stadsdelar. Webbinarium går igenom materialet.Läs mera »
14.11.2022 kl. 10:00

Lär dig mer om Habitability-konceptet i Pellinge!

Habitability-projektet jobbar för livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden. Kom med och lär dig mera om bobarhet och diskutera det kommande skärgårdsnätverkets verksamhet!Läs mera »
08.11.2022 kl. 11:00

Guidebok för att utveckla smarta landsbygder

Smart Rural-projektet har samlat erfarenheter från de 21 byar som ingått i projektet och publicerat dem i en guidebok för att bli en smart landsbygd.Läs mera »
07.11.2022 kl. 13:00

Sista delen av webbinarieserien Stolt över byn behandlar landsbygdsboendets utveckling

Befrämjandet av flyttning till landet är inte bara försäljning av tomter och hus. Webbinarieserien Stolt över byn avslutas med den fjärde delen som tar upp landsbygdsboendets utveckling.Läs mera »
04.11.2022 kl. 12:00

Finlands Byar ger ut räddningspaket för byskolor

Landsbygdens byskolor har minskat med mer än 90 procent. I arbetsgruppen som utarbetat ett räddningspaket kom man fram till att barns jämlika utbildningsmässiga grundläggande rättigheter kränks i Finland.Läs mera »
03.11.2022 kl. 12:00

Kalax är Månadens by i Österbotten

Byn Kalax med över 300 personer ligger ett stenkast från Närpes centrum. Här finner du trevliga bybor, många natursköna platser och sevärdheter. Vargholmen och paviljongen Oasen är ett par exempel.Läs mera »
02.11.2022 kl. 10:00

En mer globaliserad eller tynande landsbygd? – seminarium om kompetensbrist

Vi behöver utbildnings- och yrkesbetingad invandring och flyttning till landet, så att vi kan tillhandahålla tjänster i kommuner och byar och säkra arbetskraft till landsbygdsföretag. Läs mera »
01.11.2022 kl. 13:00

Temakväll som vill inspirera till lokal utveckling och innovation

Under kvällen presenterar professor Malin Lindberg kunskaper och exempel om social innovation i civilsamhället. Vi får även ta del av inspirerande innovationsexempel från österbottniska föreningar.Läs mera »
31.10.2022 kl. 12:00

Svenskfinlands Byar lanserar videoserie för att främja flytt till landsbygden

I en videoserie på tre filmer får vi bekanta oss med tre olika livsöden som alla har en sak gemensamt, de valde lugnet, naturen och gemenskapen som finns på landsbygden och i skärgården.Läs mera »
26.10.2022 kl. 17:00