Korsnäs kyrkby är Månadens by i Österbotten

08.03.2024 kl. 09:53
Korsnäs kommun består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax. I Kyrkbyn finns bl.a. Hembygdsmuseet, Prästgårdsmuseet och kyrkan. I Kyrkbyn märker du av företagsamheten i kommunen.

Korsnäs – Finlands västligaste fastlandskommun, tidigare världens svenskaste kommun, består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax.

Kanske har du hört talas om den unika Korsnäs-tröjan, den som innehåller både stickade och virkade bårder i glada färger? Vid Hembygdsmuseet i Korsnäs kyrkby finns en samling med både äldre och yngre versioner av tröjorna. Den äldsta Korsnäströjan i samlingen är från år 1864. I det största rummet i storstugan hittas traditionell inredning med brödstänger i taket, öppen spis och högsängar. Utanför byggnaden kan du pröva på den fina jungfrudansen. Hembygdsmuseet ordnar t.ex. hantverkardagar för barn och unga.

Intill Hembygdsmuseet hittar du Prästgårdsmuseet. Här kan du bekanta dig med hur ett prästhem såg ut under senare delen av 1800-talet. Här finns bl.a. tidstypiska tapeter, salong, biskopsrum, matsal och ett skolmuseum. Den traditionella lantdagen som ordnas på museiområdet i augusti lockar såväl kommuninvånare, som sommargäster och turister.

Ett stenkast från museiområdet reser sig den ståtliga träkyrkan, ritad av C. L. Engel. Kyrkan är byggd år 1831 i nyklassisk stil. Intill kyrkan finns klockstapeln från 1747 men som fått sitt nuvarande utseende omkring år 1860, samt kyrkparken med statyn föreställande stenbrytaren och hans hustru.

I anslutning till Strandvägen finns ungdomslokalen och här ordnas barndisco, pubkvällar, privata tillställningar, möten, loppis osv. Ungdoms- och byaföreningen är en av många aktiva föreningar. I Korsnäs finns också bl.a. IF Fyren, Korsnäs 4H, fotbollsföreningar, Västkustryttarna, Lions, hembygdsförening, scoutkår och pensionärsförening.

Intill Strandvägen ligger också den nya kommungården som invigdes i juni 2023. Tidigare huserade Korsnäs kurscenters studerande här men idag är byggnaden renoverad och omgjord till en välfungerande kommungård där hållbarhet är en viktig aspekt.

I Korsnäs finns också ett aktivt och engagerat bibliotek. Här kan du förstås låna böcker, men biblioteket fungerar också som en naturlig mötesplats för bl.a. konstutställningar, teaterföreställningar, föreningsmöten, stickcafé m.m.

Ungdomsverksamhet ordnas en gång i veckan av kommunen, många gånger i samarbete med församlingen och biblioteket. Ibland ordnas aktiviteter i ungdomsverkstaden och ibland erbjuds filmkvällar eller helt andra aktiviteter i biblioteket eller församlingshemmet.

Korsnäs Arena invigdes för ett par år sedan och är i flitig användning av bl.a. skolelever, fotbollsspelare och friidrottare. Här ordnas idrottsskola i juni och knatteövningarna som ordnas sommartid är populära, speciellt bland de yngre barnen. För den som i stället vill besöka en vandringsled, spela boule eller discgolf, eller varför inte testa intervalltrappan, gäller det att ta en tur norrut där Waterloo fritidsområde ligger. Vintertid lämpar sig området mycket bra för skidträning.

Korsnäs kommun är känd för sin företagsamhet, något som du också kommer att märka då du rör dig i kyrkbyn. Här finns både större och mindre företag inom olika inriktningar och branscher. Ett aktuellt företagsområde är i dag det gamla gruvområdet som ligger strax norr om kyrkbyn, där företagare nu är intresserade av både provborrningar och energilagring. Också vindkraft till havs är högaktuellt i Korsnäs.

Det finns många orsaker till att besöka Korsnäs och såväl Euro Velo 10-cykelrutten som den ännu icke-certifierade St Olav Ostrobothnia är turer som tar dig inte bara genom Korsnäs by utan också vidare norrut eller söderut mot de angränsande byarna. Åker du däremot båt, kan du förtöja vid förslagsvis Storkorshamn, cirka 5 km utanför själva byacentrum.

Närheten till naturen, skogen och havet är en självklar del för Korsnäsborna och bidrar på samma sätt som dagis, skola och närservice till en levande och trygg hemby – ett ställe där man gärna bor!

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för mars är från webbplatsen aktion.fi.

Prastgardsmuseet                                                                                                              Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Landsbygdsveckan i Sverige ordnas för andra gången

Landsbygdsveckan, som i år ordnas 5-11 maj, är en nationell arena för landsbygdsfrågor. Från arrangörshåll hoppas man att personer som är engagerade i hållbar utveckling vill vara med och arrangera evenemang.Läs mera »
igår kl. 14:00

Byn Vesivehmaa i Päijänne-Tavastland är Årets by i Finland 2025

Finlands Byar har utsett byn Vesivehmaa i kommunen Asikkala i landskapet Päijänne-Tavastland till Årets by i Finland 2025. Hedersomnämnanden gick till Närvijoki (Kurikka, Södra Österbotten) och Nurmijärvi-Jongunjoki (Lieksa, Norra Karelen).Läs mera »
15.04.2025 kl. 17:00

Landsbygdsforskarträffen i Kuortane emotser abstrakt

Temat för landsbygdsforskarträffen i Kuortane 27-28 augusti är framtiden på landsbygden. Det finns 16 arbetsgrupper och för att anmäla dig som talare ii en arbetsgrupp behöver du lämna in ett abstrakt.Läs mera »
15.04.2025 kl. 13:20

Föreslå ett byaprojekt för Årets Leader-Byaprojekt 2025!

Har det genomförts ett framgångsrikt Leader-finansierat projekt i er by? Årets Leader-Byaprojekt är en nationell utmärkelse som delas ut till ett Leader-finansierat projekt som har utvecklat en by utifrån invånarnas behov.Läs mera »
15.04.2025 kl. 09:44

Aktionsgruppen I samma båt söker ny verksamhetsledare

I samma båt – samassa venessä rf. ry. (ISB) anställer en ny verksamhetsledare på heltid. Anställningen gäller tills vidare och placeringsorten är Leader-gruppens kontor i Pargas. Distansarbete är delvis möjligt.Läs mera »
10.04.2025 kl. 12:18

”Vi som valde att stanna” – SVT-serie om unga i Tornedalen

Under 50 år har befolkningen i norra Sveriges glesbygd minskat och här visar forskningen på en kritisk period i livet mellan 18 och 25 år när nästan varannan flyttar från Tornedalen. Edvin och Cornelia är två unga som valt att stanna.Läs mera »
07.04.2025 kl. 12:57

Kukkonen Kylävara-projektets kommunikationsexpert

Finlands Byars byaberedskapsprojekt, Kylävara-hanke, går vidare till nästa fas genom nyrekryteringen av Nea Kukkonen som kommunikationssakkunnig. Byaberedskapen ska nu omsättas i praktiken.Läs mera »
03.04.2025 kl. 13:25

Finlands Byar ställde några frågor till partierna inför valen

Hur främjar ni invånarnas delaktighet och hur förbättrar ni invånarnas påverkansmöjligheter i beslutsfattandet? Inför välfärdsområdes- och kommunalvalet bad Finlands Byar alla riksdagspartier att svara på några frågor.Läs mera »
03.04.2025 kl. 11:34

Är byaradion lösningen för skärgårdsbor i krissituationer?

Hörbarheten har blivit sämre i skärgården, som i Egentliga Finland. Förutom att mobilmasterna slocknar vid ett längre elavbrott, kan det bli störningar p.g.a. klimatkrisen eller något hot från annat land. Är byaradion en lösning?Läs mera »
31.03.2025 kl. 14:03

Ett nytt nyhetsbrev från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt tredje nyhetsbrev i år. Här kan du läsa om exempelvis humorgruppen KAJ som lyfter fram byaandan, Årets Leader-Byaprojekt, vårens Byadagar samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
31.03.2025 kl. 11:52

Nominera Årets by och förtjänta personer i svenska Österbotten

Aktion Österbotten efterlyser nomineringar till Årets by i svenska Österbotten, samt personer till Årets landsbygdsansikte och Årets lokalaktör. Dessutom behövs nomineringar till Årets Unga Lokalaktör i Finland.Läs mera »
21.03.2025 kl. 12:30

Stöd i hållbarhetsarbetet: projektexempel och verktyg

Hållbar utveckling berör oss alla, i kommande webbinarium delas det på konkreta exempel hur man kan främja hållbarhet och vilka verktyg som kan tas till hjälp. Läs mera »
18.03.2025 kl. 14:23

Hållbarhetsveckan infotillfälle 2025

Välkommen till ett informationstillfälle där du får höra hur du kan vara med och skapa Hållbarhetsveckan i din egen verksamhetsmiljö!Läs mera »
18.03.2025 kl. 14:19

Årets Leader-Byaprojekt 2025 ska utses!

Har det genomförts ett framgångsrikt Leader-finansierat projekt i er by? Årets Leader-Byaprojekt är en nationell utmärkelse som delas ut till ett Leader-finansierat projekt som har utvecklat en by utifrån invånarnas behov.Läs mera »
12.03.2025 kl. 11:15

Grattis KAJ till vinsten i Melodifestivalen!

KAJ:s vinst i Melodifestivalen med låten ”Bara bada bastu” är inte bara en musikalisk prestation, utan också ett starkt bevis på hur levande kulturen och gemenskapen är i de österbottniska byarna och i hela Finland.Läs mera »
10.03.2025 kl. 12:48

Anmälan till Öppna Byarnas dag är nu öppen!

Öppna Byarnas dag bjuder in byaföreningar, lokala aktörer och eldsjälar att öppna sina dörrar och visa upp byalivet som exempelvis byavandringar, historiska rundvandringar, lokala marknader och loppisar.Läs mera »
06.03.2025 kl. 13:39

Senaste nyhetsbrevet från Finlands Byar

Finlands Byar har publicerat sitt andra nyhetsbrev för i år. Här kan du läsa om exempelvis Kylävara-projektet, Öppna Byar, välfärdsområdes- och kommunalvalet samt aktuellt från Svenskfinlands Byar.Läs mera »
06.03.2025 kl. 10:29

Svenskt infotillfälle inför Öppna Byar

Vad handlar Öppna Byar om? Hur kan byarna delta i landets största byaevenemang? Hur anmäler man sig? Varför ska man delta? Ett svenskt informationstillfälle om Öppna Byar hålls tisdagen den 11 mars.Läs mera »
26.02.2025 kl. 12:43

Finns Årets Unga Lokalaktör i din by?

Finlands Byars ungdomsutskott utser årligen en ung byaaktiv till Årets Unga Lokalaktör. Nominera en kandidat för årets premiering.Läs mera »
19.02.2025 kl. 08:01

Bobäck i Kyrkslätt är Årets by i Nyland 2025

Byn Bobäck i Kyrkslätt har utsetts till Årets by i Nyland 2025. Denna utmärkelse är ett bevis på styrkan i frivilligarbetet och lagandan. Invånarna i Bobäck känner varandra väl och deltar aktivt i byns evenemang och utveckling.Läs mera »
17.02.2025 kl. 12:04

Nu lyfts föreningarnas betydelse för landsbygdens livskraft

Nu söks föreningar som aktivt främjar de olika dimensionerna av hållbar utveckling – ekologiska, ekonomiska och sociala. Målet med projektet Landsbyggare för föreningar är bl.a. att lyfta fram effekterna av deras arbete.Läs mera »
13.02.2025 kl. 11:57

Webbinarium om hållbarhet och info om Hållbarhetsveckan

Under våren arrangeras ett webbinarium om hållbarhet och ett infotillfälle om höstens Hållbarhetsvecka. Preliminära datum är för webbinariet 3.4 och för Hållbarhetsveckans info 4.4.Läs mera »
10.02.2025 kl. 14:27

Kampanj vill uppmuntra dig till engagemang i ditt lokalsamhälle

Genom Förbundsarenans kampanj Engagera 2025 vill vi Svenskfinlands Byar uppmuntrar dig att upptäcka kraften i gemenskapen och engagera dig i din byaförening! Att vara en del av en byaförening handlar om mer än möten.Läs mera »
10.02.2025 kl. 12:38

Podd: Beredskap på byanivån

Lär dig mer om beredskap på byanivå – nytt poddavsnitt ute nu!Läs mera »
07.02.2025 kl. 15:04

Nedskärningarna inom Yle bekymrar Finlands byar

Yles roll som leverantör av regionala nyheter och kultur är oersättlig och dess uppdrag är att ge service åt alla finländare – både invånare i storstäder och människor i byar och glesbygd. Kan Yle vara rikstäckande trots nedskärningar?Läs mera »
06.02.2025 kl. 14:34