Eter en längre tids paus, med bl.a. coronapandemin, har de tvåspråkiga Leader-grupperna och regionala byaföreningarna åter samlats till en Tammerfors-träff med Svenskfinlands Byar som arrangör och Landsbygdsnätverket som samarbetspart.
Tammerfors-träffen, som hölls 7 maj, inleddes denna gång med att pionjären inom landsbygdsutveckling Peter Backa gav en tillbakablick över den finlandssvenska landsbygdsutvecklingen och tillkomsten av Svensk Byaservice (nuvarande Svenskfinlands Byar). Samarbetsgruppen Svensk Byaservice tog hand om den svenska servicen inom Byaverksamhet i Finland, nuvarande Finlands Byar och hade ansvar för nordiska frågor. Svensk Byaservice fugerad som stödorganisation för byarna i Svenskfinland, vilket görs även i dag under nuvarande Svenskfinlands Byar. Svensk Byaservice upprätthöll den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som var och är viktig för finlandssvenska landsbygdsaktörer att kunna samlas och utbyta idéer, nätverka m.m. på svenska. Backa påminde deltagarna om att ingå i nätverk, skapa kontakter, blicka framåt och skapa intressanta projekt i Svenskfinland.
Verksamhetsutvecklare Nora Backlund på Svenskfinlands Byar redogjorde för samarbetsgruppens verksamhet i dag, som till stora delar följer den verksamhet som Svensk Byaservice bedrev. Nytt i dag är bl.a. att det upprätthålls en samarbetsgrupp för svensk- och tvåspråkiga regioner (inklusive Åland) inom byaverksamheten
Projektchef Jessica Lerche från Sydkustens landskapsförbund gav info om projektet MEP – Mera EU-pengar i Svenskfinland. Projektet har som uppgift att informera om EU-finansiering och olika program under programperioden 2025-2027. Målgruppen är svenskspråkiga organisationer och föreningar i Nyland och Egentliga Finland. Projektet ska utbilda, ge rådgivning och skapa samarbeten för att öka andelen EU-projekt inom svenskspråkiga organisationer och föreningar i Nyland och i Åboland. Projektets mål är att stärka det svenskspråkiga civilsamhällets förmåga att ansöka om och genomföra EU-finansierade projekt.
Landsbygdsnätverksenhetens svenskspråkiga nätverkskoordinator Ann-Sofi Backgren redogjorde för CAP 34 “Vision för mat och jordbruk”. Backgren kunde berätta att den nya CAP perioden inte träder i kraft 1.1.2028, utan en övergångsperiod på 1-2 år väntas. Relevanta teman är generationsväxling, beredskap, inom planetens gränser, levnadsvillkor och levande landsbygds- och kustområden, samt värdesättandet av mat. Vad gäller pelare 1 och 2, så föreslås att pelare 2 placeras inom Strukturfonden.
Under Tammerfors-träffen funderades det även över den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen. Västra Nyland ska arrangera nästa Landsbygdsriksdag som hålls 2026 och Raseborg har visat intresse. Raseborgs byaforum kunde vara ett intressant inslag för Landsbygdsriksdagen. Diskussioner fördes om bl.a. Landsbygdsriksdagens tidpunkt, samarbetsparters, tema kultur, deltagarprofil och finansiering.
Tammerfors-träffen avslutades med diskussion om fortsatt samarbete för byar och landsbygden i Svenskfinland. Förslag kom om att hålla fysiska träffar en gång i året i Tammerfors, som kan kompletteras med virtuella landsbygdsträffar. Träffarna är viktiga för att upprätthålla kunskapsutbyte, för nätverk och för diskussion kring finansieringsmöjligheter. Man kom också överens om att inom kort tillsätta en planeringsgrupp för Landsbygdsriksdagen.
Deltagare på Tammerfors-träff