Rejpelt är Månadens by i Österbotten

12.05.2023 kl. 09:00
Rejpelt är den största byn i Vörå. Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu jobbpendlar en del bybor till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå.

Vi syns på Bjärji!

Var ska en artikel om Rejpelt by börja, om inte på Storberget. Mitt på Storberget, Bjärji, står byns föreningshus med det kännspaka smala gröna tornet. Här finns paviljongen, vars runda golv har nötts av dansglada österbottningar, och Fädernegården som berättar om byns historia. Runt berget går ett motionsspår som nyligen rustats upp.

Rejpelt är den största byn i Vörå. För knappt hundra år sedan fanns en tätt bebyggd bykärna i Leistus, Storby och Pörnullbacken, men i och med nyskiftet på 1930-talet flyttades hälften av gårdarna ut till andra delar av byn. I dag står många gårdar tomma. Flyttvågen gick först till Amerika, sedan till Sverige, södra Finland eller bara till Vasa. De flesta byborna har släktingar i Sverige och USA.

Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu finns ett femtontal aktiva bönder i byn, och en handfull av dem har nötboskap, grisar eller pälsdjur. En del bybor jobbpendlar till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå. Två framgångsrika byggföretag kommer från Rejpelt, Byggtjänst H-E Storlund och Simons Hus/Simons Element. Storlunds har bland annat byggt Fiskets Hus i Vasa. Simons Hus, som har ett femtiotal anställda, levererar huspaket till hela landet.

Bosättning redan på järnåldern

Ortnamnet Rejpelt, på finska Rekipelto, finns nedtecknat redan 1543. Det finns skrivet i olika versioner på 1500-talet: Rekepeltt, Rekenpeltt, Reikepelt, Rekypeltby och Rekipeldo by. Som många andra namn i trakten har det finskt ursprung. Pelto betyder åker, medan förledens betydelse är oklar.

Men det har bott folk här i trakten mycket tidigare än så. Arkeologiska utgrävningar på Pörnullbacken och Kaparkullen inom en halv kilometer från Storberget visar att det fanns bosättning där under största delen av järnåldern. De intensivaste bosättningsfaserna inföll på 300- och 400- talet, och på 600- och 700-talet, då det antagligen var en hel by på Pörnullbacken. Då Rejpelt skola byggdes på Kaparkullen 1893 hittades flera järnåldersfynd, bland annat vapen, glaspärlor och bronssmycken. Också skolan är historia i dag. Den stängdes 2020 och eleverna flyttades till Koskeby skola i centrum av Vörå.

Vandring i facklornas sken

Rejpelt Hembygdsförening är den samlande kraften i byn. I fjol satsade föreningen stort på att rusta upp det 1,5 kilometer långa motionsspåret som går runt Storberget. Det invigdes i slutet av oktober med Fackelrundan, då ett hundratal personer gick eller sprang runt spåret i skymningen i facklornas sken. Dagen därpå var det både terrängritt med käpphästar och ett motionslopp för barn och unga.

Tanken är att motionsspåret ska vara tillgängligt för alla. Det är möjligt att gå rundan med barnvagn. Många vandrare har hittat hit, både bybor och folk längre ifrån. Föreningen planerar också att rusta upp en längre vandringsled längs den gamla kyrkstigen till Storkyro.

Soldat Munter bodde här

Också hembygdsmuseet Fädernegården och Munters torp är väl värda ett besök. Bostadshuset på Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga byggd i Leistus 1852. Här finns också en loftbod, där gårdens unga flickor bodde sommartid, en liten bod inredd till skomakarverkstad, en sädesbod och en ria. Byggnaderna är hitflyttade från olika delar av Rejpelt, förutom väderkvarnen som kommer från Korsnäs.

Ett stycke från Fädernegården står soldattorpet Munters torp. Torpets sista invånare var småbarnslärarinnan Maria Munter. Hon avled 96 år gammal 1972, och inredningen är bevarad som den var vid hennes död. Maria Munters morfar var Johan Munter, soldat nummer 80 i Kungliga Österbottens regemente. Johan Munter stupade i Finska kriget 1808, och det sägs att han var förebild för soldaten Munter i Fänrik Ståls sägner av J. L. Runeberg.

Under Vörådagarna i början av juli är Fädernegården och Munters torp öppna för allmänheten, övriga tider är det möjligt att besöka dem enligt överenskommelse. Vörådagarnas huvudfest den 9 juli hålls i år på Storberget.

Föreningshuset är en omtyckt lokal sommartid för bröllopsfester, födelsedagskalas, släktträffar och andra sammankomster. Köket är välutrustat, och det finns en festservis som också går att hyra.

Ett återkommande evenemang på Storberget är Veteranbilsträffen i augusti. Då kommer en hel karavan med amerikanare och andra gamla bilar rullande från Vasa. Den stämningsfulla Fackelrundan ser också ut att bli en tradition.

Vi syns på Bjärji!

Lotta Moring

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för maj är från webbplatsen aktion.fi.

Rejpelt bys föreningshus                                                                                                      Foto: Olav Westlin

Kenneth Sundman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 2 med bokstäver: