Kimo – Månadens by i Österbotten

13.02.2023 kl. 12:00
Vad är det bästa med Kimo? Lugnet på landsbygden, relativt nära till allt, 5 min. till Oravais centrum, 20 min. till Vörå och ca 40 min. till Vasa. Grannar på lagom avstånd, bostad mitt i naturen och alla känner alla.

Kimo – en by i Oravais – numera Vörå kommun.

Oravais har mycket att erbjuda den kultur- och historieintresserade. Här utkämpades slaget mellan Sverige och Ryssland i 1808-09 års krig och i den lilla byn Kimo, ca 12 km från centrum, hade man redan på 1700-talet byggt upp en av landets viktigaste industrier i form av ett järnbruk.

Den enklaste beskrivningen hur du tar dig till Kimo, är att du svänger av från riksväg 8 i Oravais och fortsätter ”över Kyrkbackan”; följ skyltarna mot Alahärmä! Efter ungefär 4 km kommer du ut på ”Kimo rääton” och ser då en KIMO-skylt på högra sidan om vägen. Väälkomin ti byin! Efter ytterligare några kilometer kommer du in till centrum av byn, där du kan välja att köra åt två olika håll:

Fortsätter du rakt får du kringelikroka dig längs Kuckusvägen i 12 km för att komma ut till Tuckor, Vörå. Väglaget är kanske inte det bästa under vår och höst men annars är det en rätt prima och mycket naturskön rutt! Längs denna väg kan du t.ex. vika av till Vitmossens bronsåldersplats, där det bland annat finns en vandringsled. Vill du ha Kimos bästa utsikt kan du vandra upp till ”Kuckus krossin”, en stenkross med väldigt bra utsikt, längs vägen.

Svänger du däremot till vänster när du kommer till centrum av byn, kommer du efter bara några hundra meter till Kimo Bruk, vilket troligen är den mest kända platsen i Kimo. År 1703 grundades Kimo bruk och Oravais masugn av svensken Peter Heijke, som också ägde Orisbergs bruk i Storkyro. Kimo var en lämplig plats för järntillverkning eftersom här fanns bränsle, dvs. skog som gav träkol, forsar som gav vattenkraft och i och med närheten till havet. Hamnen i Oravais var speciellt viktig eftersom järnmalmen fraktades till bruket med skutor från Sverige. Kimo Bruk upplevde sin blomstringstid 1780-1806 då det blev ett av de största i Finland. Hamrarna på Kimo Bruk förädlade tackjärnet till bland annat stångjärn och spik och stämpeln KB erhöll vida gott rykte för sin höga kvalitet. Lite visste dåtidens bruksarbetare att platsen – ännu 200 år senare och av helt andra orsaker skulle vara välbesökt och ha ett gott rykte.

Fortsätter du förbi bruket kommer du efter ytterligare några kilometer till Kyroboas kvarn/teaterområde, där Oravais Teater idag gör övre bruket känt. Spelplatsen är en vacker sommaridyll med den gamla vattenkvarnen med anor från 1700-talet och Kimo å stilla flytande invid. Kvarnen är en ombyggnad av en av brukets hammarsmedjor från 1700-talet. Den första pjäsen ”Glöd i härdarna” hade premiär 4.7.1986. Redan efter första spelsäsongen såg man möjligheterna vid Kyroboas Kvarn. Maximal nytta av det natursköna området kunde man få om publiken fick följa med händelserna i 360 grader, med hjälp av en vridläktare. Det skulle dock dröja till hösten 1990 innan byggandet av vridläktaren – med 375 numrerade platser – påbörjades. Samtidigt som läktarbygget färdigställdes till sommaren 1991, flyttades den pampiga Staffansgården till Kyroboas från Kimo centrum – i ett enda stycke! Staffansgården fungerar idag som serveringslokal vid teaterföreställningarna, men även som kuliss, loge och klädförvaringsutrymme.

Teatern har haft störst framgångar med lokalt förankrade pjäser. Oravais Teater har varit med och alstrat många begåvade amatörskådespelare och framgångsrika teaterpersonligheter från nejden (bl.a. Erik Kiviniemi, Ann-Luise Bertell och Annika Åman) och kan med stolthet konstatera att ”skolningen” fortgår. Här hoppas vi kunna berätta viktiga berättelser, roa och beröra vår publik, ännu länge till.

En annan viktig aktör i byn är ungdomsföreningen och dess uf-lokal, eller ”lokaalin” i folkmun. Här ordnas bland annat morsdagslunch, bruncher, höst- och julfester. Även Kimo uf har en stark teatertradition och även här har spelats både fars, komedi och mindre egen skrivna shower och sketcher.

Eva Kullas som bott hela sitt liv i byn skildrar den på detta vis:

När man kommer ner för Blommisbacken och ser byn framför sig blir man glad. En jordbrukarby där åkrarna och gårdarna är väl skötta. Här har funnits och finns föreningar som gjort och format byn och talkoandan har varit god under min tid. För 50 år sedan skulle skolan räddas, ny skola byggdes och dagis kom till byn. En stor renovering av uf-lokalen genomfördes för 35 år sedan, den är och har varit en fin fest- och mötesplats och har fostrat fina ungdomar att vara aktiva i olika samhällsevenemang. Under min tid har funnits Mejeri, 3 butiker, bank, som inte finns mera, liksom posten. Kimo drillflickor som lärarinnan Greta Björkqvist lärde upp, är ett fint minne då de uppträdde med Oravais blåsorkester och kom ner för bruksgatan en vacker vårdag. Så finns vårt vackra Kimo Bruk och Kyroboas teater, som har många besökare, som får fina minnen av besöken. Tror att byn har goda framtidsutsikter. Byn har fått lära känna olika kulturer under de senaste åren, då människor från olika länder kommit hit, skolan som inte är stor har varit en tillgång då barnen haft olika språk. De nyanlända har köpt hus här, vi har fått arbetskraft och de trivs.

I byn finns daghem och skola och invånarantalet torde vara ca 300 personer. Här finns även ett skolmuseum, en vandringsled, vintertid fina skidspår som går ända till Komossa. Även om byn är relativt liten så finns här ganska många arbetsplatser, många bybor försörjer sig på sina mjölkgårdar, grishus eller som köttdjurs uppfödare. Ifall ni någon gång ätit ett bröd från Oravais hembageri så kan jag meddela att det med all sannolikhet är bakat i Kimo och har du köpt färdigt stekta plättar från Riitan Herkku är de också med stor sannolikhet stekta i Kimo.

En liten bit efter Kyroboas delar sig vägen i Baggas, tar du då till vänster kommer du till Komossa, till höger kommer du runt Röukas träsk till Keskis. Men hursomhelst har du nu lämnat Kimo.

Vad är då det bästa med Kimo? Lugnet på landsbygden, relativt nära till allt, 5 minuter till Oravais centrum, 20 minuter till Vörå och till Vasa tar vi oss på ca 40 minuter. Grannar på lagom avstånd, bostad mitt i naturen och tryggheten i att alla känner alla. Här är det verkligen vackert att färdas på cykel en sen sommarnatt, och här behövs egentligen inte några vandringsleder för att vandra omkring i skog och mark.

Sommaren 2019 var kimobon Maria ”Mimmi” Heikkilä byainfluenser och mer om vår fantastiska by kan du läsa i hennes 12 inlägg med taggen byainfluenser. Länken hittar du här: Mimmi: Byainfluencer (mariaheikkila.blogspot.com).

Varmt välkommen till Kimo! Reservera god tid, håll hastigheten och tveka inte att fråga de vänliga Kimoborna om köranvisningar samt tips och idéer!

Gunilla Lillbacka

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för februari är från webbplatsen aktion.fi.

Foto: Åsa Tallgren

Webbinarier om samhälleligt företagande

Ta del av webbinarieserien om samhälleligt företagande. Den första delen hålls 24.4, medan den andra och sista delen hålls 6.5. Ett samhälleligt företagande har något slag av samhälleligt, socialt eller ekologiskt mål.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:59

Puhos i Norra Karelen är Årets by i Finland

Årets by Puhos har 600 invånare och en egen idyllisk byskola. Denna livskraftiga by ligger i Kides i landskapet Norra Karelens. Svenskfinlands Byar gratulerar till utnämningen.Läs mera »
18.04.2024 kl. 13:22

Livesändning när Årets by utses under Byadagarna

Följ utnämningen av Årets by på riksplanet i direktsändning. Tillställningen sänds på Youtube 17.4 under Byadagarna i Hollola. Mer om programmet finns i Finlands Byars senaste nyhetsbrev.Läs mera »
17.04.2024 kl. 13:54

Påverka Finlands Byars strategiarbete via enkät!

Landsbygdsutvecklare, byaaktiva, byaföreningar och organisationer i Svenskfinland, svara på enkäten och ta del ii det övriga programmet som ordnas i arbetet för den nya strategin för Finlands Byar!Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:15

Frivilligverksamhet värd mer än tre miljarder är i fara

Om nedskärningar i statsbidraget genomförs enligt planerna i regeringsprogrammet, kommer, de att äventyra organisationers verksamhet och därmed den frivilliga verksamheten.Läs mera »
12.04.2024 kl. 13:07

Årets Unga Lokala Aktör 2024 sökes!

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar efterlyser årligen Årets Unga Lokala Aktör, som ska vara under 30 år. Ge kortfattade motiveringar och föreslå Årets Unga Lokala Aktör. Läs mera »
12.04.2024 kl. 10:38

Infotillfälle på svenska inför Öppna Byar

Öppna Byarnas dag är Finlands största publikevenemang och i år ordnas hundratals Öppna Byar-evenemang den 8 juni. Den 29 april ordnar Svenskfinlands Byar ett infotillfälle på svenska inför evenemanget.Läs mera »
11.04.2024 kl. 12:51

Hur åstadkommer man ett lyckat byaevenemang?

Via Teams hålls en utbildning inför Öppna Byar 2024 i hur man arrangerar ett evenemang. Vi får höra hur ett lyckat evenemang har organiserats i byn Kolma. Utbildningen hålls 11.4.Läs mera »
08.04.2024 kl. 13:17

Infotillfälle om Hållbarhetsveckan 2024

Kom och hör hur er organisation, ert förbund kunde vara med och skapa årets Hållbarhetsvecka. Tillsammans kan vi dela med oss av våra goda lösningar som skapar en hållbar landsbygd.Läs mera »
08.04.2024 kl. 12:40

Fem scenarier för Finlands skärgårdar 2045

En rapport om scenarierna för Finlands skärgårdar har publicerats. I rapporten Scenarier för Finlands skärgårdar 2045 beskrivs skärgårdsområdenas eventuella framtida utvecklingsförlopp via fem scenarier.Läs mera »
04.04.2024 kl. 09:16

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt

Landsbygdskommunikatörernas aktuella översikt innehåller bl.a. info om vårens träffar, kommande kampanjer och evenemang, info om influencer och att Michael Björklund har utsetts till kommunikationspartner.Läs mera »
02.04.2024 kl. 13:10

Kandidater sökes för Årets by och andra utmärkelser i Österbotten

Det är dags att nominera Årets by i svenska Österbotten, samt att ge förslag på välförtjänta personer för utmärkelserna Årets lokalaktör, Årets landsbygdsansikte och Årets unga lokalaktör.Läs mera »
27.03.2024 kl. 12:41

Nominera kandidat för SILMU-byars hållbarhetspris

SILMU-byar vill lyfta fram byarnas och byaaktörernas ansvarsfulla verksamhet och belöna de bästa. Man vill uppmuntra individer, arbetsgrupper och föreningar att agera för hållbar utveckling.Läs mera »
26.03.2024 kl. 10:13

Årets Leader-Byaprojekt 2024 ska utses!

Årets Leader-Byaprojekt är ett nationellt erkännande, som ges till ett Leader-finansierat projekt. Syftet med erkännandet är att ge Leader-projekt som utvecklar byar nationell synlighet.Läs mera »
22.03.2024 kl. 12:47

Finlands Byar söker en kampanjkoordinator på deltid

Kampanjkoordinatorn, som har visstids- och deltidsarbete, planerar, assisterar och genomför arbetspaketen för ett EU-kommunikationsprojekt och för Finlands Byars kommunikations- och påverkanskampanjer. Läs mera »
22.03.2024 kl. 10:29

Landsbygdsnätverket har valt medlemmar till fokusgrupperna

Medlemmarna till Landsbygdsnätverkets två nya fokusgrupper har valts ut. Mer om grupperna klimat och miljö samt svenskspråkigt samarbete finns i Landsbygdsnätverkets senaste nyhetsbrev.Läs mera »
21.03.2024 kl. 11:47

Livesändning när Årets by utses under Byadagarna i Hollola

Utnämningen av Årets by på riksplanet. sänds på Youtube 17.4 i en livesändning under Byadagarna i Hollola. Mer om livesändningen och andra nyheter finns i Finlands Byars Uutiskirje.Läs mera »
20.03.2024 kl. 12:10

Nedskärningarna äventyrar tillväxten av EU-inkomster

Nedskärningarna i regeringsprogrammet för landsbygdens regionala och lokala utveckling har chockat hela Finland. Besparingen på 137,5 miljoner euro i statlig finansiering har en hävstångseffekt på upp till 1,5 miljarder euro. Läs mera »
15.03.2024 kl. 12:23

Förslag på arbetsgrupper inför landsbygdsforskarträffen

Årets landsbygdsforskarträff, som hålls i Idensalmi 28-29 augusti i Runni, har temat landsbygden i en värld av kriser. Nu tar man emot förslag på arbetsgrupper via adressen sihteeri@)mua.fi, senast den 5 april.Läs mera »
14.03.2024 kl. 12:45

Pojo kyrkoby är Årets nyländska by 2024

Årets by i Nyland 2024 är Pojo kyrkoby i Raseborg. I urvalsjuryns motiveringar lades vikt vid den ansenliga mängden, samt betydelsefulla verksamheten, som idkats i Årets nyländska by.Läs mera »
08.03.2024 kl. 13:14

Korsnäs kyrkby är Månadens by i Österbotten

Korsnäs kommun består av byarna Korsnäs kyrkby, Harrström, Korsbäck, Molpe och Taklax. I Kyrkbyn finns bl.a. Hembygdsmuseet, Prästgårdsmuseet och kyrkan. I Kyrkbyn märker du av företagsamheten i kommunen.Läs mera »
08.03.2024 kl. 09:53

SILMU on the Road genomförs även i år

SILMU rf genomför även i år turnén SILMU on the Road. Syftet med kommun- och byarundan är att informera invånarna i föreningens verksamhetsområde om Leader-finansiering, byatjänster och nya utvecklingsprojekt. Läs mera »
07.03.2024 kl. 13:09

Pilotbyar sökes i Svenskfinland för ett smarta byar projekt

Alla intresserade svensk- eller tvåspråkiga byar i Svenskfinland kan anmäla sitt intresse att delta som pilotbyar i Svenskfinlands Byars smarta byar projekt. Byar kommer att väljas både i Österbotten, Åboland och Nyland.Läs mera »
06.03.2024 kl. 12:11

Öppna Byarnas dag hålls för tionde gången!

Er by bjuds in till den riksomfattande byafesten, som arrangeras för tionde gången den 8 juni 2024. Öppna Byar samlar cirka 150 000 besökare till byarna, vilket gör det till Finlands största byaevenemang.Läs mera »
06.03.2024 kl. 10:27

Landsbygdssäkring som stöd i välfärdsområdesbeslut

Effekterna av förändringar i välfärdsområdenas servicenätverk påverkar landsbygdsområden. Landsbygdssäkring som inkluderande metod ger stöd för beslutsfattande. Ta del av webbinariet om landsbygdssäkring den 19.3.Läs mera »
04.03.2024 kl. 12:41