Rejpelt är Månadens by i Österbotten

12.05.2023 kl. 09:00
Rejpelt är den största byn i Vörå. Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu jobbpendlar en del bybor till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå.

Vi syns på Bjärji!

Var ska en artikel om Rejpelt by börja, om inte på Storberget. Mitt på Storberget, Bjärji, står byns föreningshus med det kännspaka smala gröna tornet. Här finns paviljongen, vars runda golv har nötts av dansglada österbottningar, och Fädernegården som berättar om byns historia. Runt berget går ett motionsspår som nyligen rustats upp.

Rejpelt är den största byn i Vörå. För knappt hundra år sedan fanns en tätt bebyggd bykärna i Leistus, Storby och Pörnullbacken, men i och med nyskiftet på 1930-talet flyttades hälften av gårdarna ut till andra delar av byn. I dag står många gårdar tomma. Flyttvågen gick först till Amerika, sedan till Sverige, södra Finland eller bara till Vasa. De flesta byborna har släktingar i Sverige och USA.

Ännu på 1980-talet arbetade största delen av Rejpeltborna med jordbruk. Nu finns ett femtontal aktiva bönder i byn, och en handfull av dem har nötboskap, grisar eller pälsdjur. En del bybor jobbpendlar till närorterna men ungefär lika många arbetar i Vörå. Två framgångsrika byggföretag kommer från Rejpelt, Byggtjänst H-E Storlund och Simons Hus/Simons Element. Storlunds har bland annat byggt Fiskets Hus i Vasa. Simons Hus, som har ett femtiotal anställda, levererar huspaket till hela landet.

Bosättning redan på järnåldern

Ortnamnet Rejpelt, på finska Rekipelto, finns nedtecknat redan 1543. Det finns skrivet i olika versioner på 1500-talet: Rekepeltt, Rekenpeltt, Reikepelt, Rekypeltby och Rekipeldo by. Som många andra namn i trakten har det finskt ursprung. Pelto betyder åker, medan förledens betydelse är oklar.

Men det har bott folk här i trakten mycket tidigare än så. Arkeologiska utgrävningar på Pörnullbacken och Kaparkullen inom en halv kilometer från Storberget visar att det fanns bosättning där under största delen av järnåldern. De intensivaste bosättningsfaserna inföll på 300- och 400- talet, och på 600- och 700-talet, då det antagligen var en hel by på Pörnullbacken. Då Rejpelt skola byggdes på Kaparkullen 1893 hittades flera järnåldersfynd, bland annat vapen, glaspärlor och bronssmycken. Också skolan är historia i dag. Den stängdes 2020 och eleverna flyttades till Koskeby skola i centrum av Vörå.

Vandring i facklornas sken

Rejpelt Hembygdsförening är den samlande kraften i byn. I fjol satsade föreningen stort på att rusta upp det 1,5 kilometer långa motionsspåret som går runt Storberget. Det invigdes i slutet av oktober med Fackelrundan, då ett hundratal personer gick eller sprang runt spåret i skymningen i facklornas sken. Dagen därpå var det både terrängritt med käpphästar och ett motionslopp för barn och unga.

Tanken är att motionsspåret ska vara tillgängligt för alla. Det är möjligt att gå rundan med barnvagn. Många vandrare har hittat hit, både bybor och folk längre ifrån. Föreningen planerar också att rusta upp en längre vandringsled längs den gamla kyrkstigen till Storkyro.

Soldat Munter bodde här

Också hembygdsmuseet Fädernegården och Munters torp är väl värda ett besök. Bostadshuset på Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga byggd i Leistus 1852. Här finns också en loftbod, där gårdens unga flickor bodde sommartid, en liten bod inredd till skomakarverkstad, en sädesbod och en ria. Byggnaderna är hitflyttade från olika delar av Rejpelt, förutom väderkvarnen som kommer från Korsnäs.

Ett stycke från Fädernegården står soldattorpet Munters torp. Torpets sista invånare var småbarnslärarinnan Maria Munter. Hon avled 96 år gammal 1972, och inredningen är bevarad som den var vid hennes död. Maria Munters morfar var Johan Munter, soldat nummer 80 i Kungliga Österbottens regemente. Johan Munter stupade i Finska kriget 1808, och det sägs att han var förebild för soldaten Munter i Fänrik Ståls sägner av J. L. Runeberg.

Under Vörådagarna i början av juli är Fädernegården och Munters torp öppna för allmänheten, övriga tider är det möjligt att besöka dem enligt överenskommelse. Vörådagarnas huvudfest den 9 juli hålls i år på Storberget.

Föreningshuset är en omtyckt lokal sommartid för bröllopsfester, födelsedagskalas, släktträffar och andra sammankomster. Köket är välutrustat, och det finns en festservis som också går att hyra.

Ett återkommande evenemang på Storberget är Veteranbilsträffen i augusti. Då kommer en hel karavan med amerikanare och andra gamla bilar rullande från Vasa. Den stämningsfulla Fackelrundan ser också ut att bli en tradition.

Vi syns på Bjärji!

Lotta Moring

Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för maj är från webbplatsen aktion.fi.

Rejpelt bys föreningshus                                                                                                      Foto: Olav Westlin

Höstens Byadagar hålls som webbinarium

Webbinariet för höstens Byadagar, som hålls 1 november, lyfter upp kommunernas och byarnas samarbete, byarnas livskraft och utveckling, aktuella projekt och hur man orkar i arbetet.Läs mera »
16.10.2023 kl. 12:27

Föreläsningsserie online om tre olika Byacoachnings teman

Genom att delta i SILMU-byars föreläsningar online för tre olika Byacoachnings teman, får du idéer och verktyg för verksamheten inom din förening. Föreläsningsserien inleds 25 oktober.Läs mera »
11.10.2023 kl. 12:04

SILMU-byar har uppdaterat sin byatrygghetsguide

Guiden ifrån SILMU-byar innehåller bl.a. tips på utbildningar och evenemang som man kan arrangera i samarbete med andra aktörer och på så sätt öka trygghetskänslan och vardagstryggheten. Läs mera »
10.10.2023 kl. 12:03

Övermark – Månadens by i Österbotten

Jordbruket är fortfarande en viktig näring i Övermark, där det råder en fin företagaranda. Här tillverkas alltifrån limonad till skåpbilar. I Övermark finns också ett mångsidigt föreningsliv.Läs mera »
10.10.2023 kl. 10:41

Svenskfinlands Byars turné besöker Ekenäs

Svenskfinlands Byar gör en turné till svensk- och tvåspråkiga regionala byaföreningar i oktober och november. Tisdagen den 17 oktober är Svenskfinlands Byar på Folkan i Ekenäs kl. 18-20.Läs mera »
09.10.2023 kl. 13:47

Världens första nyhetsbrev för landsbygdskommunikatörer!

Den nationella kommunikationsgruppen för EU:s jordbruks- och landsbygdsfinansiering gjorde ett speciellt nyhetsbrev, vilket innehåller något nytt, något gammalt, något lånat och något följsamt.Läs mera »
06.10.2023 kl. 13:17

Historiskt landsbygdsmanifest utarbetades på landsbygdsläger

Det första landsbygdslägret i Virdois med skrivandet av ett manifest för landsbygden, samlade närmare 40 landsbygdsutvecklare, aktörer, företagare och bybor. Ett pressmeddelande om lägret har getts ut.Läs mera »
05.10.2023 kl. 11:59

Landsbygdsmanifest antogs på läger i Virdois

Ett landsbygdsmanifest har utarbetats under ett landsbygdsläger i Virdois 28-29.9. Det är resultatet av den gemensamma visionen och engagemanget från entusiastiska landsbygdsutvecklare.Läs mera »
04.10.2023 kl. 12:07

Dags att igen utse Finlands sämsta byväg

Finlands Byar rf och Vägföreningen i Finland rf söker igen Finlands sämsta byväg genom en fototävling Delta i tävlingen genom att sända en bild och skriv på vilket sätt vägen gör ditt liv besvärligare.Läs mera »
03.10.2023 kl. 13:46

Nedskärningar i lokal utveckling i regeringsprogrammet bör återtas

I ett pressmeddelande från Finlands Byars Leader-utskott ber man att förslaget i regeringsprogrammet om nedskärningar i finansieringen av lokal utveckling dras tillbaka. Nedskärningarna skulle gälla åren 2025-2027.Läs mera »
02.10.2023 kl. 12:28

Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah ordförande för MANE

Sari Essayah jord- och skogsbruksminister med ansvar för landsbygdspolitik, leder Landsbygdspolitiska rådet (MANE) sedan 21.9. Mandatperioden för MANE sträcker sig fram till slutet av år 2025.Läs mera »
27.09.2023 kl. 12:34

Finlands Byar söker ny ordförande

Finlands Byar är en aktiv landsbygds- och samverkansorganisation som samlar de lokala utvecklarna i hela landet under ett paraply. Nu söker organisationen en ny ordförande som väljs under höstmötet i november.Läs mera »
25.09.2023 kl. 13:22

Välfärdsområden fick skrivelse om landsbygdssäkring

Ett informationspaket från HYMY-nätverket har sänts till1 379 fullmäktigeledamöter inom välfärdsområden för att stöda platsbaserade beslut, som har stor betydelse i livet och vardagen.Läs mera »
22.09.2023 kl. 11:42

Finlands Byar vädjade om bidrag för byaservicebussar

Finlands Byar har genom ett ställningstagande velat att regeringen i budgetförhandlingarna, som avslutades 19.9, stödjer välfärdsområdena med ett nytt investeringsbidrag för byaservicebussar.Läs mera »
20.09.2023 kl. 11:07

Nyhetsbrev från HSSL med mycket om skolan i landsbygder

Riksorganisationen Hela Sverige ska levas första nyhetsbrev för hösten riktar särskilt fokus mot skolorna i landsbygder. Men det finns som vanligt även en hel massa annat att läsa om.Läs mera »
18.09.2023 kl. 13:10

Infotillfälle om projektet Klimatsmarta byar i Österbotten

Kom med på ett inspirerande infotillfälle online torsdagen dem 28 september om pr4jektet Klimatsmarta byar i Österbotten. och hör hur din förening eller by kan ta del i projektet.Läs mera »
18.09.2023 kl. 10:40

Till gemensamt försvar för byskolorna

Aleksi Koivisto på Finlands Byar skriver att avskaffandet av byskolor inte ger direkta besparingar för kommunerna. Läs mer vad Koivisto skriver och övrigt i Finlands Byars nyhetsbrev.Läs mera »
15.09.2023 kl. 13:01

Landsbygdsnätverkets verksamhet 2024 planeras

Alla som vill, ka delta i planeringsarbetet för verksamheten inom Landsbygdsnätverket. Det gemensamma planeringsarbetet inleds med en enkät, som finns i Landsbygdsnätverkets senaste nyhetsbrev. Rösta på din favorit!Läs mera »
14.09.2023 kl. 11:32

Lär dig om byaplaner på plattformen Kylämme.fi!

Ikväll (13.9) kl. 17.30-18.30 hålls den första av fyra utbildningar i användningen av plattformen Kylämme.fi. På utbildningen går man igenom uppgörandet av byaplanen och användningen av plattformen.Läs mera »
13.09.2023 kl. 12:15

Eugmo är Månadens by i Österbotten

På ön Prästasholmen i Larsmo kommun finns byn Eugmo. Byn har en av nejdens finaste vandringsleder. I byn finns en liten bybutik Piaslivs som specialiserat sig på svenska produkter och vida känd för Nisses biffar.Läs mera »
12.09.2023 kl. 10:18

Lokala aktörer prisbelönades under KyläAreena i Salo

Finlands Byar prisbelönade synnerligen förtjänstfulla lokala aktörer under KyläAreenans festgala i Salo 31.8. Utmärkelser gavs bl.a. till Årets landsbygdsprofil, Årets landsbygdsaktör och Årets Unga Lokala Aktör.Läs mera »
08.09.2023 kl. 13:20

EU:s landsbygdsfinansiering stöder företagsverksamheten

.Mikro- och småföretag på landsbygden kan ansöka om stöd för att inleda och utveckla sin verksamhet. Åren 2014–2022 beviljade NTM-centralerna i Västra Finland och Leader-grupperna sammanlagt 189 miljoner euro.Läs mera »
05.09.2023 kl. 13:20

Björköbybon Ida Björkman är Årets Unga Lokala Aktör

Ida Björkman från Björköby i Korsholm har fått ta emot utmärkelsen Årets Unga Lokala Aktör 2023 för en betydande och långvarig insats för byaverksamheten. Emottagandet skedde under Finlands Byars evenemang KyläAreena i Salo.Läs mera »
04.09.2023 kl. 13:44

Svenskfinlands Byar turnerar för gemenskap och delaktighet i byn

Svenskfinlands Byar bjuder under höstens turné i Svenskfinland och på Åland på inspiration, tid för diskussioner och färdkost för hur var och en av oss kan bidra till gemenskap och delaktighet i byn.Läs mera »
30.08.2023 kl. 12:38

Leader- och byaaktörer förbereder sig för en politisk höst

Aleksi Koivisto på Finlands Byar skriver att regeringsprogrammet har goda saker för landsbygdsutveckling, men att risken för nedskärningar oroar. Läs mer vad Koivisto skriver och övrigt i Finlands Byars nyhetsbrev. Läs mera »
29.08.2023 kl. 12:52