Tillsammans för ungas lärande och hållbara landsbygder på SuomiAreena 2024

17.06.2024 kl. 15:03
Svenskfinlands Byar deltar tillsammans med Finlands svenska 4H på SuomiAreena 2024 i Björneborg onsdagen den 26 juni. Under det gemensamma temat "Tillsammans för hållbara landsbygder" betonar Fs4H vikten av ungas hållbara lärande inom 4H, arbetslivsfärdigheter och sysselsättning. Svenskfinlands Byar lyfter byagemenskapens roll för ett hållbart lokalsamhälle där alla är inkluderade.

Svenskfinlands Byar deltar tillsammans med Finlands svenska 4H på SuomiAreena 2024 i Björneborg onsdagen den 26 juni. Under det gemensamma temat "Tillsammans för hållbara landsbygder" betonar Fs4H vikten av ungas hållbara lärande inom 4H, arbetslivsfärdigheter och sysselsättning. Svenskfinlands Byar lyfter byagemenskapens roll för ett hållbart lokalsamhälle där alla är inkluderade. 

Välkommen att diskutera, nätverka och utbyta erfarenheter i Svenska Folktingets paviljong Café Svenskfinland (plats 13) på Medborgartorget, SuomiAreena i Björneborg. På plats onsdagen 26.6. finns Nora Backlund och Roger Norrgård från Svenskfinlands Byar samt Bettina C. Lindfors och Malin Vesterback från Fs4H. Medborgartorget är öppet kl. 10-17.

-  År 2024 firar Finlands svenska 4H 95 år av hållbart lärande, samtidigt är det nationella Temaåret för Bildning. 4H är en bred hobby för närmare 3 800 barn och unga i ålder 7-29 år i 18 föreningar i Svenskfinland och på Åland. En viktig svenskspråkig helhet var vi lär oss lära. 4H-verksamheten främjar ungas aktiva medborgarskap som är en framtidskompetens. 4H:s verksamhetsmodell Tre steg till arbetslivet bidrar till stärkt landsbygdskunskap, ser till de lokala förutsättningarna och den ungas behov av lärande, kompetens och delaktighet. Vi stöder barn och ungas uppväxt så var och en hittar sin plats i samhället. Inom 4H-Akademin övar unga ledarskapsfärdigheter, erhåller första insikter i arbetslivet och företagsamhet samt kontakt till landsbygdsnäringarna. De ungas lärande synliggörs genom studiepoäng till nytta i fortsatta studier, samt digitala kompetensmärken till nytta på CV:n vid jobbsökande samt företagande, framhåller Bettina C. Lindfors vid Fs4H.

På SuomiAreena presenteras 4H-kursen för unga Körkortet till arbetslivet samt pinfärska 4H kompetensmärken för unga inom trädgård, skog, klubbledarskap, företagande samt matfostran. Som en central aktör inom fria bildningen kompletterar ungas lärande inom 4H, undervisningsplanerna och dess målsättningar inom grundskolan och andra stadiets utbildning.

Svenskfinlands Byar fyller 30 år som samarbetsforum för landsbygdsutveckling i Svenskfinland.

- Vi har en lång och bred kunskap om den finlandssvenska landsbygden och de möjligheter och utmaningar som livet på landsbygden och i skärgården medför. Vi fungerar som byarnas och föreningarnas stöd och informationskanal kring alla frågor som rör lokalt utvecklingsarbete och byaverksamhet. Dessutom ordnar vi den Finlandssvenska Landsbygdsriksdagen och driver utvecklingsprojekt. Med Klimatsmarta Byar och Hållbarhetsveckan gör vi en satsning på byns hållbarhetsgärningar. Hållbarhetsveckan för samman byaföreningar, 4H-unga och nationella organisationer för gemensamt synliggöra hållbara landsbygder. Gemenskap och delaktighet är avgörande för byarnas livskraft och engagemang i hållbarhetsinitiativ, sammanfattar Nora Backlund och Roger Norrgård, Svenskfinlands Byar.

- Medverkan på SuomiAreena 2024 ger Finlands svenska 4H och Svenskfinlands Byar möjlighet att bidra till en god dialog, knyta värdefulla kontakter, utbyta erfarenheter för främjande av ungas aktiva medborgarskap och hållbara landsbygder i Svenskfinland, sammanfattar Malin Vesterback samarbetsparternas medverkan.

Välkommen 26 juni till Svenska Folktingets paviljong Café Svenskfinland (plats 13) på Medborgartorget.

SuomiAreena är Finlands största samhälleliga festival som ordnas i Björneborg i juni. Evenemanget samlar opinionsbildare för att diskutera samhälleliga frågor samt dryfta visioner om och lösningar för framtiden. På Medborgartorget kan besökarna bekanta sig med olika samhälleliga organisationers verksamhet, så som medborgarorganisationer, partier och företag vid deras montrar. Veckans tillställningar är öppna och gratis för alla.

Tilläggsinformation:
Nora Backlund, Svenskfinlands Byar, 044 0797079
Bettina C. Lindfors, Fs4H, 040 920 9810
 

Byarnas livskraft diskuteras på FARMARI i Seinäjoki

Vad är kärnan i byarnas och landsbygdens livskraft, människor, företag eller jordbruk? - Det diskuteras i en av panelerna på lantbruksutställningen FARMARI i Seinäjoki inkommande fredag 5. juli.Läs mera »
01.07.2024 kl. 13:29

Sommarhälsningar från Svenskfinlands Byar

Vi har sommarpaus från 1 juli - 12 augusti. Ha en skön och avstressande sommar.Läs mera »
28.06.2024 kl. 14:00

Årets Leader-Byaprojekt kungörs under Landsbygdsparlamentet

Styrelsen för Finlands Byar har utsett åtta topprojekt, baserat på förslag från Finlands Byars team, och bland dessa åtta topprojekt har styrelsen utsett en vinnare som tillkännages under Landsbygdsparlamentet.Läs mera »
28.06.2024 kl. 13:41

Enkät om Rural Pact och landsbygdsutveckling

Svara på enkäten Rural Pact stakeholder needs survey som är en undersökning relaterad till Rural Pact och landsbygdsutveckling. Det tar inte mer än 15 minuter att svara och fylla i frågeformuläret.Läs mera »
27.06.2024 kl. 11:54

Sommarens nyhetsbrev från Landsbygdsnätverket

I nyhetsbrevet hittar du info om evenemang som Finlandsarenan, lantbruksmässan Farmari, Närmatsdagen, Landsbygdsparlamentet i Nurmes, samt motionstrappsträning och nyhetsöversikt.Läs mera »
26.06.2024 kl. 13:17

Jonas (Josip) Rönnqvist ny verksamhetsledare för Fs4H

Jonas Rönnqvist är ny verksamhetsledare för Finlands svenska 4H (Fs4H). Rönnqvist har en lång erfarenhet av tredje sektorn, av barn- och ungdomsverksamhet, samt likaså ett brett kontaktnät inom föreningsvärlden. Läs mera »
26.06.2024 kl. 11:13

Hållbarhetsveckans inverkan på den hållbara utvecklingen

Kan en evenemangsvecka påverka den hållbara utvecklingen i samhället? Det här är den centrala frågan när genomslag för Hållbarhetsveckans verksamhetsmodell utforskats i ny studie.Läs mera »
20.06.2024 kl. 11:14

Svenskfinlands Byar har ny adress

SLF:s kansli i Vasa med landsbygdspolitiska nätverket Hållbarhetsveckan, Svenskfinlands Byar och smarta byar-projektverksamheten samt projektet Greppa generationsskiftet finns nu på Handelsesplanaden 10 D.Läs mera »
19.06.2024 kl. 11:55

Byacoachning – ordna ett lyckat evenemang!

Byacoachning® är ett utbildningskoncept som producerats för Finlands Byar rf som stöd för byaverksamheten. Mer om byacoachning och andra nyheter finns i Finlands Byars senaste Uutiskirje.Läs mera »
14.06.2024 kl. 11:17

Öppna Byars evenemang – 650 gånger tack!

Öppna Byars dag bjöd på 650 evenemang i byarna. Framgångssagor blir inte till av sig själva. Byarna och deras föreningar utförde en fantastisk arbetsinsats för ett lyckat evenemang.Läs mera »
12.06.2024 kl. 11:07

Nurmes värd för Landsbygdsparlamentet

Finlands största idéfestival bjuder in till landsbygdssamtal i Nurmes i september – Svenskfinlands Byar är medarrangör för en svenskspråkig workshop om beredskap i vardagen och trygghet i byn.Läs mera »
11.06.2024 kl. 10:55

Finlands Byar – ändringar på posten som verksamhetsledare

Verksamhetsledaren för Finlands Byar Aleksi Koivisto lämnar sin tjänst före juli. Koivisto och styrelsen för Finlands Byar har kommit överens vid styrelsemötet 28.5 att Koivisto lämnar uppdraget som verksamhetsledare 15.6.Läs mera »
07.06.2024 kl. 10:24

Landsbygdsforskarträffen i Idensalmi hålls i augusti

Landsbygdsforskarträffen i Runni, Idensalmi hålls 28-29.8. Temat är landsbygden i en värld av kriser. Det finns ännu tid att lämna förslag som ett arbetsgruppsförslag. Förslagens abstrakt ska vara inlämnade senast 7.6.Läs mera »
05.06.2024 kl. 13:17

Rural Pact – ett nytt redskap för landsbygdsutvecklingen inom EU

Det som är nytt med Rural Pact är att man strävar till att få alla betydelsefulla sektorer, organ och olika nivåer att samarbeta för landsbygden, trots att aktörernas uppdrag inte nödvändigtvis handlar om landsbygdsfrågor.Läs mera »
04.06.2024 kl. 12:25

Turista lokalt på Öppna Byarnas dag

Öppna Byar är Finlands största publika händelse med över 600 evenemang i hela landet. Den 8 juni är det dags för årets tillställning. På evenemangsdagen kan du göra en lokal utflykt till byar och delta i jippon.Läs mera »
03.06.2024 kl. 07:29

Västerbotten värd för Landsbygdsriksdagen 2026

Landsbygdsriksdagen anordnas återkommande av Hela Sverige ska leva sedan 1989 och är en av de största mötesplatserna i Europa för landsbygdsfrågor. Följande gång samlas man år 2026 i Skellefteå, Västerbotten.Läs mera »
27.05.2024 kl. 12:38

Ett nytt Uutiskirje från Finlands Byar

I Finlands Byars senaste nyhetsbrev ingår bl.a. en text om Årets by på riksplanet som är Puhos i Norra Karelen. Vidare ges info om Öppna Byar, info om Finlands Byars byaklubb, EU-valet med mera.Läs mera »
23.05.2024 kl. 11:06

Finlands Byar direktsänder i dag sin EU-valpanel

I paneldebatten deltar fem kandidater till EU-parlamentet. Tillställningen öppnas av Finlands Byars ordförande Arto Pirttilahtii och det som debatteras är EU och byarna – tillsammans mot en hållbarare framtid.Läs mera »
22.05.2024 kl. 12:14

Nu finns preliminärt program för Landsbygdsriksdagen i Korsholm!

Det preliminära programmet för den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen i Korsholm 23-24.10 upptar paneldiskussion, kreativa workshopar med Strömsös Lee Esselström, Songwriters of Kvarken med mera.Läs mera »
21.05.2024 kl. 14:02

Byaföreningar – Anmälan till Öppna Byar är förlängd till 31.5!

Varmt välkomna att delta i den riksomfattande byafesten Öppna Byarnas dag! Anmälan har förlängts till den 31 1maj. Deltagande arrangemang finns nu publicerad på evenemangskartan.Läs mera »
17.05.2024 kl. 10:31

Webbinarium om att göra sommarstugan till hem

Webbinariet Mökistä kodiksi förklarar hur en sommarstuga kan göras om till permanent bostad: vad som krävs vad gäller byggnaden och vilken typ av tillståndsförfarande som behövs.Läs mera »
16.05.2024 kl. 13:50

En lokal EU-beslutsfattare kan vara din granne

I styrelserna för 53 Leader-grupper finns ca tusen aktiva beslutsfattare som väljer projekt för det egna området. Leader är ett verktyg för lokal utveckling som för beslutsfattandet om EU:s landsbygdsfinansiering närmare oss alla.Läs mera »
15.05.2024 kl. 12:28

Unga om nedskärningar inom landsbygdsfinansiering

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar har gjort ett ställningstagande angående regeringens planerade nedskärningar i landsbygdsfinansieringen. Nedskärningarna har väckt oro bland landsbygdsungdomar.Läs mera »
14.05.2024 kl. 13:05

Finlands Byars EU-valprogram är publicerat

Finlands Byar har publicerat sitt valprogram inför EU-valet. Valprogrammet upptar förslag på lösningar från 3500 byaföreningar och 53 LEADER-grupper för en gemensam utveckling av EU.Läs mera »
13.05.2024 kl. 13:10